Комуникологија

КРЕАТИВНИ ГРАДОВИ СВЕТА — МЕСТА НА КОЈИМА ЖЕЛИТЕ ДА БУДЕТЕ, 1. ДЕО: НАГОЈА (ЈАПАН)

Коментари
2012 речи, ~9 минута читања

0%

О аутору

Исидора Ћирић студент четврте године Комуницирања и односа са јавношћу
Author: Zaopharm - This file is licensed under the Creative Commons Attribution 2.0 Generic license

-Ово је серија текстова о мање познатим креативним градовима света. Први од њих који ће бити представљен је јапански град Нагоја-

Нагоја је град који се сматра центром јапанске индустријалне економије. Налази се на Унесковој листи креативних градова од 2008. године и познат је по дизајну и једниственим елементима који представљају спој модерне културе са богатом јапанском историјом. У граду живи преко два милиона становника. Такође, у овом граду се налази укупно 18 универзитета и 33 музеја. Водећи светски инжењери су спојили своје снаге и креирали су напредне модерне дизајне и технологију, који стварно чине овај град посебним.


Нагоја акценат ставља на дизајнерски аспект планског уређења још од 1989. године. Од тада, изграђен је огроман број јединствених скулптура, зграда и других елемената о којима ћемо детаљније говорити даље у овом тексту. Дизајн града је инспирисан хуманизмом и прати филозофију што тежи ка остваривању трајног мира кроз комбинацију активности усредсређених на нови начин живота, мудрост, као и технике и технологије које су значајно еволуирале још од античких времена.


Овај град је био домаћин многих светских конференција, попут World Design Exposition и такође је основао свој интернационални центар дизајна који носи име града – Нагоја. Сврха овог центра је да промовише сектор дизајна кроз низ проактивних иницијатива. Неке од иницијатива укључују креаторске радње које подстичу рад младих дизајнера, затим галерију која чува интересантна дела која припадају америчком Art Deco покрету, као и галерију дизајна, отворен простор који има за сврху да пружи прилику дизајнерима да представе свој рад кроз различите изложбе.


Као креативни град са Унескове листе, Нагоја предвиђа следеће циљеве:
● Стварање нових прилика за млађе генерације, успостављање сарадње између бизниса и школа, како би се рано открили и развили млади таленти који могу у будућности унапредити регионалну индустрију, као и промовисање партнерства између грађана и дизајнерског сектора.
● Ширење позитивних активности за унапређење заштите животне средине. Нагоја планира да изведе низ активности што се фокусирају на креирање еколошки оријентисаног друштва које подржава рециклирање. Крајњи циљ је да Нагоја постане eco-friendly град.
● Размена искустава са разноврсним културама кроз сарадњу са осталим креативним градовима.

Нагоја садржи неке од најинтересантнијих грађевина, објеката и скулптура. Оно што је посебно занимљиво је начин на који ова заједница спаја античку културу са технолошким иновацијама. Сада ћемо мало детаљније говорити о њима:


1. ВРТ НОРИТАКЕ

Норитаке врт постоји још од 1904. године и налази се на земљишту које поседује један од најпознатијих јапанских керамичара. Ово место се сматра кореном модерне јапанске грнчарије. Подручје се састоји од великог парка и фабрике, а у парку се могу наћи старе пећи, огромне скулптуре диносауруса, галерија и велике зелене површине. Такође, гости могу да тестирају своје грнчарке способности у оближњој радионици.

Author: Bariston - This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.

Author: Bariston - This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.

2. НАГОЈА ЗАМАК

Нагоја замак је једна од најлепших грађевина у граду. Изграђен је давне 1615. године, током Едо периода и претходно је служио као војна зграда. Ово је такође и прва јапанска грађевина која је проглашена националним благом. Комплекс је састављен од пет грађевина које су подељене унутрашњим и спољашњим рововима. Свака од грађевина је заштићена зидовима који су својевемено имали битну стратешку вредност. Хонмару грађевина је централни део замка, Ниомару се налази на источној страни, Нишиномару на западној, Офукемару на северозападној и Саномару који је на југоисточној страни. У близини капије постоји и Каyа дрво које је старо преко 600 година. Такође, на крову се могу пронаћи традиционалне златне Шачи скулптуре. Шачи скулптура је традиционални јапански мотив који преставља створење са главом лава, а телом делфина. Сматрало се да ова створења имају моћ да контролишу кишу.

