Књиге и литература

„Из рупеˮ (Ана Марјановић)

Коментари
513 речи, ~3 минута читања

0%

О аутору

Ана Марјановић матуранткиња Гимназије у Крушевцу

Херберт никада није био превише захтеван миш. Принуђен да често мења место боравишта услед многих незаслужених прогона, научио се да од свог станодавца очекује оно најнеопходније: одсуство мачака, повремено одшкринута врата од шпајза у случају оскудице и рупу довољно велику за неку фину мишицу и будуће потомство.

После дужег лутања, нашао је савршеног кандидата. Његов станодавац је био забораван, презирао мачке и чак се чинио Херберту веома присним. Наиме, било је извесне заједничке склоности ка повезивању каква приличи свим створовима: мада се Херберт није много разумео у људску лепоту, будући да није поседовала витке репове и сјајно крзно као главне атрибуте, убрзо је схватио да станодавац има вешто око за такве ствари. Даме које је доводио биле су тихе, послушне сенке уместо којих су говориле шарене хаљине разапете попут заставе за предају на његовој столици. Смењивале су се тужне и истолике, инструмент у похотним рукама. Тек је негде у пролеће својих разбарушених страсти срео ону из песама, високу и коштуњаву жену грубог лица и меког погледа. Херберт је одмах приметио непознату промену: другима је качио око врата земљане куглице, а њој само ноћне звезде и сунце, и то тек пошто би их дуго грејао у рукама пре њеног доласка. Изгледало је да му сећање на њу нарочито годи: тачно би се на лицу виделе успомене у којима је она била присутна по ширини осмеха и сјактавом поздраву очију.

Ни она није била равнодушна: приметио је колико је прогоне његови осмеси. Охол и немиран, станодавац је почео да привлачи нове даме у свој загрљај, све бледе и различите од Ње. Славио је градску драму у којој су се истицала његова освајања, његова моћ над женама. Но, походи му нису били дугога века: једном је Она дошла пред врата, са нарочитом тишином стала пред њега и гурнула му нешто у руке. Дочекало га је писмо са илустрацијом Јуде Искариотског и кратком поруком коју је наглас прочитао више пута, не верујући ниједном: ,,Када те љубим, осећам сребро на твојим уснама.”

Убрзани кораци су га нагнали да подигне главу; и заиста, отишла је, јер његове кукавичке очи, тек сад спремне на окршај, једино опазише небо.

Уздрхталих шака, затворио је врата и срушио се на изгужвану постељу, а Херберт је застао, осетивши нешто важно и тешко у соби.

Иако потом дуго није ни мрднуо из кревета, његов станодавац је једног јутра напрасно устао, тетурајући се при подизању свог све испијенијег тела, одмерио погледом дрво близу прозора и поново сео. Спорим и нежним покретима, каквим је некада растерећивао даме шарених хаљина, почео је да скида каиш. Знајући да је та чудна трака заслужна за стабилан положај станодавчевих панталона, Херберт се није много узбудио видевши га како привезује један крај за кревет, а други око свога врата: из неког разлога је желео да се добро прикује, дуго укотви у своју слану постељу устајалу од суза из које је некада походио дан. Мајсторски одрађен посао, потпуни смирај крвотока: није се померио све док га после неколико дана нису скинули са престола.

Аутор: Ана Марјановић

Лектура: Милица Живановић

кратка прича ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600