Социјални рад

Vodič za srednjoškolce i brucoše sa invaliditetom

Коментари
1260 речи, ~6 минута читања

0%

О аутору

Jovana Đukić studentkinja četvrte godine Departmana za socijalnu politiku i socijalni rad

U ovom vodiču ću pokušati da vam dam neke savete vezane za tremu oko prijemnog ispita i sam prijemni ispit, ali takođe ću vam ostaviti i nekoliko saveta koje smatram korisnim kada ste brucoš sa invaliditetom. Pre svega bih da napomenem da sam ja korisnica kolica stoga bi se moglo reći da je ovaj tekst pretežno namenjen vama koji se teže krećete, mada ohrabrujem i ostale da pročitaju tekst.

Pre samih saveta bih želela da napomenem da je Filozofski fakultet u Nišu odlično prilagođen za studente koji su korisnici kolica. Asistivna oprema poput liftova i rampi je sjajnog kvaliteta i stvarno je prilagođeno na kvalitetan i bezbedan način. Mislim da postoji svega nekoliko manjih učionica koje nemaju prilaz ali se one retko koriste. Ukoliko vam se desi da ste raspoređeni u jednoj od tih učionica rešenje i predlozi za taj kao i još neke izazove se nalazi  u tekstu koji sledi.

1. Prijemni ispit = “smak sveta”

Spremate se za prijemni ispit i ako ste pre toga malo istražili videli ste da postoji posebna vrsta rang liste tzv “afirmativne mere za studente sa invaliditetom”. U informacijama pored dokumenata koje je potrebno da podnesete stoji i broj mesta za tekuću godinu (recimo prošlu). Kada ste uporedili koliki je broj kandidata prijavljen a koliko ima slobodnih mesta predpostavljam da je krenula blaga trema ili knedla u grlu. Ne brinite, trema je sasvim normalna pojava. Lično sam se isprepadala pred prijemni i mislila da je ovaj prijemni, pa kao i u naslovu teme smak sveta, međutim smatram da se većina ljudi kojima je mnogo stalo tako oseća (ko je na prijemni pošao bez treme svaka čast). Samo dajte sve od sebe u tom momentu i kad se završi ne listajte knjigu samo gledajte da se koliko je to moguće opustite. Ono što sam rekla sebi posle prijemnog ispita jeste “Što je do mene ja sam uradila”. Verujem da ste na prijemni ispit došli sa velikom ambicijom i iskreno vam želim da vam se svi ciljevi ostvare, ali ako se desi da neko ne prođe prijemni uvek može da pokuša u drugom upisnom roku ili sledeće godine (to nije smak sveta).

Ja vam želim svu sreću!

2. Prvi dani na fakultetu i mnogo ličnog preispitivanja

Prvi dani na fakultetu mogu da vam predstavljaju veliki izvor stresa ukoliko ste iz drugog grada i ne poznajete nikoga. Ovde bih volela sada da odmah odgovorim na pitanje koje bi moglo da vam se nameće ukoliko ste iz manje sredine (ko se ovako nije osećao nema potreba da se oseti isključenim jednostavno nikome ne želim da se ovo zapita). Da li nekome smeta što sam osoba sa invaliditetom ? Odgovor je NE! Ne smeta nikom i ako nešto volim kod Filozofskog fakulteta (a volim mnogo toga) jeste što se različitosti poštuju i što vam to nije ni najmanja prepreka. Naprotiv, postoji nekoliko predmeta na smeru socijalne politike i socijalnog rada koji se bave osobama sa invaliditetom, ali iz ugla kako im poboljšati život i pružiti podršku (da podršku ne pomoć) da se što više osamostale i dostignu svoje potencijale u skladu sa mogućnostima. Dakle, moći ćete da pružite kolegama informacije iz svog iskustva (ako to želite ). Što se tiče sklapanja prijateljstava, ako ste osoba koja lako sklapa prijateljstva biće vam mnogo lakše. Sa druge strane ako baš i ne steknete poznanstva prve nedelje ne očajavajte, imaćete prostora da upoznate kolege i oni vas tokom predavanja (iskreno se nadam da će biti uživo da steknete pravi osećaj i utiske).

Anksioznost prilikom upoznavanja  i mehanizmi odbrane ( u mom slučaju humor i crni humor). Ako ste imalo neka neprijatna iskustva u toku ranijeg školovanja u redu je da osećate nepoverenje u druge.  Moj predlog jeste da date šansu novim kolegama. Makar ih stereotipujte, da ako su izabrali neku humanističku profesiju trebalo bi da imaju razumevanje za različitost. Nakon izvesnog vremena zaboravićete i sami taj stereotip koji vam je služio kao mehanizam odbrane jer će vas kolege gledati kao osobu sa manama  i vrlinama. 

