Филозофија

Филозофија на основним студијама из угла једног мастеранта

2. новембар 2019. Филозофија
Коментари
588 речи, ~3 минута читања

0%

О аутору

Владимир Лукић Студент мастер студија филозофије
Владимир Лукић /

… Одакле кренути?

Да ли би било мало чудно ако бих рекао да су претходне четири године отишле у сећање као најбоље године мог живота? Вероватно би се особа која чита овај текст запитала: “супер за тебе, али какве то везе има са факултетом?”. Зар би још чудније било да кажем да је управо овај факултет један од најзаслужнијих фактора због чега сам тврдио ово горе?

Искрено, размишљао сам се озбиљно одакле кренути и како описати студирање на овом Департману што детаљније, отуд оно питање на почетку. Али, хајд’ да кренемо од самог почетка и видимо где ће нас то одвести. Прва година, први семестар. Одмеравање способности и велика колективна анксиозност. Из ове перспективе ми све то делује тривијално и јако банално, но, верујте ми, тада уопште то није деловало тако. Но, ако оставимо то по страни, осетила се једна велика чар у тој препуној сали уплашених, али и амбициозних бруцоша. На вежбама се управо та чар најбоље испољавала, чар дебате и знатижеље. Наравно, често је то знало одвести у неке чудне закључке, јер, шта смо знали тада? Али ако постоји жара, биће и пламена, или бар тако кажу. И било је.

Још један од великих задатака јесте био оправдати се другим људима ван факултета када поставе питање: “Хехе, зашто филозофија? ‘Оће филозофираш, хехе?”. Или, пак, када поставе оно старо, добро питање користи: “А шта ће’ радиш после са том дипломом?”. Наравно, после неког времена, огуглаћете на та питања и кренути у материју.

Филозофија доста може деловати опојно, просто да Вас увуче у себе и да Вас одвоји од свакодневног света. Многи су филозофију уписали како би пронашли себе, одговоре на нека есенцијална питања, или пак због тога што нису знали шта друго. Све је то легитимно. Теже је када се на та питања може одговорити на више начина и када долази до личне збрке у глави. Сада, верујем да је велика бољка на студијама једна врста онога што популарно зовемо “трип”. Такође мислим да је он нужан и да мора да се пређе преко истог. Какав је тај трип? Свако ће га развити на сопствен начин док буде одговарао на поменута питања, а оно што је посебно добро при свему томе је пријатељски настројен и конструктиван однос са професорима које студенти имају прилике да имају на Департману за филозофију.

И када се то прође, постепено долазите у фазу када се одлучујете која вас проблематика највише интересује. Могу рећи да сам имао велику част и велику срећу да имам за менторе неке од највећих стручњака у сфери етике и политичке теорије, те да сам неизмерно добио из приче са њима (наравно, битно је напоменути стотине и стотине написаних коментара и приговора који су само допринели томе, колико год да у првим тренуцима очима делују застрашујуће). Филозофија вам управо нуди могућност да будете креативни и да оставите свој допринос на научном нивоу. Професори и асистенти су максимално посвећени, стога, не сумњам да ћете добити много од истих. Све зависи од рада и посвећености.

Такође, препоручујем вам да искористите понуду за ЕРАСМУС или ЦЕЕПУС програм мобилности. У зависности од понуда, можете отићи на неки факултет на 6 месеци. Лично сам похађао наставу на факултету у Лисабону, те сам се могао упознати са различитим методама рада у сфери филозофије. Наравно, пошто мобилност није само за учење, ту је и мноштво других, нових прилика за нова искуства.

Пријатељи, знање, познанства, прилике за даље развијање, могућности… Све се то да добити на нашем Департману. Не, нису ме платили ово да кажем. Наш департман је одличан, заиста одличан. Искористите шансу која вам се указала.

studije filozofije , oas , alumni ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600