Психологија

Десет ствари које је корисно да знате на почетку студија: Шта вам саветују студенти друге године психологије

9. новембар 2020. Психологија
Коментари
661 речи, ~3 минута читања

0%

О аутору

Јелена Миљић Департаман за психологију, Филозофски факултет, студент друге године
Books / Image by StockSnap from Pixabay

,,Најбољи начин да предвидите будућност јесте да је створите'' – Абрахам Линколн

 

Почетак студентског живота представља један од најважнијих раздобља за свакога од нас, придаје нам епитете одлучне, зреле особе која је спремна да неуморно и непоколебљиво стреми ка својим циљевима, као и да уложи време, рад и труд зарад боље будућности. У животу се не може захтевати од нас потпуна припремљеност на све што нас ново, и од нас самих још увек неистражено, дочека. Те мале несавршености и чине живот, пружају му искру знатижеље и ишчекивања, а понекад и страха. Важно је слушати савете, где год нам се таква могућност пружи. Они граде нашу личност и стварају нам неку врсту предзнања за све оно што нас очекује. Постоји неколико ствари које бих ја волела да сам знала пре него што сам и званично постала студент и из тог разлога имам жељу да помогнем онима, који још нису закорачили у овај свет чији је крајњи исход спремност за обављање, одабраног „посла из снова''.

Изузетно изражен такмичарски дух, често заступљен у средњим, али и основним школама, сада се брише. Многи осећају притисак околине у таквим ситуацијама, али заиста нема више разлога за бригу. Колегијалност је оно што, слободно могу рећи, даје главну карактерну црту првој години факултета. Досадашњи појам обавезе, који је био апсолутно неодвојив од школских дана, замењује се вољом, истинском мотивисаношћу, што личном, што од стране колега. Ваш одабир факултета, уједно је и одабир професије и животне путање којом желите да се водите. Нисте приморани више да учите оно што не желите и што вас не занима. Ипак, на крају, што би се рекло - сами сте бирали! Са готово свих страна ћете чути бројне застрашујуће приче, али уверавам вас, ништа није онако како је првобитно очекивано. Не постоји одбацивање слободног времена и других активности које нам пружају задовољство зарад факултета, - све је ствар организације. Оно што је неопходно јесте боље распоређивање свог времена (ово је дефинитивно нешто што сам желела раније да чујем). Нема простора за кампањско учење, али као што сам већ напоменула, уз детаљно планирање свог времена и поштовања испланираног, нема места бризи. Новина јесте и то што се заиста не суочавамо са сувопарним учењем, реченицама и књигама пренатрпаним информацијама, већ су дозвољени, чак и пожељни, креативни одговори и изражавање субјективног мишљена на задату тему.

Важно је бити реалан и искрен према себи од самога почетка. Није баш могуће положити све испите у само два рока (сваки семестар у једном). Некада ћете имати боље моменте у којима ћете заблистати и дочекати својих пет минута, а понекад и оне лошије. Људски је правити грешке, нема простора за стрес. Увек ћете постићи све - факултет вам пружа и више него довољно испитних рокова како бисте испунили сва своја очекивања. Сваки предмет се надовезује на неки од наредних, па из тог разлога никако не треба ,,јурити'' за оценама. Неки, такорећи ланац предмета ће вас више заинтересовати и ту ћете показати своју наклоност и вештину, пропраћену и већом оценом, а неки и неће, све је то сасвим нормално и не треба да вас брине.

Узимајући у обзир да поред мене велики број студената такође мења свој родни град приликом почетка студија, навела бих и овде неколико смерница. Колико год мислили да ће нови почетак бити тежак, усамљен, увек је битан крајњи исход. Једино што је важно на крају дана јесте то да сте свесни да тим одрицањем помажете и чините себи само добро. Свако се на себи својствен начин временом адаптира, осамосталимо се, што је по мом скромном мишљењу, неопходан корак у сазревању. Сада је право време да се прикаже степен одговорности, на првом месту кроз бројне, свакодневне ситуације; самостално плаћање рачуна куповина намирница, кување и слично, истовремено са факултетским обавезама. Факултет не чине само градиво, књиге и оцене, већ и нова пријатељства, искуства и знања. Живот од нас не тражи да будемо најбољи, већ да се потрудимо најбоље што можемо и то је све оно што се и очекује и зато имам само једно да кажем - СРЕЋНО!

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600