Студије и студијски програми

Зашто уписати психологију, односно зашто студирати психологију

Коментари
241 речи, ~2 минута читања

0%

О аутору

Кристина Ранђеловић Департман за психологију

Психологија је врло инспиративна, увек актуелна, али исто тако и сложена наука. Својом комплексношћу и обухватношћу проучавања психичког живота људи, омогућава нам да боље разумемо осећања, мисли и понашања не само других људи, већ и нас самих. Наравно, не можемо очекивати да ће нам студије психологије дати одговоре на сва питања о нормалном или патолошком начину функционисању појединца, али сасвим је сигурно, да након завршених студија психологије добијамо нове увиде о перцепцији, мотивацији и понашају људи, као и о међуљудским односима. Све то је добра основа за даље усавшавање и рад. Осим тога, вештине адекватног комуницирања, као и критички приступ у разматрању и решавању проблема, важан су аспект не само личног осећања задовољства и рада на себи, него и основа за успешно решавање проблема различите врсте. Знање и вештине које будете стекли на студијама психологије додато ћете развијати кроз обављање улоге психолога у различитим делатностима. С тим у вези, завршене студије психологије нуде широк дијапазон могућих радних места (предшколске и школске институције, војска, факултет, научни институти, бројне здравствене институције (нпр. психијатријске институције, клинике за заштиту менталног здравља), психотерапеутска пракса, маркетиншке агенције, агенције за односе са јавношћу (ПР агенције), фабрике, фирме или компаније где психолози раде као стручњаци за људсе ресурсе (позиција ХР)).

Надамо се да смо бар мало успели да вам приближимо психологију као науку и струку. У сваком случају одлука о будућем занимању треба да буде ваш лични избор вођен интересовањима и љубављу према ономе чиме желите да се бавите.

КоментариФилозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600