Социјални рад

ДНЕВНИК ПРАКСЕ: ИСКУСТВО СТРУЧНЕ ПРАКСЕ У ХУМАНИТАРНОЈ ОРГАНИЗАЦИЈИ „КОСОВСКО ПОМОРАВЉЕ“

12. јануар 2024. Социјални рад
Коментари
473 речи, ~3 минута читања

0%

О аутору

Милена Нојић студенткиња треће године Департмана за социјалну политику и социјални рад

Студијски програм социјалне политике и социјалног рада предвиђа пет стручних пракси у различитим организацијама и установама социјалне заштите чијим обављањем, ми студенти, стичемо прилику да се поред упознавања са радом установа сретнемо и са корисницима социјалне заштите. Из размене искустава са колегама, али и из личног искуства, могу закључити да праксе остављају веома јак утисак на цео ток студирања и стручног усавршавања. Искуства и утисци су наравно подељени али је више оних позитивних, какав је управо на мене оставило обављање треће праксе која предвиђа организације невладиног сектора.

Праксу сам обавила у Хуманитарној организацији „Косовско Поморавље“. Када говоримо о организацији, истакла бих пре свега да је чине прави људи које описују особине из назива организације – хумани и посвећени. Организација је основана у Партешу код Гњилана, на Косову и Метохији а њен циљ је пружање помоћи Србима на КиМ. Труде се да кроз хуманитарни рад причају о животу на КиМ, проблемима породица, положају младих и могућностима за одрастање, школовање и опстанак.

Од активности којима смо се бавили током моје педесеточасновне праксе, издвојила бих поделу Божићних пакетића деци по енклавама на КиМ. Ову активност издвајам управо због сентименталног утиска који је на мене оставила. Фотографије које је прате говоре више него што могу да напишем - колико је деци потребно мало за осмех и срећу. Поред ове активности, учествовала сам и у разговорима са ученицима и студентима који су конкурисали за стипендију Х.О. Косовско Поморавље, у којима смо добијали информације о постигнутим резултатима током школовања, материјалном стању њихових породица и плановима. Пријем и евалуација захтева за помоћ су такође значајна ставка којом смо се бавили, приликом које сам спојила теорију и праксу и закључила да је цивилни сектор кроз организације веома значајан за обезбеђивање социјалног благостања. Када државни сектор не успе да обезбеди помоћ због неиспуњавања услова или просто пружи помоћ која није довољна, ту наступа ова организација која поред новчаних давања, пружа помоћ и у натури. Само неки од примера ове помоћи су једнократна новчана помоћ да би одређено лице могло да плати пут до другог града, донација рачунара за једну породицу, донација намештаја за другу и слично. Оно што је најбитније, свако од нас може да приступи организацији кроз донације и да на тај начин пружимо помоћ и подршку једни другима.

Ментор као и сарадници, приближили су ми рад цивилног сектора кроз организацију и помогли да схватим колико је заправо друштво важан сегмент у пружању помоћи, колико је добро што постоје људи који ће се досетити да оснују овакав тип организације и колико другим људима то значи.

Сматрам да је у мом случају, пракса испунила свој смисао јер нам управо овакав рад омогућава да сагледамо посао и струку из правог угла и помаже да закључимо да ли у суштини желимо да се бавимо овим послом, да ли нам то одговара и да ли нас испуњава.

*за све фотографије је добијена сагласност за објављивање

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600