Студије и студијски програми

Споразум између Филозофског факултета у Нишу и Министарства спољних послова Бугарске

Фото галерија Коментари
342 речи, ~2 минута читања

0%

О аутору

Др Валентина Седефчева Лектор за бугарски језик
Потписивање сарадње /

Декан Филозофског факултета у Нишу проф. др Наталија Јовановић и генерални конзул Ребулике Бугарске Димитар Цанев потписали су 20. децембра 2022. споразум о сарадњи, на основу  Пројекта „Одрживи развој Лектората за бугарски језик и културу на Филозофском факултету у Нишу” који финансира Министарство спољних послова Бугарске. Свечаном потписивању споразума присуствовале су и проф. др Снежана Божић, управник Департмана за србистику на коме се изучава бугаристика као део јужнословенске језичке групе, и страни лектор за бугарски језик др Валентина Седефчева. Пројекат подразумева адаптацију једне слушаонице у језичку лабораторију са опремом за симултано превођење и вежбе из фонетике, акцентологије и реторике. To ће студентима које уче бугарски језик омогућити да га савладају на вишем нивоу, да побољшају и усаврше своја знања и вештине, а пружиће им и више могућности за боље позиционирање на тржишту рада, на коме се могу појавити као преводиоци, туристички водичи, куратори различитих културних догађаја, сарадници у мешовитим предузећима и медијима бугарске мањине итд.  

Бугарски језик на Филозофском факултету у Нишу учи се четири семестра на основним студијама, а у склопу студијских програма Србистике и Русистике као други словенски језик и на мастер студијама – један семестар. Током курса бугарског језика студенти савладавају језик на нивоу Б2 према европском оквиру учења страних језика, а добијају и основна знања о култури, историји, географији, фолклору Бугарске.       

Лекторат за бугарски језик постоји већ двадесет година и за то време изградио је чврсте везе са различитим образовним и културним институцијама у Бугарској. Најинтензивнија и најплоднија сарадња која има дугогодишњу традицију остварена је са Универзитетом у Великом Трнову.  Ово партнерство укључује размену и радна путовања наставника и студената који уче бугарски односно српски у Нишу и Трнову; могућност за усавршавање бугарског језика на тронедељној летњој школи у Трнову; учешће на студентском конкурсу за превод прозе и поезије „Трансформације”; научни скуп посвећен тематици типичној за бугарску и српску културу, као публиковање зборника радова са ових скупова.   

Пројектом „Одрживи развој Лектората за бугарски језик и културу на Филозофском факултету у Нишу” бугаристика наставља свој пут ка унапређењу и проширењу могућности за оснаживање професионалних компетенција студената.

језичка лабораторија , лекторат , Министарство спољних послова Бугарске , Универзитет у Великом Трнову ,

Фото галерија

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600