3. Kako ću ja sve ovo da postignem, ovo je nemoguće motaj kablove, ispisujem se…

 Ja sam htela treći dan da se ispišem tako da znam osećaj, stvarno. Ako niste osoba koja ima ovakvu vrstu reakcije to je zaista sjajna vest i lakše ćete se nositi sa stresom. Ako ste ipak skloniji panici pre vremena savet koji bih mogla da vam dam iz ličnog iskustva jeste da ne treba brinuti unapred. Tek je početak, sve vam je novo i predložila bih vam da za početak radite što redovnije da biste kasnije, kada steknete iskustvo, znali da odredite prioritete.

4. Predispitne obaveze i timski rad su i prilika za upoznavanje novih ljudi

Kada se na početku studiranja susretnete sa predispitni obavezama to može da bude stresno jer ne poznajte dovoljno ostale kolege. Još ako sebi natovarite i stres oko toga da li će neka grupa hteti da radi sa mnom, jer jedno je da se upoznaju sa mnom, a drugo da me prihvate u timu kao osobu sa invaliditetom. Jasan mi je taj početni strah. Dobra je stvar što se u prvih nekoliko nedelja ne kreće sa izradom predispitnih obaveza, stoga imate dovoljno vremena da se upoznate sa kolegama. Aktivnost na vežbama recimo može da vas dovede do toga da se oslobodite u komunikaciji sa profesorima i asistentima. Pored toga, možete da zainteresujete određen broj kolega da vam priđu i nastave komunikaciju o nekoj temi ili da im se jednostavno dopao vaš odgovor pa žele da vas upoznaju. Smatram jako bitnim da kada ste osoba sa invaliditetom ne treba da se “zatvarate u sebe”, komunicirajte, npr. uključite se u diskusije na predavanjima i vežbama bez straha svako nekada pogreši iz grešaka se uči. Funkcija predispitnih obaveza nije samo da “skupite” poene nego i da istražite neku oblast i da na prvoj godini otkrijete širok spektar koji obuhvata nauka koju studirate, a na kasnijim godinama mogu dobro da posluže da otkrijete koja je to oblast kojom biste se najradije bavili kao profesionalci. Dakle, bez otaljavanja kvalitetan rad samo.

5. Prvi kolokvijum i prvi ispit ili “Smak sveta 2”.

Tu tremu prvog kolokvijuma pamtim i dan-danas kao da je poslednji a ne prvi. Nespavanje, stres i ostali znaci treme su bili jako prisutni. Ako ste učili izađite. Nekad ta trema ume da bude varljiva i da vas navede da imate osećaj da ništa ne znate, a zapravo odlično prođete. Iako nekad ne prođe baš kako ste želeli postoji i druga šansa, odnosno kada sa ispiti u pitanju drugi rok. Ne dozvolite da vas strah parališe. Pokušajte, iznenadićete se koliko ja u vašoj glavi strašnije nego što zapravo jeste. 

6. Tehnički saveti koji bi vam kao osobi sa invaliditetom mogli značiti

a) Ako vam se desi da vam se predavanje, vežba ili ispit zakaže u prostoriji koja vam je nepristupačna nemojte da vas to obeshrabri. Nije ništa usmereno direktno protiv vas, jednostavno se potkrala greška. Javite se  putem mejla profesoru ili asistentu na predmetu, a ukoliko je reč o rasporedu i prva vam je nedelja a nesigurni ste kome da šaljete mejl uvek je prava adresa upravnik ili upravnica departmana.

b) Problemi sa brzinom pisanja ili uopšte sa pisanjem ili manjkom vremena

Ako postoji objektivni razlog zbog koga ne možete neki ispit ili kolokvijum da uradite pismeno uvek možete da iznesete taj problem predmetnom profesoru/ki i da iznađete neko rešenje kojim biste mogli da uradite ispit ili kolokvijum bez fizičkih barjera.

Nadam se da će vam ovaj vodič biti koristan. Gotovo svaki početak je stresan i idite dan po dan, gledajte da vas to što radite ispunjava. Još jednom, ja vam želim sreću na prijemnom ispitu.

prijemni , invaliditet , saveti , studiranje , podrška ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600