Језици и лингвистика

O UČENJU SRPSKOG JEZIKA IZ UGLA FRANCUZA (RAPHAEL ANDRIEU)

Коментари
206 речи, ~1 минута читања

0%

О аутору

O UČENJU SRPSKOG JEZIKA IZ UGLA FRANCUZA 

U Srbiju sam prvi put došao pre dvadeset godina. Prvo sam naučio brojeve i sate, pa nekoliko reči. Danas pratim kurseve srpskog jezika za strance na Filozofskom fakultetu u Nišu. Čitam knjige na srpskom i vežbam padeže imenica i prideva svako jutro. Padeži sami po sebi više nisu problem, ali njihova upotreba u razgovoru mi je još uvek komplikovana. U poslednje vreme, različiti vidovi glagola i glagolskih imenica su postali najveći izazov u mom učenju srpskog jezika. Najneobičnije su za mene promene padeža prilikom brojanja određenih imenica. 20 vukova, 21 vuk, 22, 23, 24 vuka, 25 vukova. Volim da zadirkujem Srbe pitajući ih ko je mogao da smisli takve gramatičke komplikacije.Najsmešnije mi je slušati kako poljoprivrednici sa juga maltretiraju padeže. Kažem im kroz osmeh da više ne mogu da podnesem njihov genitiv na U ! Osim što je težak za učenje, srpski jezik mi je veoma prijatan za slušanje. Vrlo jasan slovenski jezik koji ponekad zvuči kao italijanski, pa čak i s vremena na vreme, kroz množinu dativa i lokativa, poput japanskog! 

Iskustvo učenja srpskog jezika kao stranog jezika Rafael stiče u okviru Centra za srpski kao strani i nematernji jezik, pod mentorstvom doc. dr Jelene Stošić i msr Nine Sudimac.

srpski jezik kao strani , učenje srpskog jezika , srpski jezik za strance , Centar za srpski kao strani i nematernji jezik ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600