Комуникологија

KREATIVNI GRAD – UTREHT

24. децембар 2023. Комуникологија
Коментари
878 речи, ~4 минута читања

0%

О аутору

Isidora Zdravković studentkinja Komuniciranja i odnosa s javnošću
Izvor: https://www.amsterdam.net/en/holland/utrecht/

U srcu Holandije, nalazi se četvrti po veličini grad Utreht. Jedan od najstarijih gradova, svojom bogatom kulturom svakog posetioca osvaja jedinstvenom i neodoljivom energijom. Karakterističan je po kanalima i mostovima, visokim i uskim kućama. Poznat je i po brojnim parkovima i vrtovima, koje pružaju mesto za opuštanje i rekreaciju. Takođe, grad je privlačan i zbog uskih ulica, mnogobrojnih institucija kulture i impresivnih crkava.

Katedrala Domtoren predstavlja simbol ovog grada. Izgrađena je u 14. veku u gotičkom stilu na visini od 112 metara, zbog čega je najveći crkveni toranj u Holandiji. Nekada je na prvom spratu katedrale živeo episkop Utrehta, a na drugom su boravili čuvari. Danas se mnogi turisti i lokalni stanovnici penju do vrha kule sa kog je moguće posmatrati ceo grad. Svojim srednjovekovnim izgledom katedrala oduševljava posetioce i nesumnjivo je jedna od glavnih atrakcija Utrehta.

Centar Utreht

Centar, Utreht; Autor fotografije: Isidora Zdravković

Utreht je središte znanja i obrazovanja. Univerzitet u Utrihtu osnovan je 1636. godine i jedan je odnajstarijih univerziteta u Holandiji, a u isto vreme je i jedan od najprestižnijih na svetu. Grad je poznatpo mnogim istraživanjima u različitim oblastima i zbog toga privlači veliki broj studenata. Zbog svoje bogate akademske tradicije, slobodno se može reći da je Utreht „grad obrazovanja“.

Utreht je grad koji neguje svoju književnu baštinu. Vekovima unazad je mesto koje privlači mnoge književnike, umetnike i intelektualce poput Hegela i Dekarta. Od 16. veka i mnoge spisateljice su biledeo okupljanja, što Utreht čini jednim od prvih liberalnih gradova u svetu.

Park Utreht

Park, Utreht; Autor fotografije: Isidora Zdravković

Poznati autor Dik Bruna tvorac je jednog od književnih simbola Utrehta - Mifi (hol. Nijntje). Mifi jemali zec, glavni junak poznate slikovnice, koji je mnogim mališanima pomogao pri učenju slova i čitanju. Bruna je trećinu svojih dela posvetio Mifiju i do svoje 80. godine stvarao je male knjige pune jednostavnih ilustracija. Zanimljivost je ta što je pri stvaranju prvenstveno ilustrovao priču, a kasnije pisao tekst. Autor je bio poznat celoj naciji, čak su ga mnogi nazivali Mifijevim dekom. Nakon njegove smrti mnogi su kreirali ilustraciju Mifija sa suzama.Postoji i Mifijev muzej u kome je vizuelno predstavljen ovaj književni svet. Muzej nije namenjen samo deci, već broji mnoge posetioce koji su odrasli uz Mifi slikovnice kao i ljubitelje knjiga i umetnosti.

Na listu kreativnih gradova Uneska u oblasti književnosti, Utreht je ušao 2017. godine. Kaoinspirativno okruženje za književne inovacije i izražavanje, Utreht je organizator mnogih književnih događaja, festivala i radionica. Najveći književni festival je Internacionalni festival književnosti (engl.International Literature Festival Utrecht). Nastao je 1980. godine kada je organizovana prva „Noć Poezije“ (hol. Nacht van de Poëzie). Tokom godina dostigao je veliki uspeh i danas broji preko 20.000 posetilaca. Festival uključuje mnoge žanrove, od poezije do književnosti za mlade. Mnogi se neidentifikuju kao „čitaoci“, ali svakako uživaju u filmovima i serijama, gledaju predstave, odlaze naopere koje ne bi postojale bez književnosti. Zbog toga jedan od ciljeva ovog festivala jeste da seprivuče i njihova pažnja, pa tako festival sarađuje i sa nacionalnim filmskim festivalom, muzičkim festivalom Lee Guess Who, koncertnom dvoranom Tivoli Vredenburg i gradskim pozorištem.

Miffy Muzej

 Miffy, Muzej; Izvor: Retrokids, https://www.untoldmorsels.com/visiting-miffy-utrecht/

Takođe, jedan od značajnih književnih događaja jeste Nedelja knjige (hol. Boekenweek). To je zapravo nacionalni književni događaj tokom kojeg Utreht organizuje različite aktivnosti - čitanje knjiga, susrete s autorima, otkrivanje novih žanrova, književne radionice i sl. Događaj okuplja izdavače, autore i ljubitelje knjiga nudeći po nešto za svakoga.

Bilo da su u pitanju iskusni pisci ili početnici, mnogi zaljubljenici u pisanje organizuju i okupljaju se u književnim radionicama. Jedna od interesantnijih jeste Ćuti i piši (engl. Shut up & write). Glavni ciljevi radionice jesu da učesnici stvaraju, stiču nova iskustva, znanja i veštine i da se međusobno upoznaju razmene lična iskustva. Ovakav vid radionice pruža priliku mnogima da razvijaju vlastito pisanje i budu deo lokalne književne zajednice. Mnoge radionice se često održavaju na različitim lokacijama uključujući i biblioteke. Najpoznatija gradska biblioteka Nojd (hol. Neude) nalazi se na istoimenom trgu. Građevina datira iz 1924. godine gde se nekada nalazila gradska pošta. Iako je skoro vek stara, zgrada je zadržala takav karakter, dok jeunutrašnjost rekonstruisana i modernizovana. Pored prostora za čitanje, učenje ili druženje, postoji i odeljak namenjen deci i mladima. Kao kulturni književni centar, biblioteka organizuje mnoge promocije, književne događaje i izložbe. Osim što nudi bogatu kolekciju knjiga, pruža prostor zaučenje i stvaranje. Može se slobodno reći da je biblioteka inspirativno okruženje za uživanje u svetu knjiga.

Univerzitet Utreht

 Univerzitet, Utreht; Izvor: https://smapse.com/utrecht-university-utrecht-university/

Utreht je grad koji spaja prošlost i sadašnjost. Grad u kome svaka ulica nosi svoju priču, a svaki kutak odiše umetnošću. Sa tolikim bogatstvom istorije, kulture, književnog stvaralaštva, ovo je inspirativnomesto u kome se prepliću stvarnost i mašta i koje nadahnjuje umetnike iz čitavog sveta da stvaraju neverovatna dela.

Izvori:

Unesco https://en.unesco.org/creative-cities/utrecht

Britannica, Utrecht https://www.britannica.com/place/Utrecht-Netherlands

Pohod na vetrenjače blog https://pohodnavetrenjace.com/u-poseti-kod-najpoznatije-holandske-zecice-nijntje-miffy/

ILFU https://ilfu.com/englishCPNB, Boekenweek https://cpnb.nl/campagnes/boekenweek/

Meet up https://www.meetup.com/shutupandwriteutrecht/

Library ranking, Bibliotheek Utrecht http://libraryranking.com/review/bibliotheek-neude-utrecht/

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600