Језици и лингвистика

О ЦЕНТРУ ЗА САВРЕМЕНА ФИЛОЛОШКА ПРОУЧАВАЊА МЛАДИХ ИСТРАЖИВАЧА

Коментари

Центар за савремена филолошка проучавања младих истраживача основали су млади наставници, истраживачи и сарадници који су у протеклом периоду, у оквиру других активности Филозофског факултета, сарађивали у низу заједничких активности и истраживања, као и на пољу популаризације и промовисања филологије.

 

Циљеви Центра

 

Центар за савремена филолошка проучавања младих истраживача основан је са циљем повезивања, размене искустава, популаризације филолошких истраживања и промовисања постигнућа младих филолога на пољу савремених теоријско-методолошких, аналитичких и емпиријских изучавања српског језика и страних језика, књижевности у европском и светском контексту, те научно-образовних постигнућа младих нараштаја, у чему је његова јединственост у погледу таквог деловања у оквиру високошколских установа у Републици Србији. Наведени циљ Центар ће остваривати континуираним емпиријским истраживањем и организовањем радионица, трибина, дебата, клубова, конференција, семинара, такмичења, манифестација, летњих школа и пројеката у оквиру Филозофског факултета у Нишу, у сарадњи са образовним установама основношколског, средњошколског и високошколског нивоа у Републици Србији и у региону, научно-образовним удружењима у Републици Србији и у региону, савезима студената и школским секцијама, а уз финансијску подршку различитих националних и међународних фондова за науку. Посебан циљ Центра је непосредно повезивање студената филолошких студијских програма и ученика таквих научних афинитета у Републици Србији и у региону, са циљем размене истраживачких искустава и пружања подршке и адекватног усмерења ка савременим теоријско-методолошким, стручно-апликативним и емпиријским филолошким истраживањима.

У складу са савременим трендовима у науци о језику и науци о књижевности, те у говорном језику и књижевности коју читају млади, иницијални циљеви Центра биће непрестано обогаћивани новим активностима и новим члановима. Стога је једна од одредница у оквиру циљева Центра отвореност у погледу задатака, начина њихове реализације и ангажовања сарадника који ће у томе учествовати.

Циљна група Центра у погледу истраживања и у погледу сарадње јесу млади основношколског, средњошколског, високошколског узраста, док ће његови чланови бити сарадници и наставници који чине научни филолошки подмладак Филозофског факултета у Нишу.

Резултати Центра за савремена филолошка проучавања младих истраживача биће доступни у штампаном и дигиталном облику као јавно добро које пружа значајну грађу за даља истраживања савремених језика, књижевности и научних постигнућа младих и дела јавног мњења који чине млади нараштаји, кроз следеће видове публикација: зборнике, монографије, речнике, изложбе, картотеке, статистичке податке, графиконе и разне аудио-визуелне садржаје и апликације. Центар ће издавати потврде и сертификате учесницима у реализацији активности Центра.

Задаци Центра

 

Примарни задатак Центра је континуирано интердисциплинарно емпиријско истраживање европских језика и књижевности који се изучавају на Филозофском факултету. За остварење овог задатка предвиђене су следеће активности:

– Правописна, фонетска, фонолошка, прозодијска, морфолошка, лексиколошка, семантичка и синтаксичка истраживања засебних језика и у међусобном поређењу више језика;

– Синтаксичка и морфосинтаксичка експериментална и корпусна истраживања на материјалу српског језика те кроз паралелу са енглеским, француским, руским и грчким језиком; социолингвистичка истраживања;

– Савремена компаративна и контрастивна истраживања језика и књижевности у прошлости и данас; когнитивна истраживања језика и књижевности;

– Истраживања језика младих говорника и књижевности младих аутора;

– Истраживање језичких компетенција и књижевног укуса младих нараштаја;

– Израда електронских лексикона младих (жаргонизми, дијалектизми и лексика страног порекла у говору омладине);

– Израда студентских тематских електронских каталога из области књижевности;

– Анализа медијског дискурса на материјалу српског, енглеског, француског, руског и грчког језика;

– Процес превођења са српског на енглески, француски, руски и грчки језик и у супротном смеру;

– Савремена истраживања стручног дискурса (француски, енглески, руски, грчки, српски језик науке и струке) – лингвистичка и дидактичка перспектива; анализе ће се вршити на компаративним или паралелним корпусима;

– Анализа граматичких и лексичких грешака као етапа у учењу страног језика;

– Истраживање савремених токова књижевности и науке о књижевности;

– Проучавање савремене књижевности у различитим европским срединама; валоризација актуелне књижевне продукције;

– Компаративна проучавања фолклора у различитим језицима и културама;

– Истраживања у области глотодидактике – актуелно стање и трендови;

– Алтернативни театролошки феномени у европској култури.

