Едукација

Чија је школа?

8. новембар 2023. Едукација
Коментари
305 речи, ~2 минута читања

0%

О аутору

Снежана Божић Департман за србистику Филозофског факултета Универзитета у Нишу
Дан просветних радника / /

            На Дан просветних радника листамо Споменар Гимназије „Бора Станковић” у Нишу, који је осмислила и приредила Љиљана Марковић, професорка књижевности и списатељица. Креативно, духовито и врцаво, љубављу проткано дело. Аутентично сведочанство вредности, трајања, значаја и смисла који (свака) школа има и даје нашим животима. На стр. 24 текст који подсећа да „школу пре свега чине људи”, а да је богат школски живот обележен сталним упознавањем са новим генерацијама ђака и растанцима кад се њихово школовање заврши. „Професори остају, да сачекају нову децу, гледају ту сталну смену…” Омаж Школи завршава се стиховима песме „Чија је ово школа, наша или њихова?” проф. Љиљане Митић:

„Моја је школа више моја

него њихова,

зарили су ми у срце звоно,

усадили распоред  часова

у живот,

они другују и расипају младост,

спонтано или прорачунато,

а ја трајем,

избледели професор,

дружим се са њима,

школа је сигурно моја,

њихова док је моја,

њихова док је њихова,

моја до краја,

моја до живота,

моја за живота.” (Марковић 2015: 28)

            Други пригодни цитат за празнично подсећање на то колико је школа важна преузимамо из једног романа Милована Данојлића посвећеног данима и годинама школовања душе: „И тако, док напољу веје снег или пишти устока, на табли се, слово по слово, утврђује смисленост земаљског и космичког устројства. […] Просвећивање је обузето јасноћом, оно тежи доброти ума, и смирењу, као срећном исходу повезивања узрока и последица; учење је свечани обред, и велика је част учествовати у њему.” (Балада о сиромаштву, 2000: 37).

            Желећи да брига о добробити носилаца овог обреда – учитеља, наставника, професора буде оно што као друштво имамо на уму непрестано а не само пригодно, честитамо колегама Дан просветних радника.

Дан просветних радника , Просветни радници , просвета , едукација ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600