Социологија

Значај студија социологије за лични и професионални живот

25. октобар 2021. Социологија
Коментари
623 речи, ~3 минута читања

0%

О аутору

Сузана Борота дипломирани социолог

Ах, та социологија. Наука за коју чврсто верујем да је одабрала мене, а не ја њу, и за коју ми се чини да је тако једноставна, јер све око нас је баш она. Потом, дође неки ученик из прве или друге године и пита ме: „Шта је то социологија, шта ћемо ми да радимо у четвртој години на часовима?“ Тада настаје дилема како им приближити у две - три реченице оно што мене дефинише и оно што ми се чини тако очигледним и свакодневним. Временом развих неку врсту одговора коју још увек усавршавам и мењам: Социологија је наука која вам пружа знања о томе како свет око вас функционише, где сте ви у том свету, а истовремено вам помаже и да добијете одговоре на бројна питања: зашто живимо у оваквом друштву, зашто се дружимо, зашто баш овако функционишемо, зашто постоји новац, зашто постоји сиромаштво, одакле религија, чему породица, чему политика и образовање и многа друга питања. Социологија долази на ред кад изучимо све остале науке, све оне припремају терен за њу. И да, социологија пружа прилику да се изразите, развијете критичко мишљење на основу чињеница и да све напокон повежете у једну смисаону целину.

Студирање социологије ми је помогло, пре свега, да пронађем себе, да потврдим своје место у друштву. Те четири године основних студија су само почетак и основа за оно што траје и развија се остатак живота. Студирање, генерално, је драгоцено искуство, а студирање социологије још више. На Филозофском факултету у Нишу сам била у периоду од 2010. до 2014. То је био до сада најдинамичнији период мог живота који је обиловао инспиративним предавањима и дружењем са колегама, што се претворило у пријатељства за цели живот. Ниједан сусрет не прође без подсећања на омиљене професоре, испите, предавања, јер то носимо са собом целога живота. Мастер студије сам стицајем околности завршила на Филозофском факултету у Новом Саду, али остаје жеља да упишем неки од мастер смерова на Филозофском факултету у Нишу, јер осећам да сам остала недоречена и јер постоји потреба да му се опет вратим.

Знања и вештине које сам стекла студирајући социологију на Филозофском факултету у Нишу користим у свакодневном животу, а пре свега у послу. Запослена сам као професорка социологије пет година у Гимназији „Вук Караџић“ у Трстенику. Поред социологије предајем и предмете Појединац, група и друштво, Језик, медији и култура, док сам раније држала предмете Грађанско васпитанње и Устав и права грађана. Осим посла у Гимназији, радим и у приватној средњој школи „Ушће“ у Трстенику, где предајем Социјалну екологију. Предмети на Факултету које смо имали на основним академским студијама, а који се тичу методике наставе су ме добро припремили за рад са ђацима, а нарочито је ту улогу одиграо предмет Социологија образовања и васпитања, као и многи други предмети. Сва искуства која носим са студија помажу ми да наставу у школи учиним динамичном и разноврсном, са могућношћу прилагођавања различитим темама и узрастима. Када након часа сумирам утиске, често приметим да користим и исту технику предавања мојих професора са факултета, реченице, па и покрете и ученици позитивно на све то одговарају. Поред наставе, укључена сам и у рад тимова за развој међупредметних компетенција и предузетништво и каријерно вођење и саветовање. Они захтевају организацију, планирање, сарадњу и доста комуникације, као и константну потребу за усавршавањем.

На крају бих нагласила да социологију сматрам најслободнијом од свих наука, а опет крхком науком која се данас бори за своје место. На нама социолозима је да укажемо јавности на значај социологије, што и ја стално чиним. Из генерације ученика из 2018. године, њих четворо је одабрало социологију за свој позив, а мотивацију да упишу социологију ученици нарочито добијају кроз учешће на разним такмичењима из социологије. Све у свему, оно што поручујем свима је: пригрлите ову дивну науку и препустите се социолошкој авантури, нећете погрешити!

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600