Студије и студијски програми

Пет разлога за избор занимања социјалног радника

Коментари
341 речи, ~2 минута читања

0%

О аутору

Бојана Вранић Департман за социјалну политику и социјални рад

Када смо социјалним радницима, студентима социјалног рада, корисницима услуга социјалног рада и грађанима поставили питање: ”Зашто (не) бити социјални радник?”, добили смо различите одговоре. Али сви ови одговори могли би да се сведу на ”лепо је” и ”тешко је”. Када ће једно бити гласније од другог зависи од много фактора.

Ми смо се определили да ти аргументе за избор ове професије представимо кроз ”Пет разлога за избор занимања социјалног радника”.

На теби је да одлучиш да ли и у ономе што је тешко може да се нађе оно лепо.

 

1. Можеш да будеш особа која ће променити нечији живот

Социјални радници раде са људима који се суочавају са различитим животним изазовима. Највећу награду за свој рад добијаш оног тренутка када схватиш да си ти особа која је некоме помогла и значајно унапредила квалитет нечијег живота.

 

2. Имаш много могућности за посао

Ово занимање подразумева:

  • рад са појединцима (деца и млади, одрасли, старији), породицама и групама;
  • рад у различитим установама (центри за социјални рад, установе за смештај деце, одраслих, старијих, здравствене установе, школе и предшколске установе, хуманитарне и организације цивилног друштва – НВО, локалне самоуправе);
  • рад у различитим областима и решавање различитих социјалних проблема и изазова (сиромаштво, занемаривање, злостављање, хранитељство, усвојење, малолетничка делинквенција, злоупотреба психоактивних супстанци, малолетнички брак и малолетничка трудноћа, вршњачко насиље, породично насиље, развод брака и поверавање деце, обезбеђивање материјалне сигурности, инвалидитет, смешај у установе…).

 

3. Свако је важан

Сви људи заслужују да живе достојанствено и да имају неког ко је спреман да се бори за њих.

 

4. Људима које „нико не чује“ треба глас

Као социјални радник можеш да се бориш за унапређивање живота појединаца и друштвених група који су у неповољном положају, дискриминисани, обесправљени.

 

5. Никада ти неће бити досадно

Посао социјалног радника је динамичан. Сваки радни дан доноси нове ситуације и изазове. Поред рада у канцеларији, овај посао подразумева и теренски рад (посете појединцима, породицама, установама).

 

Или је довољан само један разлог:

Зато што знаш да твој рад чини свет бољим местом!

 

Бојана Пуцаревић
Љиљана Скробић

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600