Језици и лингвистика

Зашто уписати Филозофски факулет у Нишу? Зашто студирати француски језик и књижевност?

Преузимање Коментари
610 речи, ~3 минута читања

0%

О аутору

Наташа Живић Департман за француски језик и књижевност

Драги учениче и будући бруцошу, пред тобом је важна прекретница у животу. Треба да одабареш свој „смер“, то јест оно чиме ћеш се у животу бавити и што ће ти бити посао, а то није лака одлука. Пре свега, мораћеш добро да размислиш шта је оно што тебе лично привлачи и испуњава, у којој области се најбоље сналазиш, шта је оно што ти „лежи“, укратко оно што волиш да радиш/учиш, јер то је кључно за твој избор одређеног факултета. Независно од потреба тржишта, независно од добро или лоше плаћених послова, независно од трендова који сада владају, а не знамо какви ће тек владати за 4–5 година – најважније је да одабереш ону област или струку која одговара твом личном сензибилитету, то јест твом личном профилу. Уколико су твоја интересовања везана за друштвено-хуманистичке науке или за стране језике и књижевности, прави избор је Филозофски факултет у Нишу!

Зашто студирати француски језик и књижевност? Уколико волиш стране језике – а у данашњем свету познавање неколико страних језика постало је императив – нећеш погрешити ако упишеш Департман за француски језик и књижевност при Филозофском факултету у Нишу! Француски је и даље, уз енглески, један од водећих светских језика, а познавање француске књижевности и културе део је опште културе сваког иоле образованог појединца. Сигурно одмах помишљаш на Ајфелову кулу, Тријумфалну капију, Лувр, Версај, шансону, вино или гурманску трпезу, али Француска је много више од тога! На нашем Департману научићеш и схватићеш зашто је Париз не само престоница Француске, него и културна престоница света. Не само да ћеш добро овладати језичким вештинама, него ће ти то знање бити драгоцено приликом учења неког другог страног језика, другим речима, лакше ћеш савладати градиво било ког другог страног језика који будеш желео да научиш. Из француске књижевности читаћеш најбоља дела истакнутих писаца, научићеш да на оригиналан начин мислиш, промишљаш и пишеш о човеку, животу и свету, о највећим загонеткама које су постављене пред човека и цивилизацију. И све то заједно са младим и мотивисаним професорима који желе да те науче и којима ниси само још један број на списку. Наш Департман је млад, основани смо 2012. године, и од тада уписујемо сјајне генерације студената који сада завршавају факултет са најбољим оценама, а потом се и успешно запошљавају овде у Србији.   

Поред уобичајеног концепта предавања и вежби који је теби мање-више познат, треба да знаш да на нашем Департману постоје бројне ваннаставне активности, промоције, изложбе, књижевне вечери, концерти, дружења... Тако на пример, организујемо драмску секцију у оквиру које радимо на изабраном комаду са којим после имамо могућност путовања на разне фестивале у земљи и иностранству. Тако ће фебруара 2019. године наша позоришна трупа путовати у Лион, а на пролеће у Љубљану.

Током целе године на располагању ти је медијатека Француског института, у којој можеш да користиш ризницу мултимедијалног садржаја. Разговараћеш са изворним говорницима француског језика, а учествоваћеш и у стварању креативних радионица и филмских вечери. Видећеш и како се у марту у Нишу организује месец  франкофоније који се обележава широм света и тада ћеш моћи да присуствујеш концертима франкофоне песме али и многим другим активностима.

Наши студенти имају могућност да добију Еразмус+ стипендију и бораве на француским универзитетима у Бордоу, Поатјеу и „Артоа“ у Арасу и тако обогате своја знања. Преко лета, радне праксе у Ници, Сен Тропеу и на Алпима омогућавају им да стекну радно искуство и уживају у лепотама Азурне обале и у планинској атмосфери.

Знај да након завршених студија, не мораш да радиш само у школи као наставник француског језика! Већина наших свршених студената запошљена је у ИТ сектору који је данас најтраженији и раде као преводиоци и писци.

Придружи се нашој франкофоној заједници и откриј са нама лепоте француског језика и културе!

Преузимање

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600