 Photo by Casia Charlie from Pexels

Photo by //www.pexels.com/@casia-charlie-1270232?utm_content=attributionCopyText&utm_medium=referral&;utm_source=pexels">Casia Charlie from Pexels

3. ТОЈОТА КОМЕМОРАТИВНИ МУЗЕЈ ИНДУСТРИЈЕ И ТЕХНОЛОГИЈЕ

Овај музеј је отворен 1994. године како би се одала почаст највећој јапанској ауто компанији – Тојота. Посетиоци могу видети различите интересантне изложбе, од вретена и процеса производње тесктила, до робота, аутомобила и интересантних радионица. Ово је један од најпопуларниј музеја, како у Нагоји, тако и у целом Јапану.

Author: cotaro70s - This file is licensed under the Creative Commons Attribution 2.0 Generic license.

Author: cotaro70s - This file is licensed under the Creative Commons Attribution 2.0 Generic license.

4. НАГОЈА ГРАДСКИ МУЗЕЈ НАУКЕ И ПЛАНЕТАРИЈУМ

Нагоја градски музеј науке је познат по огромој скулптури у облику лопте која спаја две зграде са спољашње стране и има пречник од 35 м. Ова лопта је уједно у највећи планетаријум на свету. Међутим, овај музеј крије и многе интересантне ствари са унутрашње стране. У планетаријуму, посетиоци могу видети и невероватно звездано небо које неодољиво подсећа на право небо. Музеј има чак седам спратова и састоји се из три главна дела – модерна технологија, животна наука и општа наука. Користе се разне врсте модерне технологије како би се боље приближили елементи музеја посетиоцима.

Author: Evelyn-rose - This file is made available under the Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication.

Author: Evelyn-rose - This file is made available under the Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication.

5. ТОГАЊИ ХРАМ

Тогањи храм је изграђен у 16. веку и карактерише га огромна зелена скулптура Буде која је висока 15м и која се налази у централном делу храма. Овај музеј је посвећен хиндуизму и изграђен је у име богиње Сарасwати, која такође има и свој фестивал који се одржава сваке године у Нагоји. Поред тога, посетиоци могу уживати у шармантном језеру са корњачама и џиновском стаблу бамбуса. У Тогањи храму постоји и једно свето место које је представљено у виду огромног дрвеног блока. Верује се да тај блок чисти све грехове уколико се додирне једном руком.

Author: Yevgen Pogoryelov - This file is licensed under the Creative Commons Attribution 2.0 Non-Commercial license

Author: Yevgen Pogoryelov - This file is licensed under the Creative Commons Attribution 2.0 Non-Commercial license

6. ОАСИС 21

Оасис 21 је модерна грађевина која се налази у централном делу Нагоје, одмах поред велелепне ТВ куле о којој ћемо говорити мало касније. Оасис 21 је отворен за јавност 2002. године и од тада има невероватну посећеност. Посетиоци унутра могу наћи шопинг центар, парк и простор за перформансе. Карактерише је изузетно модеран изглед са спољашње стране и изграђена је у облику свемирског брода.

6

Author: kinpi3 - This file is licensed under the Creative Commons Attribution 2.0 Non-Commercial license

Author: 吉爾 – This file is licensed under the Creative Commons Attribution – ShareAlike 2.0 Generic license.

Author: //www.flickr.com/photos/29738108@N07/">吉爾 – This file is licensed under the Creative Commons Attribution – ShareAlike 2.0 Generic license.

