Историја

Питања и одговори – један могући начин утицаја на промену понашања ђака

1. новембар 2021. Историја
Коментари
446 речи, ~2 минута читања

0%

О аутору

Ђорђе Ђекић
ПШ "Вожд Карађорђе" Ниш / Google Images

            Радећи у основној школи нашао сам се у прилици да решавам проблеме, дисциплине. односно понашања ђака школи. То је значило проблеме око понашање на часу, однос према имовини школе, однос према другим ђацима и слично У то време 90 – тих година уобичајено је било да се за лакше преступе упућују код разредног старешине, а за тежа код директора. За учестла проблематична понашања ђаци су се кажњавали смањењем оцене из владања.

            Оно што сам ја запазио то је да ђаци када им се оцена из владања смањи, реагују тако да се после смање оцене из владања, у најбољем случају, извесно време примире и онда се врате старом начину понашања, Тада им опет следи смањење оцене из владања. И тако у круг док не дође до избацивања из школе и премештање у другу школу. Управо ми се то учинило недовољно ефикасним и сматрамо сам да треба нешто да променим. Тако сам дошао на идеју да им дајем домаће задатке које су морали писмено да раде.

            Тема тих писмених задатака, биле су у зависности од прекршаја који су ђаци учинили. Тако нпр. ако је ђак ухваћен како преписује од другог ђака, добијао би тему, Зашто је мени потребно знање. У случају свађе са гурањем али без туче, тема би била, Како треба да се понашам у школи или Како треба да се понашам ако ме неко вређа у школи. Ако је ђак имао неколико инцидената онда би му давао тему Зашто идем у школу, Шта ће мени школа, Како се треба понашати у школи? Прва реакција када би ђак добио да ради домаћи била би изненађење, а када би чули шта треба да пишу били изненађење би било још веће. Рад је морао да буде барем две стране дугачак.

            Као што се може приметити основни циљ је био да наведе ђака да размишља о школи, свом понашању у њој, односу према другим ђацима, професорима, школском инвентару и слично. Да га наведе да размишљајући о томе постане одговоран.

            Примењујући у пракси ова питања показало се да је имало изразито позитиван утицај на начин понашања оних ђака којима је стало до успеха у школи. Којима је стало да буду друштвено прихваћени. Делимичан утицај је остварио и код оних ђака који су имали обичај да се примире после смањења оцене из владања. Ипак, примињујући овај метод оцена из владања им није била смањена, што је показало да је овај начин, користан. Да је постизао исти ефекат или приближно једнак смањеној оцени из владања.

            Како см у школи овај метод примењивао релативно кратко, радио сам пет месеци, нисам био у прилици, да пратим, како је овај метод утицао на дуже време.

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600