Језици и лингвистика

Тотални дикта(н)т

Коментари
561 речи, ~3 минута читања

0%

О аутору

Емилија Јовић Департман за руски језик и књижевност

ТОТАЛНИ ДИКТА(Н)Т 2020

          Драги пријатељи, љубитељи, учесници Тоталног диктата!

          Ми славенофили, русофили, лингвисти из једног малог дела света на Балкану послали бисмо једну важну поруку. Последњих месеци свет се суочава са опасном пандемијом изазваном корона вирусом. Могли бисмо да започнемо причу и од тога хоћемо ли писати овај злослутни вирус великим словом или ћемо, уједињени под паролом #останикодкуће  одузети истом сву његову снагу и значај.

          Било како било, озбиљне мере превенције уведене су у читавом свету и иако делује да је све стало, да ништа више сем бриге о здрављу свих нас није битно, могли бисмо ове дане изолације у својим кућама провести тако што ће свако дати свој мали допринос у процесу учења на даљину, јер свако мало доноси нешто велико добро.

          Сва дешавања у свету су отказана, померена за неке боље тренутке, почевши од спортских догађаја, Олимпијских игара, па све до традиционалног Тоталног диктанта који је ове године требало да се одржи по седамнаести пут. Главни празник писмености, љубави према руском језику и његовом богатству одувек се обележавао у априлу. Тргови, паркови, булевари у Русији и многим државама света били би пуни учесника који би сви заједно учествовали у изради једног диктата, заједнички покушавајући да дођу до што бољег резултата, са што мање грешака. Међутим, ове године нико од нас неће моћи да ужива у тој традиционалној активности, бар не овог пролећа. Организатори нам поручују да ће се Тотальный диктант одржати на јесен. До тада ћемо сви изаћи као победници из ове велике борбе.

          За све оне који не знају пуно о овом догађају, о томе шта он представља за све оне који се на било који начин баве руским језиком или би да га уче, студенти и чланови Департмана за руски језик и књижевност на Филозофском факултету у Нишу ће, у оквиру виртуалних активности подизања свести о томе колико је битно остати код куће и на пример, учити језик преко свих доступних онлајн модула и апликација, говорити и о појединостима самог Тоталног диктата.

          Као два сродна словенска језика, руски и српски језик имају бројне сличности, али и разлике које се најбоље уочавају у оваквим врстама провере познавања једног страног језика. Период до јесени могли бисте да искористите тако што ћете да се информишете о овом догађају, да нам пишете о својим утисцима, да заједно проналазимо нове начине за усвајање руског језика, док се не вратимо у услове нормалног функционисања на послу, у школама, на факултетима. Самостално изучавање језика подразумева слушање, читање и гледање различитих аудио-визуелних садржаја, што је у овом тренутку једино могуће и пожељно. Чувајмо своје здравље и обогатимо себе учењем језика. Огроман број отворених приступа виртуалним шетњама кроз музеје, културно-историјске споменике, образовно-научне установе широм света, а самим тим и у Русији, пружа нам могућност да ове дане олакшамо себи и будемо спремни за наставак нормалног живота. Лингвисти свакодневно расправљају о новим језичким дилемама, обнављајући норме свих језика, упоређујући њихово функционисање. Тако на пример, руској речи диктант у српском језику одговара реч диктат; ових дана такође актуелно питање, шта је правилно коронавирус или короновирус? О овим и многим другим језичким заврзламама можете учити сада док смо у обавези да останемо код куће.

          За крај, како год се околности развијале, не заборавите да је здравље најважније. Чувајте себе и своје ближње, радите на себи и видимо се на диктату!

         

          #тотальныйдиктант #тд2020 #русскийязык #урок #орфография #пунктуация #лингвистика #всемдиктант #вездедиктант #всетотально

руски језик, тотални диктат 2020, учење на даљину, #останикодкуће ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600