Књиге и литература

Русија у делима светских писаца

10. октобар 2019. Књиге и литература
Коментари
294 речи, ~2 минута читања

0%

О аутору

Јована Динчић Департман за руски језик и књижевност
kulturologia.ru

Русија је одувек изазивала велико интересовање људи који живе ван њених граница. Веома дуго су се странци ограничавали стереотипима о њој, попут оних да се може видети мноштво бескућника на улицама, затим јаки и смртоносни мразеви који се не повлаче итд. Међутим популарност ове земље код читалаца није се смањивала, а сваки писац је на свој начин преносио утиске, били они позитивни или не.

Александар Дима описује Петербург и његове лепоте, руску традицију, обичаје, свакодневни живот. Осим тога основао је и часопис “Кавказ” који се углавном бавио путописима и у коме се, између осталог, описују и знаменитости Москве. Пошто је у то време аутор доживљавао велики притисак цензуре, часопис не успева да се развије.

Мерк Твен – познати амерички писац своје утиске о боравку у Русији описао је у књизи “Наивчине у иностранству”. Марк Твен је са групом путника одсео у Севастопољу, који се у то време још увек није био опоравио од Кримског рата. Након тога посећује Одесу, која у то време улази у састав Руске империје, поредећи је са америчким градовима. Када је путницима био предложен састанак са императором Твен је написао поздравно писмо у коме пореди Александра II са Линколном. Касније објављује приповетку “Закаснели руски пасош” у којој описује недаће Американаца који су допутовали у Русију без неопходних докумената, те пуком срећом избегли прогон у Сибир.

Луис Керол – енглески математичар и писац боравио је у Русији само једном у животу. Писац веома прецизно и детаљно описује све што му се тамо дешавало, да би касније издао те своје белешке под називом “Дневник путовања у Русију”. Изненадила га је лепота руских предела и цркава, а задивио га је и руски језик својом комплексношћу.

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600