Студије и студијски програми

Порука будућим англистима

Коментари
1289 речи, ~6 минута читања

0%

О аутору

Сања Игњатовић Департман за англистику

Вероватно би ти било чудно да те неко пита да ли желиш да постанеш филолог? Вероватно ти сама реч није позната или ти говори мало о томе шта ће твоја професија заиста бити.

Да би постао дипломирани филолог англиста мораћеш да одслушаш и положиш предмете из области културе, савременог енглеског језика, књижевности, лингвистике, методике, али и многе друге интердисциплинарне курсеве који ће твоје постојеће знање уобличити и који ће те усмерити на оно у чему си најбоља или најбољи.

Наши студенти не постају само наставници, већ и преводиоци, тумачи, а многи се одлучују и за каријере у међународним компанијама и креативној индустрији у којима се посебно тражи не само познавање језика, већ и поседовање комуникацијских и стваралачких вештина које се стичу на англистици.

На Департману за англистику сусрешћеш се са наставним кадром који је спреман да ти у сваком тренутку помогне да напредујеш у смеру који највише одговара твојим талентима, али и да превазиђеш све изазове у погледу градива.

Студије англистике, иако налик другим хуманистичким студијама, студентима пружају једно несвакидашње искуство - аутентично утолико што развијају не само језичке, комуникацијске и педагошке вештине студената, већ се баве и личним напретком сваког појединца и њиховим капацитетима за критичко размишљање.

Дипломирани студент англистике није само дипломирани филолог, већ аутентични академски грађанин свестан своје културе и култура језика који је проучавао.

 

Наши студенти – поруке будућим бруцошима

Маја Јанковић, студенткиња II године на студијском програму ОАС англистике

По завршетку средње школе била сам изгубљена у мору мисли и дилема које су се тицале избора факултета. Једино што сам знала било је да волим енглески језик, па сам одлучила да упишем англистику. Већ после пар дана на факултету, схватила сам да сам на правом месту. Англистика подстиче радозналост студената, чини да буду оригинални и другачији. Од нас се очекује посвећеност, али имамо и слободу да будемо креативни. Англистика омогућава, поред изучавања енглеског језика и књижевности, стицање знања из других области што доприноси развоју талента и интересовања. И наравно, друштво је неизоставни део сваког студирања, а на англистици ћете упознати најбоље људе, проверено! Тако да је одговор на питање „зашто уписати англистику?“ заправо лак, зар не?

 

Милица Геочеловић, студенткиња II године на студијском програму ОАС англистике

Студирање језика је изазовно, захтева интерактивно учење, константну борбу са конкуренцијом, истицање и доста импровизације. Ту се обрађују разнолике теме које чине да се студирање не сведе на сувопарно учење устаљеног градива, што нуде разни предмети, обавезни или изборни. Књижевност понекад на први поглед делује тешко, па и бесмислено, али уме бити врло занимљива ако је студент вољан да зађе дубље у њену суштину, док граматика уме да завара студента да је добро позната и лака или пак превише компликована, али све што је потребно за успех јесте самокритичност, труд, посвећено време и заинтересованост, поред мало талента и среће, наравно. Уписала сам енглески како бих усавршила већ стечено знање и самоуверено га користила убудуће како професионално тако и за личне пројекте. Досадашње искуство на англистици је променило моја размишљања по питању културе, религије, међуљудских односа и подстакло развој моје личности. Окружење је врло пријатно и људи занимљиви у сваком смислу речи.

 

Милица Угреновић, студенткиња II године на студијском програму ОАС англистике

Ћао будући бруцоши,
Англистика је све оно што очекујете и не очекујете од једног факултетског искуства.
Када сам кренула на факултет, имала сам неке ставове као сто је нпр. да се пријатељи не стичу на факултету, да је много боље да се не иде на предавања сваки дан и да је факултет само учење и учење. Само ћу да се насмејем на све то сада.
Англистика је један спој различитих људи, различитих карактера, предмета и професора. Упознала сам људе са којима могу да учим а исто тако и излазим , пијем кафу , идем на журке итд. Англистика је пуна позитивне енергије и професионализма, како од стране професора тако и од стране ученика.
Најбитније од свега овога је да научиш да сарађујеш са људима, да процењујеш ситуације, да правиш баланс између учења и слободног времена, да је огромна разлика између познавања енглеског језика и студирања истог, да је библиотека корисна, кафа са аутомата спас у 8 ујутру, пауза од сат и по савршена, да распоред никад неће да се промени, да је ред за шалтер увек предугачак и да кашњење баш смара. Англистика је можда напорна када учис вече пред испит и кажеш: „ма неће то да се падне сигурно”, а потајно знаш да хоће, али и доста лепа када сви наздравимо јер смо прошли годину.

 

Александра Божовић, студенткиња I године на студијском програму ОАС англистике

I've realized that I can actually enjoy my studies since enrolling in the BA studies in the Department of English. Of course, there are a few difficult or uninteresting lessons, but talking about how language functions, or the innuendos of literary works, makes up for that. As long as a student studies regularly the workload isn't too taxing. And if you don't study regularly, don't worry, you'll survive with a few nights of last minute hard work.
Here I have met people who have even now, only at the end of the first semester, become my close friends. It's okay to be a nerd, a geek, a little quirky or weirdly dressed. Most of us are.

 

Ненад Милошевић, студент I године на студијском програму ОАС англистике

Иако англистика у почетку није била мој први избор, сада бих је без размишљања изабрао јер је у потпуности испунила моје жеље и очекивања. Пронашао сам себе, као и многе дивне људе које већ могу назвати пријатељима. Приметио сам да ме је факултет променио, успео сам да савладам своју стидљивост и добијем велику дозу самопоуздања. Задовољан сам професорима, а и њиховим предавањима која су јако интересантна.

 

Бојана Манић, студенткиња II године на студијском програму ОАС англистике

Знам да је већина мојих вршњака била збуњена када је размишљала шта да упише, али ја сам некако одувек знала да желим да студирам енглески. Предмети су јако занимљиви, а професори су мотивисани. Друштво је одлично јер сам коначно окружена људима са којима могу да комуницирам на “свом“ језику и који разумеју мој хумор. Неки ће вам рећи да је боље, када су у питању изборни предмети, узети оне теже, али ја сам лично увек бирала оне који су ми се чинили лакшим и корисним. Књижевност није тако страшна као што су МЕНИ сви то представили; граматике има, логично, али чак ни то није неки баук. Департман за англистику такође сарађује са многим организацијама, као сто је Амерички кутак – место где имамо слободу да се окупимо и учимо заједно када имамо проблем са неким предметом. Такође постоје размене студената, и долазе нам студенти из Алабаме већ годинама. Искрено речено, прва година ми није била лака. Била сам на самофинансирању и морала сам да разбијем неке своје старе, лење, навике, али ме је то учинило јачом. Сада сам поносни студент друге године, на буџету. Сви ови фактори су утицали на то да не одустанем, и драго ми је што нисам.

 

Нина Станковић, студенткиња II године на студијском програму ОАС англистике

Иако сам била уверена у то да је једина ствар коју без сумње знам енглески језик, преварила сам се. Схватила сам колико заправо не знам, односно колико слојева нисам открила. Волела бих да радим у просвети, а откад сам уписала Англистику то ми је постао и циљ. Језик није само сува граматика, иако је волим. Језик је нешто што ће вам помоћи да уочите, критикујете и схватите ширу слику туђе и своје културе

departmanzaanglistiku , anglisti , porukabrucošima , upišiengleski , departmentofenglish ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600