Књиге и литература

ОД ИСКУСТВА У НАСТАВНОЈ ПРАКСИ ДО УЏБЕНИКА: О ЧИТАНКАМА ИЗДАВАЧКЕ КУЋЕ „ГЕРУНДИЈУМˮ

22. септембар 2021. Књиге и литература
Коментари
архива аутора /

Рад у наставној пракси на сваком нивоу образовања представља велики изазов, а стечено искуство, одсјај тог рада и највећу драгоценост радо треба делити, јер је размена искустава сигуран пут ка квалитетнијој настави.

Дугогодишње искуство наставног рада на више нивоа образовања, четири ауторке са Департмана за србистику, некада наставнице у основним и средњим школама, а сада универзитетски професори, уобличиле су кроз обраду комплетног наставног садржаја из области књижевности заступљеног у наставном плану и програму основних школа. Непосредна веза са својим наставним искуством очувана је, између осталог, и у насловима појединих читанки – Изазов (Читанка за шести разред основне школе) и Одсјај (Читанка за седми разред основне школе).

Мотивација за овакав рад – креирање уџбеника „живиˮ у сваком наставнику: природно је да као наставници промишљамо и процењујемо садржаје и предлоге обрада наставних јединица које са нама деле аутори читанки. А сваки креативни наставник увек нађе начин да предложено онеобичи и побољша. Из таквих мотива, а на позив и предлог проф. др Синише Јешића, директора издавачке куће „Герундијумˮ, аутора комплета уџбеника из математике, најпре упућеном проф. др Снежани Божић, наставнику методичких предмета на Филозофском факултету у Нишу, формиран је тим који је у креативној атмосфери, у споју сопственог наставничког искуства и савремених методичких и методолошких увида, у синергији са уредницима и издавачем, креирао комплет читанки за српски језик намењен основним школама. Поред проф. др Снежане Божић, ауторке читанки су проф. др Снежана Милосављевић Милић, проф. др Јелена Јовановић и доц. др Мирјана Бојанић Ћирковић. Један од аутора пратећих уџбеника из граматике за 5. и 6. разред, Похвала језику језику и Изазов речи, била је и доц. др Маја Вукић са Департмана за србистику.

Читанке из овог уџбеничког комплета насловљене су речима које имају важну симболику у животу детета основношколског узраста. Читанка за пети разред основне школе замишљена је као велика књижевна похвала свету, природи, наслеђу, човеку, детињству, а пре свега самом ученику и ономе што он, истражујући свет књижевности и стичући знања и вештине, може постати. Стога је Похвала наслов ове читанке.

Детињство је период пун најразличитијих изазова. Стварност и машта, наслеђе, прошлост, породица, пространства подстичу ученика на трагања и промишљања света који га окружује. Свеснији изазова савременог доба и зрелији за стечена искуства, ученик кроз овако насловљену читанку (Изазов), позван на читање и откривање, започиње пројекат проучавања књижевности постајући из дана у дан богатији за нова књижевна и стваралачка искуства.

Све што ученик прочита, истражи, сазна и напише, налази одсјај у његовој души. На некада загонетним и кривудавим путевима, читање и тумачење књижевних дела ученику може помоћи да се усмери ка правом циљу и дође до драгоцених открића.

Читанка за осми разред, Аплауз, сума је утисака, знања и вештина; након још једне пређене етапе образовања, ученик је свестан пређеног пута, поносан и насмејан.

У погледу методичке апаратуре, читанке овог уџбеничког комплета за српски језик и књижевност дају пример иновативне и креативне обраде наставних јединица, уз сталну међупредметну и тематску корелацију, што доприноси трајном знању. Оне се обраћају двоструком читаоцу, ученику и наставнику, позивајући их и упућујући на различите видове заједничког истраживања света књижевног дела. На фону искустава ауторки, глобалне и локалне мотивације, питања за анализу, проверу и разумевање текста, за повезивање његових различитих делова, занимљивости и додатне информације, веза са другим предметима и областима, упућивања на садржаје са интернета и инспирације за креативан рад примерени су узрасту ученика и довољно информативни за оне који желе да знају више. Читанке се „обраћајуˮ појединачном читаоцу, позивајући га на размену мишљења и искустава, као добар пут, не само за стицање знања, већ и за развој критичког мишљења. Имајући у виду предности пројектне наставе, и ове читанке дају идеје и смернице за реализацију индивидуалних и групних пројеката на пољу тумачења књижевног дела.

Комплет читанки за пети, шести, седми и осми разред основне школе ауторки проф. др Снежане Божић, проф. др Снежане Милосављевић Милић, проф. др Јелене Јовановић и доц. др Мирјане Бојанић Ћирковић, у издању „Герундијумаˮ живе међу читаоцима, наставницима и ђацима већ четири године. Заокружујући први циклус њихове рецепције, можемо захвалити читаоцима у којима су оне нашле „одсјајˮ и којима су помогле да се суоче са „изазовимаˮ, дајући тиме истинску, заједничку похвалу књижевности као естетском, етичком и сазнајном, увек инспиративном пољу.

Ауторке:

проф. др Снежана Божић

проф. др Снежана Милосављевић Милић

проф. др Јелена Јовановић

доц. др Мирјана Бојанић Ћирковић

читанка , сроски језик и књижевност , уџбеник , методика наставе ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600