Студије и студијски програми

Зашто је важно студирати немачки језик?

Коментари
447 речи, ~2 минута читања

0%

О аутору

Невенка Јанковић Департман за немачки језик и књижевност

Немачки језик је један од десет најзаступљенијих језика на свету. Наиме, 130 милиона људи говори немачки као матерњи или други језик. Он је најраширенији матерњи језик у Европској Унији, званични језик у Немачкој, Аустрији, Швајцарској, Лихтенштајну и Луксембургу, као и службени језик у више европских земаља.

Најмање 17 милиона људи широм света учи немачки као страни језик, док се око 25 милиона активно служи њиме свакодневно. Немачки језик је регионално и глобално језик привреде, стручне комуникације, образовања као и научне и културне размене. Више је разлога за учење немачког као страног језика.

Познавање немачког језика повезује нас не само са матерњим говорницима немачког језика, већ и са онима који га говоре као страни језик на различитим нивоима и у различитим областима, пре свега на заједничком европском културном простору.

Немачка је најважнији спољнотрговински партнер Србије. Немачким компанијама и организацијама, као и домаћим фирмама које сарађују са немачким привредницима, потребни су запослени који осим енглеског знају и немачки језик, чиме стичу предност у пословању. Зато  је важно да добро савладаш овај језик и разумеш немачку културу, филозофију, историју и књижевност како би са лакоћом могао да се уклопиш у радни амбијент и друштво, у коме су у блиском контакту српска и немачка култура.

Односи Србије и Немачке нису само економски. Културне везе између ове две земље многоструке су и сежу у далеку прошлост. Вук Караџић, творац српског књижевног језика и сакупљач народних песама, био је пријатељ Гетеа, једног од најзначајнијих немачких песника. Градећи нове мостове између немачког и српског језичког и културног простора Филозофоски факултет у Нишу иде стопама ове двојице великих књижевних стваралаца.

Културне и привредне везе Србије са Аустријом могу такође да се осврну на традицију дугу неколико векова. У Бечу су живели, студирали и радили знаменити Срби, чинећи српску културну дијаспору, посебно у време Вука Караџића. И данашња дијаспора је спона између ове две земље, док се привредна сарадња све више развија.

Важно је да знаш да је немачки други најзаступљенији језик у области науке и истраживања. Немачка је својим доприносом науци и развоју на трећем месту на свету и нуди стипендије за истраживачки рад нашим научницима, студентима и постдипломцима. На Филозофском факултету упознаћеш се са бројним могућностима добијања стипендија у Немачкој посредством немачких организација у Србији као сто су ДААД, фондације Конрад Аденауер, Александар фон Хумболт и друге.

Студијски програм Немачки језик и  књижевност на Филозофском факултету у Нишу је, између осталог, одличан избор за младе људе који имају жељу да се баве језиком, који се интересују за размену са другим културама и желе да дају подршку транскултурном дијалогу.

Какве год планове за будућност да имаш (образовање, преводилаштво, издаваштво, односи са јавношћу, туризам, привреда итд.), са знањем немачког језика и књижевности себи ствараш бескрајне могућности.

upis2019 , štadaupišem , štadastudiram , nemački , filfaknemački ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600