Комуникологија

SEO za blog - kako pisati za onlajn platforme?

12. април 2022. Комуникологија
Коментари
1494 речи, ~7 минута читања

0%

О аутору

Јovana Kovačević studentkinja četvrte godine Komuniciranja i odnosa s javnošću
Seo optimizacija / nisonco-pr-and-seo-40Ji24OuUeQ-unsplash

Novi mediji promenili su način na koji pristupamo deljenju i primanju informacija. Pored mnogih promena, oni koji žele da plasiraju informacije susreću se sa još jednim izazovom – kako pisati za online platforme? Kako se postarati da vaš sadržaj dođe do ciljne publike? Zato je pored specifičnog načina pisanja važan i SEO za blog.

ŠTA JE SEO?

Search Engine Optimization (SEO) je optimizacija vebsajta radi što boljeg plasmana na stranici sa rezultatima pretrage (result page) nekog internet pretraživaža (Google kao najpoznatiji, zatim Bing, Yandex, DuckDuckGo, OneSearch i drugi). SEO ne cilja da rangira stranicu putem plaćenih oglasa, već da postigne organsku vidljivost.

Organski rezultati pretrage su rezultati koje pretraživač pokaže kada korisnik unese upit. Pretraživači pokazuju rezultate za koje „misle“ da će korisnicima biti najkorisniji. Da bi stranica ili sajt bili visoko rangirani, to jest prikazani na prvoj stranici rezulatata, oni moraju biti dobro prilagođeni načinu na koji funkcionišu pretraživači. Drugim rečima, vaš sajt mora da se „dopadne“ pretraživaču ako želite da ga pretraživač uopšte ponudi publici.

carlos muza hpjSkU2UYSU unsplash 1

KAKO DA SE SAJT DOPADNE PRETRAŽIVAČU?

Ono što valja znati pre upuštanja u pisanje blogova (i rada u novim medijima generalno) to je da SEO nije egzaktna nauka. I najveći SEO stručnjaci rade na osnovu prethodno dokazanih praksi i pretpostavki. Ipak, postoje generalne smernice za optimizaciju vebsajtova koje su se pokazale kao najbolja praksa.

Praćenje trendova

Dobro je pratiti poslednje promene algoritama koje koriste pretraživači. Pretraživači imaju za cilj da zadovolje svoje korsnike, ljude koji traže informacije, ne SEO stručnjake i one koji plasiraju informacije. To je jedan od razloga zbog koga s vremena na vreme menjaju algoritme koji se, takoreći, koriste za ocenjivanje i rangiranje sajtova. Sa ažuriranjima se menja i fokus onoga što pretraživač najviše ceni, na primer pretraga glasom, backlinks, korisnički interfejs, i slično.

Funkcionalnost sajta

Kao što je već rečeno, pretraživači rade u korist korisnika. Sporo učitavanje, neprilagođenost za pretragu na mobilnim uređajima, linkovi i dugmići koji ne rade, loš interfejs i navigacija – sve to negativno utiče na plasman sajta.

Ključne reči

I pored ogromnog napretka algoritama, veštačke inteligencije i tehnologije uopšte, pretraživač ne može znati o čemu je vaš sajt dok mu vi ne kažete. Tome služe ključne reči. Ključna reč / ključne reči opisuju suštinu vašeg sajta, a da bi ih pretraživač video kao ključne reči, one moraju biti ponovljene više puta i istaknute na svakoj stranici sajta koju želite da rangirate za tu ključnu reč.

Namera pretraživanja

Namera pretraživanja (search intent) je pretpostavljena namera koji korisnik ima kada unese upit u pretraživač. Ta namera može biti informisanje (informational intent), traganje za određenim sajtom (navigational intent), kupovina (transactional intent), informisanje pre kupovine (commercial investigating).

Pre optimizacije sajta, morate znati zašto želite da korisnik uđe na njega i u skladu s time ga i optimizovati. Procena pretraživača da vaši sadržaji odgovaraju nemeri koju korisnik ima kada unese upit pozitivno utičena na rangiranje.

Slike i tekst

Slike i tekst su elementi koje sadrži gotovo svaki sajt (sa izuzecima u zavisnosti od svrhe sajta). U skladu s time, postoje i generalne smernice za pisanje teksta, kao i za postavljanje slika. Ovo je posebno važno kada se radi o blogovima jer je na njima tekst glavni sadržaj. Zato ćemo ovo detaljnije razmotriti u nastavku.

SEO ZA BLOG – KAKO SE PIŠE ZA ONLINE PLATFORMU?

Blog, kao novi medij, podrazumeva specifičan način pisanja koji se razlikuje od pisanja za online medij. Često se dešava da dobri pisci i novinari, koji imaju velikog uspeha sa tekstovima plasiranim u tradicionalnim medijima poput magazina i dnevne štampe, ne mogu da dopru do publike na internetu. Razlog tome često je neprilagođenost njihovih blog tekstova online publici, ali i pretraživačima.

Razlike u pisanju za blog i štampani medij

Jedna od prvih razlika koja se mora uzeti u obzir pri pisanju blog tekstova je razlika u publici koja čita blogove i onoj koja čita štampane medije. Učestalo je mišljenje da starije generacije čitaju novine i magazine, dok blogove posećuju mladi i sredovečni ljudi.

