Друштвене мреже

Postani uspešan kopirajter (eng. copywriter) u 5 jednostavnih koraka

Коментари
966 речи, ~5 минута читања

0%

О аутору

Ana Lapčević studentkinja četvrte godine Komuniciranja i odnosa s javnošću
Izvor: FreePik

Kopirajting (eng. copywriting), termin za koji još uvek nemamo adekvatnu reč u srpskom jeziku, predstavlja umetnost i tehniku kreativnog pisanja i kreiranja sadržaja kako bi se određeni proizvod ili usluga prodali na najefikasniji način. Takav sadržaj može biti bilo šta: tekst, fotografija, TV ili radio reklama, ali ono što je najbitnije, jeste da taj sadržaj određeno lice treba da oceni kao vredan, ali i da poželi da uradi baš ono što se od njega traži.

Ono što je ovo zanimanje učinilo jako popularnim danas jeste to da se ovaj posao može raditi u potpunosti od kuće, kao i to da postoji mogućnost dobre zarade (u SAD-u prosečna godišnja plata jednog kopirajtera iznosi približno 50 hiljada dolara godišnje!), a da pritom možete iskoristiti i izneti svoju kreativnost na efikasan (i isplativ) način.

Međutim, kako, zapravo, postati uspešan kopirajter?

Uglavnom se misli da je za ovaj posao neophodna kreativnost. Ali, čak i ako niste previše kreativni, možete iskoristiti mnogo primenjivih tehnika kako biste kreirali ubedljivu priču koja će izazvati potrebu za kupovinom vašeg proizvoda ili usluge, a što je bitnije, neće vas koštati ni dinar da ih naučite i savladate!

Hajde da krenemo od osnova.

  1. Smislite opis proizvoda

Da biste prodali neki proizvod, morate da znate sve njegove karakteristike, način na koji funkcioniše, ali i koje su mu glavne prednosti i koristi. Neka od pitanja koja vam mogu pomoći da napišete opis koji će svaku osobu ubediti da kupi baš taj proizvod su:

Šta je to jedinstveno, posebno u vezi sa ovim proizvodom? Određivanjem neke specifičnosti proizvoda, definišete jedinstveni prodajni predlog (JPP). To je nešto što druge kompanije sa sličnim ili istim proizvodom ne nude, nešto po čemu se vaš proizvod izdvaja od drugih.

Koja je to glavna korist koju nudi? Mnoge kompanije ne idu dalje od opisa karakteristika proizvoda. Međutim, fokus bi trebalo da bude i na pružanju usluge. Trebalo bi da identifikujete koje su to karakteristike vašeg proizvoda bitne kupcima, kao i koje su njihove potrebe.

Koji će problem rešiti? Ako mislite da vaš proizvod ne rešava neki određeni problem, povežite pojedinačne karakteristike proizvoda sa prednostima koje nude. Primer je reklama za internet provajdera - nećete reći da će internet imati brzinu od 15 megabajta po sekundi (to je karakteristika), već ćete istaći da će vaši kupci moći neometano da gledaju video sadržaje, bez ikakvih prekida (to je prednost).

Čak i ako dobro poznajete svoj proizvod, savet je da ipak napravite listu sa kompletnim opisom proizvoda i na taj način sačuvate sve važne informacije kako bi vam kasnije, kada vam zatrebaju, bile dostupne na dohvat ruke. Na taj način će te znati sve potrebne detalje o tom proizvodu, a još bitnije, imaćete bolju predstavu o tome kako ga prodati.

2. Razumejte  svoje kupce

Pored razumevanja svih karakteristika proizvoda koji želite da prodate, bitno je da znate i kome ga prodajete. Način na koji želite to da prodate će odrediti i kome prodajete, zašto bi neko to želeo da kupi i šta će ga ubediti da zaista izvrši kupovinu. Pre svega, treba da se stavite na mesto vašeg kupca. Koja je to njegova želja, čega se plaši, a šta mu je potrebno? Ovo je lako ako prodajete proizvod koji je rešio problem koji ste i vi sami imali. Tada ćete moći da pokažete svojim kupcima kako razumete njihove probleme, i još bolje, da imate rešenje za to.

Istražite ko kupuje taj proizvod. Kako izgleda tipična osoba koja bi kupila vaš proizvod? Nećete se obratiti na isti način roditeljima bez posla i poslovnim ljudima iz više klase, jer oni nemaju iste prioritete u životu. Šta voli vaš kupac? A šta će voleti u vezi sa vašim proizvodom?

3. Koristite naslove koji privlače pažnju

Naslovi mogu stvoriti potražnju za vašim proizvodom, ili je mogu uništiti. Nije bitno da li pišete naslove za sajt, stranicu na društvenim mrežama ili reklamu. Da biste se izdvojili iz mase, morate da imate jedinstvene naslove koji privlače pažnju. Oni bi trebalo da budu originalni, unikatni, ali i konkretni (kupci moraju odmah razumeti šta želite da kažete!), kao i da stvore osećaj hitnosti – razmislite o tome šta bi publika izgubila ako odmah ne iskoristi prednost vašeg proizvoda ili usluge. Izbegavajte dvosmislene ili generičke fraze i vrlo konkretno opišite šta će vaš potencijalni kupac dobiti ukoliko kupi ono što prodajete.

4. Napišite ubedljivu priču

Čak i ako imate dobar proizvod i tačno poznajete svoje kupce, vaša prodaja neće biti efikasna ukoliko nemate uverljivu priču koja će ih naterati da kupe ono što želite da prodate. Za ovo postoji veliki broj taktika. Pre svega, trebalo bi da se fokusirate na lako uočljive prednosti proizvoda koje nudite i nikako ih ne ostavljajte da pogađaju šta je to. Prvo im pokažite koristi. One bi trebalo da budu opipljive i nematerijalne. Nakon toga navedite i posebne karakteristike. Poslednji korak jeste da im kažete šta da urade sledeće. Drugim rečima, treba da ih podstaknete na akciju na što jednostavniji način. Pogledajte neke od primera uspešnih poziva na akciju klikom na ovaj link.

I ne zaboravite, sve to treba biti dovoljno ubedljivo, pa slobodno koristite i takve reči i izraze, kao što su: novo, besplatno, izuzetno, trenutno, povećanje, otkriće…

Freepik2

Izvor: FreePik

5. Socijalni dokaz – preporuke

Poslednji korak za uspešan kopirajting. Ljudi vole da kupe ono što je već provereno dobro. U tome vam mogu pomoći ocene vaših proizvoda koje su dali prethodni kupci, njihove preporuke, iskustva sa vašim proizvodom, ali i broj vaših kupaca, pratilaca na društvenim mrežama, klijenti sa kojima ste već radili… Iskoristite bilo šta praktično, što može biti dokaz koji bi nagovorio kupce da kupe vaš proizvod.

Ovo je jednostavnih 5 koraka koji će vam pomoći da prodaju nekog proizvoda ili usluge podignete na viši nivo. Ko je rekao da morate biti kreativni?

kopirajting , copywriter , saveti , trikovi , promocija , reklama ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600