Студије и студијски програми

Социологија нам каже како да постанемо оно што желимо да будемо

Коментари
645 речи, ~3 минута читања

0%

О аутору

Милош Јовановић Департман за социологију

Социологију треба студирати због тога што ...

… се свет све брже мења и све је мање јасно у ком правцу иде. Социологија може да нам помогне да разумемо шта се дешава у друштву у коме живимо, чему можемо да се надамо и шта можемо да урадимо да бисмо живели боље.

Социологију треба студирати јер нас ова наука учи како можемо да развијамо друштвене институције и организације (породицу, школу, државу, предузеће, грађанска удружења, …) тако да оне допринесу већој добробити људи.

Социологија нам каже како да постанемо оно што желимо да будемо
Френклин Хенри Гидингс

 

Вук Динић, студент III године социологије

Моје мишљење је да је лепота социологије у томе што разбија многе илузије које су уобичајене у друштву. Социологија ништа не узима здраво за готово већ мора да се открије позадина сваког феномена. Због тога и социолози размишљају много шире и када говоре о нечему, узимају много више параметара у обзир у оквиру своје анализе.

 

Јелена Рељић, студенткиња III године социологије

Зашто сам уписала социологију? Социологију сам уписала да бих открила механизме помоћу којих би сви људи били укључени у главне друштвене токове без маргинализације и дискриминације по било ком основу. Упишите социологију не да би сте потврђивали садашњи систем неједнаке расподеле среће већ да бисте га мењали!

 

Александра Пинтар, студенткиња III године социологије

Зашто социологија? Замислите слепог човека који у једном тренутку свог живота ставља наочаре, и током прва два минута он почиње да назире црно беле сенке и силуете. Пролазе још 2 минута, и полако долази до изоштрене слике и боје. Коначно, он испред себе види свет! Свет, у коме је живео – за ова 4 минута добија нову стварност. Студирајући социологију – кроз 4 године – Ви постајeте овај човек.

 

Дијана Милошевић, студенткиња III године социологије

Ако се одлучите да упишете социологију, стећи ћете могућност да сазнате шта се крије иза позоришне завесе: који то ликови кроје вредности и норме којих се ми „обични“ придржавамо, ко игра главну улогу у доношењу одлука које се тичу свих нас, да ли је њихова моћ у доношењу одлука у директној и пропорционалној зависности од ресурса које поседују, какви су њихови положаји и улоге? У тој представи ви можете да имате главну улогу, да откријете шта се крије иза њихових поступака, да будете друштвени актери који ће учествовати у њеном креирању.

 

Марио Цекић, студент III године социологије

Уколико трагате за одговорима на хиљаду зашто, социологија ће вам пружити хиљаду и једно зато.

 

Социологију треба уписати због ...

… тога што ћете на студијама да научите како да препознате прави проблем, постављате права питања и дођете до правог решења за превазилажење тешкоћа које носи живот у заједници. Студираћете у стимулативној атмосфери, у малим студентским групама и радити са мотивисаним наставницима и сарадницима Департмана за социологију. У интересантним дискусијама и дебатама на различите друштвене теме и из различитих теоријских перспектива имаћете прилику да изнесете и своје мишљење о актуелним друштвеним проблемима, али и да се упознате са мишљењима својих колега. Тиме ћете изградити читав низ пожељних вештина: критичко мишљење, формулисање адекватне аргументације и илустрације, креативно размењивање ставова и знања, што ће унапредити ваш професионални и лични развој.

Прићи проучавању друштва на истински научан начин могуће је управо из социолошке перспективе. Научно знање је неопходно да би у било којој области дошло до напретка.

Социологија нам даје увид у друштвену природу човека (зашто људи живе у групама, какав је однос појединаца и друштва, како друштво конкретно утиче на људе).

Социологија оснажује способност за друштвено деловање и тиме повећава могућност утицаја на друштвена дешавања.

Планирање бољег друштва, решавање друштвених проблема и обогаћивање културе није могуће без разумевања друштва - а најбољи „алат“ за то је управо социологија.

sociologijafilfakniš , štadaupišem , štadastudiram , upis2019 , upisnafakultet , upišifilozofskiniš , upišifilfak , sociologijastudiranje , studijesociologije ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600