U skladu s time, razlikuju se i navike čitalaca. Novine i magazini čitaju se natenate, uz jutarnju kafu ili nakon ručka. Na blogove ljudi najčešće idu na bi pronašli određene informacije do kojih žele da dođu brzo.

blog gc60915898 1920 1

SEO ZA BLOG – PISANJE TEKSTA

Tekst za blog ne može se pisati isto kao tekst za tradicionalni medij. Evo nekih od najvažnijih smernica za pisanje teksta za blog.

F obrazac

Većina čitalaca neće pročitati ceo vaš tekst. U cilju da što brže dođe do informacija, većina čitalaca će pogledom preleteti preko teksta u obliku latiničnog slova F. To znači da će pročitati prvih nekoliko redova, pogledom krenuti na dole i pročitati nekoliko redova u sledećoj sekciji teksta, a zatim nastaviti da pogledom lete preko početaka ostalih redova. Ostatak će pročitati samo ako ih nešto iz ovih delova na to motiviše.

To znači da delovi teksta koji mogu oblikovati slovo F moraju biti zanimljivi i korisni tako da motivišu čitaoca da pročita i ostatak i ostane na stranici što duže jer vreme provedeno na sajtu takođe utiče na njegov plasman.

Preglednost teksta

Kada korisnik uđe na sajt i vidi dugačak tekst bez ikakvih međunaslova, istaknutih pojmova, i bez prekida, vrlo je verovatno da će odmah izaći sa sajta i potražiti drugi. Ovakva nepreglednost teksta odbija čitaoce jer oni žele da kroz tekst prođu brzo i bez mnogo napora. A kada korisnik izađe sa vašeg sajta nakon samo par sekundi, to se lože odražava na rangiranje sajta jer pretraživač proceni da korisnik tu nije pronašao šta je tražio. Šta možete uraditi da bi tekst bio pregledniji?

  • Međunaslovi – Podelite tekst na sekcije uz pomoć međunaslova. Neka svaka sekcija bude jedna tematska celina i neka međunaslov kazuje tačno o čemu je ta celina. Najčešće preporuke su da sekcija ispod jednog međunaslova ne bi trebalo da sadrži više od 300 reči.
  • Paragraf – U okviru jedne sekcije je dobro imati više odvojenih paragrafa. Mišljenja o dužini paragrafa su podeljena i idu od toga da paragraf treba da ima do 150 reči, to onih koji smatraju da treba da ima do 50 reči.
  • Rečenica – Rečenice ne treba da budu predugačke jer će tako biti teške za razumevanje prosečnom korisniku. Najbolje je da rečenica ima do 20-30 reči. Naravno, i duge rečenice se mogu koristiti po potrebi, ali nije dobro da ih ima previše.
  • Isticanje – Ne oklevajte da unesete malo boje i velikih slova u tekst. Označite ključne pojmovo drugom bojom, podebljajte ih ili iskosite kako bi se isticali iz ostatka teksta.

Ključne reči

Kao što je već rečeno, pretraživač ne može znati o čemu se radi u tekstu dok mu ne kažete. Ključna reč (fokus teksta) treba se naći u naslovu i u 50-75% međunaslova. Treba je staviti na sam početak teksta, najbolje u prvoj rečenici, ali je prihvatljivo i drugde u prvom paragrafu. Takođe je važno ponoviti je više puta u tekstu. Ipak, ponavljanje ključne reči previše puta loše utiče na rangiranje, a pritom može delovati i neprirodno. Idealno je da učestalost ponavljanja ključne reči bude oko 3%. Naravno, treba dodati ključnu reč i u meta opis, u URL, kao i u alternativni opis slika.

Linkovi

Jedna od specifičnosti online tekstova je to što je moguće ubaciti linkove do drugih stranica. Umesto ponovnog objašnjavanja nečega o čemu ste već pisali, možete samo uputiti čitaoca na taj tekst pomoću linka.

SEO za blog – multimedija

Kada se radi SEO za blog, pored tekstualnog sadržaja treba uzeti u obzir i slike, videe i infografike koji prate tekst. Dodavanjem multimedijalnih sadržaja stranica izgleda preglednije i interesantnije. Ovi sadržaji ne samo da ilustruju tekst već mogu poslužiti i razdvajanju predugačnih sekcija teksta.

Treba voditi računa da multimedijalni sadržaji ne usporavaju učitavanje stranice. Takođe je važno da opisi slika sadrže kratak tekst o tome šta ili ko je na slici. Što se tiče alternativnog teksta slike, on takođe treba opisivati sliku i sadržati ključnu reč. To je bitno jer, u slučaju da slika ne može da se učita, čitaoci vide taj alternativni opis.

Takođe, pretraživač „razume“ šta je na slici prikazano jedino na osnovu alternativnog opisa i naziva slike, i na osnovu toga indeksira sliku. Drugim rečima, ako je naziv slike „hkdhk.jpg“ a njen alternativni tekst „slika“, pretraživač neće znati kako da je indeksira. Zato je bolje da slika nosi naziv, na primer „SEO za blog“, a da njen alternativni tekst glasi „SEO za blog“ ili samo „smernice za SEO za blog“. U tom slučaju, pretraživač će moći da rangira stranicu i na osnovu slika.

SPECIFIČAN NAČIN PISANJA ZA BLOG

Kada pišete blog tekst, ili bilo koji tekst za nove medije, važno je uzeti u obzir da internet ne funkcioniše po istim principima kao tradicionalni mediji. Tekst koje se plasira na internet stranici ne piše se samo za čitaoca već i za pretraživač. Zbog toga je neophodno voditi računa o specifičnostima online tekstova kada radite SEO za blog.

SEO , blog , optimizacija , novi mediji , saveti ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600