 

Друге активности у оквиру Центра су:

– Промовисање контрастивних и компаративних савремених и дијахронијских истраживања студената на свим нивоима студија широј јавности;

– Предавања и радионице чланова Центра намењени студентима, средњошколцима и широј заинтересованој публици;

– Организација тематских радионица из области лингвистике и књижевности на којима би чланови Центра представили своја истраживања, актуелне методе и теме;

– Организовање националних, регионалних и међународних средњошколских и студентских летњих школа савремених филолошких истраживања;

– Дигитални пројекат Easy Serbian/English/Russian/French/Greek: могућност укључивања већег броја студената (различитих студијских области) у снимање краћих анкета које би се пласирале на интернету и омогућиле људима који уче/вежбају српски, енглески, руски, француски, грчки језик да чују савремени, говорни језик;

– Популаризација филолошких истраживања у широј јавности;

– Консултативна подршка студентима приликом спровођења самосталних стручних истраживања;

– Услуге анкетирања читалачке публике и испитаника у вези са савременим књижевним и језичким тенденцијама;

– Популаризација културе читања и лепог изражавања;

– Придруживање иницијативи за увођење предмета из области националне филологије на (све) факултете и за повећање часова изборних филолошких предмета у основним и средњим школама;

– Реализација дигиталних изложби.

 

Организација Центра

Центар за савремена филолошка проучавања  младих истраживача осмишљен је као организациона јединица Филозофског факултета Универзитета у Нишу.

Чланство у Центру је добровољно и није временски ограничено. Центру се приступа писменим обраћањем уз прилагање биографије и библиографије. Центар је током целе академске године отворен за пријем нових чланова из редова запослених на Филозофском факултету у Нишу. Центар предвиђа и ангажовање студената у својству сарадника-волонтера Центра.

Седиште Центра налази се на Филозофском факултету у Нишу. Свој рад Центар ће представљати и путем сајта у оквиру званичног сајта Филозофског факултета у Нишу, на Јутјуб каналу и путем друштвених мрежа.

Радом Центра управљају следеће јединице:

 

– координатори за англистику:

мср Душица Љубинковић

мср Наталија Стевановић

 

– координатори за руски језик и књижевност:

доц. др Ненад Благојевић

мср Емилија Јовић

 

– координатори за француски језик и књижевност:

др Јелена Јаћовић

мср Наташа Живић

 

– координатори за србистику:

доц. др Александра Јанић

мср Нина Судимац

 

– координатори Центра за стране језике:

доц. др Весна Симовић

мср Милош Милисављевић

 

– координатори пројеката:

др Јелена Младеновић

доц. др Јелена Стошић

доц. др Мирјана Бојанић Ћирковић

 

– координатори конференција и предавања по позиву:

мср Оливера Марковић

мср Христина Аксентијевић

мср Вања Цветковић

мср Никола Татар

др Јелена Младеновић

 

– координатори семинара:

мср Стефан Здравковић

мср Наташа Живић

мср Софија Филиповић

 

– координатори летњих школа за средњошколце и студенте:

др Александар Новаковић

мср Сара Немат

мср Никола Татар

 

– координатор спољних сарадника – истраживача:

доц. др Ивана Митић

 

– координатори спољних сарадника – студената:

доц. др Тамара Костић-Пахноглу

мср Ивана Шоргић

 

– координатори међународне сарадње:

мср Василиса Цветковић

мср Наталија Стевановић

 

Руководилац Центра је доц. др Ненад Благојевић, а секретар Центра је мср Оливера Марковић.

Званична мејл адреса Центра је:

савремена филолошка истраживања ,

КоментариФилозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600