Филозофија

Утисци са интернационалне конференције "Естетика музике" 2024

10. септембар 2024. Филозофија
Фото галерија Коментари
778 речи, ~4 минута читања

0%

О аутору

Алекса Павловић студент на Департману за филозофију
Алекса Павловић на конференцији "Естетика музике" 2024 /

Пре мање од месец дана, добио сам прилику да учествујем као излагач на конференцији „Естетика музике“ коју организује Клуб „Прејака реч“ у склопу Нишвил џез фестивала. Реч је о једном дивном, интердисциплинарном скупу (мада је поштено рећи да централна улога припада филозофији), који другу годину заредом окупља стручњаке из Србије и иностранства како би дискутовали о свом раду који се тиче музике. Уредник програма конференције је професор са Департмана за филозофију, Душан Миленковић.

Пре годину дана, добио сам прилику да будем део конференције, додуше као волонтер фестивала, па сам око техничких и логистичких проблема помагао професору Душану заједно са тројицом колега са факултета. Далеко од тога да сам тада први пут учествовао у организовању неког скупа, али је увек важно подсетити се колико труда је потребно да и једна мања акција заживи, стога инсистирам да споменем и спајање каблова, подешавање миксете, ређање столица, итд. У сваком случају, прошлогодишња конференција прошла је дивно, а морам да испаднем „локал-патриота“ и да споменем да су најквалитетнија излагања припремили наши професори, показавши да уопште не каскамо за иностранством колико се некада мисли. Пријатељима и породици често спомињем колико су значајне ствари које обрађујемо на предавањима, те ми је било изузетно драго што је део тих лепо артикулисаних мисли имао прилику да допре до јавности.

Стога, када ме је пре пар месеци професор Душан питао да припремим излагање за овогодишњу конференцију, била ми је огромна част. Делом сам се послужио својим досадашњим знањима из естетике, а делом сам проширио своје истраживање преко лета и саставио презентацију која није била превише амбициозна (сматрам да би било неукусно да сам као студент основних студија дошао да изнесем неке свеже ставове о Хегелу или Адорну), али јесте пружала једну нову перспективу, док је тема била ближа широј публици – концепт персоне у популарној музици. Са енглеским језиком (на коме је било свако излагање ове године) нисам имао проблема, тако да сам конференцију дочекао без превелике треме.

И ове године сам учествовао у организовању конференције, али је целокупно искуство било далеко потпуније. Услед недостатка других обавеза, могао сам пажљивије да слушам све учеснике; на неке од њих сам се касније и надовезао у свом излагању, с обзиром да је оно било завршно. Најдражи део су ми ипак представљале паузе између презентација, јер су тада идеје, поред формалног карактера, стицале и неформални, а у самом разговору се осећала искрена заинтересованост учесника. Наравно, поред тема самих излагања, ту се говорило и о различитим методама рада на факултетима у Шпанији, Пољској, Хрватској, чиме је свако богатио своје искуство. Треба споменути и још једну позитивну ствар у вези са конференцијом која се можда и узима здраво за готово: иако је код готово сваке теме било неслагања, током сва три дана није се догодио ниједан тренутак непријатности, што показује зашто су овакви скупови заиста једно здраво окружење за размену идеја.

Поред излагања, цео догађај улепшао је и главни програм Нишвил фестивала који је, као и увек, имао пуно тога новог да понуди, али је и пружао сјајну прилику да гости из иностранства упознају наш град у најбољем светлу, јер тврдим да је он баш у то време и најлепши. На крају, рекао бих да је Ниш, а и ми Нишлије заједно са њим, оправдао своју репутацију везану за гостопримство.

Иако сам то мислио и пре, сада ми је још јасније зашто су скупови попут овог изузетно значајни. Пре свега, значајни су за град, јер оваква дешавања показују да је спреман и способан да својим грађанима пружи садржај образовног карактера, да за будућност зида темељ сопственој академској заједници и грађанима ширих видика, али и да представи себе као компетентног члана међународне заједнице. Овакви скупови су од велике важности и за универзитет, јер представљају фантастичну прилику за професоре и студенте да своја истраживања упореде са колегама из другачијих окружења, па и да нешто ново науче. Они су уједно и прилика да универзитет јача своју репутацију, показујући гостима, али и широј јавности, да се квалитетан рад обавља на њему. Коначно, скупови овог типа дивна су прилика за јавност да се упозна са природом академског рада, а можда и да нешто паметно усвоји: на пример, ове године је неколицина млађих, локалних музичара одслушало неке од презентација, након чега су затражили и по који савет, али и питали да ступе у контакт са неким од излагача.

Све у свему, конференција „Естетика музике“ била је велика успех и огромна ми је част што сам био део ње. При завршетку скупа смо и разговарали о томе како је пречка за наредну годину постављена високо, јер смо сви били сигурни да има потенцијала за напредак. Надам се да ће град, факултет, фестивал и јавност уопште подржати не само ову манифестацију, већ и пуно конференција сличног карактера у будућности.

 

 

Естетика музике , Нишвил џез фестивал , интернационална конференција ,

Фото галерија

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600