Едукација

Моје студентско искуство са онлајн наставом

26. април 2020. Едукација
Фото галерија Коментари
386 речи, ~2 минута читања

0%

О аутору

Ана Раденковић студенткиња треће године на Департману за француски језик и књижевност Филозофског факлутета у Нишу
Онлајн настава / Ана Раденковић

Од почетка увођења вандредног стања, настава на факултетима се одвија путем различитих апликација. Одлазак до факултета замењен је одласком до просторије у којој ће се на миру пратити онлајн настава без осталих укућана. Тада отпочиње један студентски дан у кући уместо у учионици. Тренутна ситуација је прекинула човеков свакодневни живот и  натерала га да размишља о ономе о чему никада није размишљао до сада. Сваки дан је исти, препун питања, пре свега на који начин што продуктивније провести време и када ће све ово проћи.

Како би студенти наставили с радом и лакше пратили наставу, професори су се организовали и направили гугл учионице и многе групе на различитим апликацијама. Захваљујући новим технологијама, могуће је одржати наставу на даљину. Међутим, таква онлајн настава никада не може заменити ону некадашњу наставу на факултету. Почетак такве наставе је за студенте и професоре био тежак. Као и ми, студенти, тако су се и професори по први пут у свом животу сусрели с таквим радом у једној образовној установи. Своја излагања, разговоре о књижевним делима, задатке и многе друге активности, они су преточили у један виртуелни свет. Био је то најпре период постепеног навикавања на овакву врсту новине у раду. Данас су се већ и многи навикли на овакав начин рада, те је слушање предавања преко слушалица и лаптопа постала свакодневница. Настава се одржава по регуларном распореду. Сваког дана, студенти добијају предвиђени материјал и на тај начин завршавају своје студентске обавезе. Уз достављени материјал за рад, професори кад-тад оставе и по неку мотивациону поруку у којој се може осетити да и они једва чекају да све ово прође и да се живот врати у пређашње стање.

Понекад ми се дешава да, због тренутне ситуације изгубим концентрацију и не могу довољно да се посветим задатом задатку. Сматрам да овакав вид наставе утиче на мене и на мој рад и да у неким моментима приметим мањак продуктивности. Па ипак, једина већа мана која се може издвојити у овој онлајн настави јесте губитак мрежне конекције, због опште оптерећености глобалне мреже. Већини мојих колега одговара овакав начин рада, јер се осећају опуштеније у кућној атмосфери и самим тим су и спремнији да се активно укључе у онлајн дискусију, што иначе на регуларном часу не би урадили. Дакле, могу се наћи и неке позитивне последице у овом свеопштем ванредном стању.

Фото галерија

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600