Уметност, позориште и култура

Јединствено искуство са музичког такмичења ,,Франкофона песма’’

Фото галерија Коментари
649 речи, ~3 минута читања

0%

О аутору

Анђелка Бобић дипломирани филолог за француски језик и књижевност
Победница такмичења 2021. Анђелка Бобић / Анђелка Бобић

Од раног детињства музика има посебну вредност и посебно место у мом животу. Пратила ме је кроз детињство, читаво школовање, кроз одрастање, уз њу сам прослављала, радовала се, а у тешким тренуцима била ми је лек, инспирација и покретач.

За француску музику сам се заинтересовала још када сам била у основној школи, али права љубав према језику, музици и самој земљи се у већој мери развила када сам први пут посетила Француску. Тада сам почела више да истражујем све што је везано за Француску, да преслушавам музику из најранијих периода, па све до новијих извођача и жанрова. Тај период је и једна велика прекретница за мене, јер сам тада и донела одлуку да једном упишем и завршим студије француског језика и књижевности.

За такмичење Франкофона песма чула сам још када сам била прва година факултета, али се због треме, која је нажалост увек присутна и која је саставни део моје личности, нисам пријавила све до треће године студија. 2020. године, када смо се сусрели са тешком ситуацијом проузрокованом пандемијом вируса COVID-19, победила сам трему и страх од јавног наступа, пријавила се и ушла у финале, али сам због здравственог проблема морала да одустанем од такмичења. Ипак, то ме није спречило да ове године поново окушам своју срећу и таленат, за који људи око мене тврде да поседујем. Ове године, која је и даље у знаку пандемије, поново сам неки спас, позитивну енергију, мотивацију и инспирацију пронашла у музици. Донела сам одлуку да се пријавим за онлине верзију такмичења Франкофона песма, која је носила назив ,,Je chante en français’’ - тек онако, да бих учествовала, да бих поделила са другима своју љубав према француском језику и франкофоној песми и музици. Одлучила сам се за песму „Несрећни певач“ (,,Le chanteur malheureux’’), коју у оригиналу изводи Клод Франсоа (Claude François), у чији сам се лик заљубила на предавањима још на првој години студија.

Сасвим неочекивано, потпуно ненадано и непланирано сам баш ја, одлуком жирија, однела прво место у категорији Сениора.

То је за мене била велика част и велики успех. Био је то и велики подстицај за мој даљи рад и  напредак када је музика, али и када је сам језик у питању. Још драже ми је било то што су се сви професори и све колеге са факултета искрено радовали мом успеху. Захвална сам што су ми били велика подршка! Бодрили су ме, увек би радо поделили неку песму у мом извођењу, похвалили мој рад и тиме ме додатно охрабрили и навели да наставим да негујем овај спој две велике љубави- љубав према језику и према музици.

Овом приликом бих волела да позовем све уметнике, све оне који воле музику, песму, француски језик и француску музику да се опробају, да се пријаве на такмичење: можда је ова година створена баш за вашу победу.

Пре свега бих вас позвала да заједно ширимо љубав према француском језику, култури и уметности и тиме отворимо једна врата потпуно новог и другачијег света, представимо га и заинтересујемо људе да и сами почну да слушају франкофону музику и наведемо их да се и они заљубе у француски језик.

Поздрављам вас до неког новог сусрета на неком другом музичком такмичењу, фестивалу, или манифестацији где ћемо заједно моћи да промовишемо француски језик, културу и уметност!

À bientôt!

 

BONUS video:

https://www.facebook.com/307671073352794/videos/2789734078011221

https://www.facebook.com/307671073352794/videos/2670843159890052

Фото галерија

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600