7. НАГОЈА ТВ КУЛА

Нагоја ТВ кула је висока 180 метара и пружа најбољи поглед на град. Изграђена је 1954. године у срцу Хисаyа Одори парка. Ова кула држи светски рекорд за најстарију електричну кулу на свету. Састоји се из два главна дела – Небески балкон који се налази на 100м висине и Скy Децк који се налази на 90м висине. Испрва доста подсећа на Ајфелову кулу у Паризу. Поред фасцинантног погледа, посетиоци могу и да уживају у изложби која говори о историји куле. Оближњи Хисаyа Одори парк је огромна зелена површина дугачка два километра. У њему се могу наћи многобројне фонтане и скулптуре и често се користи као примарна локација за локалне фестивале.

 Author: Hiroaki Kaneko - This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license

Author: Hiroaki Kaneko - This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license

Author: kinpi3 - This file is licensed under the Creative Commons Attribution 2.0 Non-Commercial license

Author: kinpi3 - This file is licensed under the Creative Commons Attribution 2.0 Non-Commercial license

Author: Soramimi - This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.

Author: Soramimi - This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.

Као што видите, Нагоја је град богат културним наслеђем и историјом. Међутим, такође је и град који је прихватио модерну технологију и радо је користи како би унапредио квалитет живота својих грађана, али и како би представио своју богату културу посетиоцима. За крај, оставићемо још неколико фотографија осталих интересантних локалитета у граду, које обавезно морате посетити уколико одете у Јапан.

Nittaiji hram - Author: Steve – This photo is licensed under the Creative Commons Attribution ShareAlike 2.0 Generic license

Nittaiji hram - Author: Steve – This photo is licensed under the Creative Commons Attribution ShareAlike 2.0 Generic license

1223

Nittaiji hram - Author: Steve – This photo is licensed under the Creative Commons Attribution ShareAlike 2.0 Generic license

Nagoya gradski muzej umetnosti – Author: Oilstreet - This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported, 2.5 Generic, 2.0 Generic and 1.0 Generic license.

Nagoya gradski muzej umetnosti – Author: Oilstreet - This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported, 2.5 Generic, 2.0 Generic and 1.0 Generic license.

Meiji-mura muzej – Author: Bariston - This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.

Meiji-mura muzej – Author: Bariston - This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.

Sakae Ferris Wheel – Author: Emrank - This file is licensed under the Creative Commons Attribution 2.0 Generic license.

Sakae Ferris Wheel – Author: Emrank - This file is licensed under the Creative Commons Attribution 2.0 Generic license.

Luka u Nagoyi – Author: Emran Kassim - This file is licensed under the Creative Commons Attribution 2.0 Generic license.

Luka u Nagoyi – Author: Emran Kassim - This file is licensed under the Creative Commons Attribution 2.0 Generic license.

Legoland Nagoya – Author: Yang Yu’s Album - This file is licensed under the Creative Commons Attribution Non-Commercial ShareAlike 2.0 Generic license.

Legoland Nagoya – Author: Yang Yu’s Album - This file is licensed under the Creative Commons Attribution Non-Commercial ShareAlike 2.0 Generic license.

ИЗВОРИ:

UNESCO Creative Cities Network: https://en.unesco.org/creative-cities/nagoya
Japan guide: https://www.japan-guide.com/e/e3309.html; https://www.japan-guide.com/e/e3312.html
Официјелни сајт града Нагоја: https://www.nagoyajo.city.nagoya.jp/en/
Официјелни сајт Тојота музеја: http://www.tcmit.org/engliš/
Официјелни сајт Музеја науке: http://www.ncsm.city.nagoya.jp/en/
Japan visitor: https://www.japanvisitor.com/japan-temples-šrines/toganji-temple-nagoya
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Nagoya; https://en.wikipedia.org/wiki/Noritake_Garden; https://en.wikipedia.org/wiki/Nagoya_Castle; https://en.wikipedia.org/wiki/Toyota_Commemorative_Museum_of_Industry_and_Tecnology; https://en.wikipedia.org/wiki/Oasis_21

нагоја , креативне индустрије , креативни градови , култура , јапан ,

КоментариФилозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600