Уметност, позориште и култура

Виртуелни обилазак Ермитажа

Коментари
341 речи, ~2 минута читања

0%

О аутору

Јована Динчић Департман за руски језик и књижевност
Ермитаж / hermitagemuseum.org

Ермитаж у Санкт-Петербургу је највећа знаменитост северне престонице. Од 1762. до 1904. био је званична зимска резиденција руских владара. Карактеристичан је по великом богатству архитектуре и скулптуре и разноврсности декора.

У приземљу се налазе просторије и дворане које се тичу античке грчке митологије, па тако постоји дворана Јупитера, дворане периода од 6 – 4. века п.н.е, затим просторије у којима се може наћи уметност из неолита, бронзаног доба, Египатска дворана и многе друге. На првом спрату ренесансна уметност, галерије портрета из династије Романов итд, а на последњем спрату уметност Јапана 18. и 19. века, индијска, тибетанска, персијска уметност и др. А ово је само делић многобројних просторија здања.

Како бисмо обишли све експонате у Ермитажу потребно је 11 година. Сви грађани Петрограда одлично знају да се у приземљу налази Египатска дворана, а на другом спрату – импресионисти.

Следи неколико занимљивих чињеница:

  •  Ермитаж има 1057 соба, 117 степеништа, 1945 прозора. Главни венац који окружује здање дуг је скоро 2 километра.
  •  Број скулптура постављених на заштитном зиду (парапету) је 176.
  •  Преко 4000 радника, зидара, паркетара, керамичара и сликара је учествовало у градњи. Добијали су веома малу плату, а многи су за време градње ту и живели.
  •  Дворац се градио од 1754 – 1762. и у то време је био највиша грађевина у Петербургу.
  •  Након завршетка градње Зимског дворца читав трг пред њим био је посут грађевинским материјалом. Имепратор Петар III је на оригиналан начин желео да се реши тог нереда, те је објавио да грађани могу доћи и узети бесплатно колико год материјала им је потребно. За неколико сати читав неред је био рашчишћен.
  • 1837. године се појавила невоља – у дворцу је избио пожар. Без крова је остала читава владајућа породица. Преко 6000 непознатих радника је даноноћно радило, те су за 15 месеци поново изградили све што је изгорело.
  • Зимски дворац су често кречили и мењали боју. Био је и црвен и ружичаст, а своју препознатљиву бледо-зелену боју добија 1964. године.

 

На линку www.hermitagemuseum.org се може виртуелно посетити и обићи Ермитаж.

 

 

https://moiarussia.ru/8-faktov-o-zimnem-dvortse/

архитектура ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600