Социјални рад

СОЦИЈАЛНИ РАД ИЗМЕЂУ МИТОВА И ИСТИНЕ

11. март 2021. Социјални рад
Коментари
346 речи, ~2 минута читања

0%

О аутору

Јована Ђукић Студенткиња треће године на Департману за социјалну политику и социјални рад

Ко су социјални радници? Да ли свако може да буде социјални радник? Да ли они само ”деле” социјалну помоћ и ”одузимају” децу? Одговоре на ова питања покушаћу да дам у мини водичу који следи.

”Свако ко је имало емпатичан може да буде социјални радник”

Социјални радници су високообразовани професионалци који имају диплому основних, мастер или докторских студија. Осим тога социјални радници су лиценцирани временски ограниченом лиценцом у трајању од пет година. Процес обнављања лиценце подразумева континуирано формално и неформално образовање у виду похађања и реализовања обука, семинара и других видова едукације. Тиме се обезбеђује стално освежавање постојећих и усвајање нових вештина и знања. Дакле, све ово је својеврсна потврда да су социјални радници компетентни професионалци ”у кораку” са новим знањима и вештинама.

”Социјални радници раде само са најсиромашнијима”

Један од главних митова је управо тај да социјални радници раде само са људима који су сиромашни. Да би неко био корисник са којим ради социјални радник нису пресудни критеријуми попут економског статуса, календарски узраст или неко друго социјално, економско, физичко или било које друго обележје, већ потребе које појединац, породица или заједница имају. Такође, једна од мање познатих активности социјалног рада јесу и превентивне активности. 

”Социјални радници одузимају децу”

Сам термин ”одузети”, који често чујемо, је неправилан. Деца се не одузимају она се измештају. Социјални радник не жели да измести децу из њихових породица, већ жели да помогне у стварању сигурних и безбедних услова како би породице могле да остану заједно. Социјалном раднику није циљ само по себи измештање детета, већ социјални радници раде у најбољим интересима детета, а некада то управо подразумева измештање из биолошке породице (у случајевима угрожености живота, здравља, задовољавања потреба). Уколико породице имају капацитет за промену и унапређење вештина, компетенција, животних услова и превазилажење одређених потешкоћа, постоји могућност да се деца поново ”врате” својој биолошкој породици. Социјални радници ће породицама и деци пружити подршку у томе. 

”Сви социјални радници су жене (социјалне раднице)”

Иако постоји претпоставка да је ово искључиво ”женска” професија, све већи број мушкараца социјалних радника потврђује да се праве значајне промене у рушењу овог мита. Ако не верујете, питајте наше студенте!

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600