Студије и студијски програми

Зашто студирати руски језик?

Коментари

Некад јуче, за садашње сутра...

Јесен 2010. године. Другачија од других јесени, продужено лето. Стасала је још једна генерација бруцоша на Филозофском факултету у Нишу. Зачуђеног погледа, суздржаних осмеха, помало забринути, мирни, али узбуђени стајали смо пред наставницима и сарадницима Департмана за руски језик и књижевност. Несвесни да овом животу додајемо један незаборавни део који се у свест и сећање уграђује заувек, са поносом смо преузели индексе ове престижне установе и отиснули се у непознато...

Пар година касније...

И како се неке ствари мењају попут распореда часова, управо тако и неке остају исте...

Драги матуранти, будући студенти и колеге, моје име је Емилија и овом приликом бих поделила са вама пар својих искустава и покушала да вам помогнем у одабиру нечег новог и веома битног за све вас.

Као некадашњи студент, а садашњи сарадник у настави на Департману за руски језик и књижевност на Филозофском факултету у Нишу рекла бих вам пар интересантних чињеница о језику који је моја професија, мој сан и непромењена мотивација са почетка овог текста.

Зашто руски језик?

Ако се питате зашто бисте студирали руски језик, рецимо да би мој први аргумент био да бисте већину мојих разлога разумели ако их наведем говорећи управо на руском језику, а да га нисте, можда, никада учили. Занимљиво?

Словенски језик, словенски народ, словенска култура, религија...све врло блиско, а опет са безброј могућности за учење, усавршавање, обогаћивање руским духом и пространством. Ту феноменалну авантуру започели бисте баш овде на нашем департману, у Нишу, центру нашег дивног југа Србије, а наставили, верујте ми, где год пожелите у свету.

Језик - оруђе и оружје будућности

Језик је та чаробна димензија која нас повезује са остатком света. Почевши од те једне стране културе, нације и традиције, видици се шире веома брзо за све време студија.

Шта год одлучили да будете, професори, преводиоци, кореспонденти, ИТ стручњаци, туристички водичи, судски тумачи са знањем руског језика нећете погрешити.

Као неко ко је своје студије започео баш овде и сада свој сан настављам радећи на свом матичном департману, могу вам рећи да је период студија једна дивна, неизвесна, узбудљива, неретко напорна, али сврсисходна авантура и афирмативна борба.

Могућности, погодности и циљеви

Стални контакт са страним лектором из Русије током све четири године студирања, квалитетан рад у малим групама, бројне ваннаставне активности, семинари, учење и других страних језика, попут бугарског, грчког, неке су од могућности које вас очекују уколико је ваш избор руски језик.

Као круна свега, наравно, долази диплома филолога и могућност наставка даљег школовања и усавршавања управо у Русији. Москва, Белгород, далеки Сибир, неки су од центара где наши студенти бораве на студијским разменама, летњим и зимским школама језика.

Руски језик од нуле до...

О свему овоме можете размишљати без обзира на то да ли сте учили руски језик до сада и то је једна од највећих предности нашег факултета и језичких студијских група.

За све ваше недоумице, премишљања, жеље и питања стојимо вам на располагању ми као департман, као и све остале факултетске службе.

Позивам вас да заједно сањамо, да говоримо на једном од најраспрострањенијих језика света и да почетак студентског живота остварите на нашем факултету, учећи о руској култури, народу, поезији, уметности, историји и на тај начин обезбедите себи светлу и успешну каријеру, што бих потврдила својим личним  искуством и тренутним успехом.

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600