Методе истраживања у друштвеним наукама

Одржан научни скуп „Учење у пандемији – summa утисакаˮ у организацији Центра за савремена филолошка проучавања младих истраживача

Фото галерија Коментари

На научном скупу „Учење у пандемији – summa утисакаˮ, у организацији Центра за савремена филолошка проучавања младих истраживача при Филозофском факултету Универзитета у Нишу, учествовало је 70 учесника из осам земаља (из Русијe, Кинe, Аустријe, Францускe, Немачке, Северне Македоније, Босне и Херцеговине и Србије), представника девет универзитета (Тјенцинског универзитета у Кини, Кемеровског државног института културе у Русији, Универзитета у Поатјеу, Универзитета у Бечу, Софијског универзитета, Универзитета у Београду, Универзитета у Новом Саду, Универзитета у Крагујевцу и Универзитета у Нишу), те Института за српску културу у Приштини – Лепосавићу, Центра за проучавање језика и књижевности, пет средњих школа (Гимназије у Босилеграду, СШЦ „Милорад Влачићˮ у Власеници, Прве нишке гимназије „Стеван Сремацˮ, Гимназије „Бора Станковићˮ у Нишу и Гимназије у Куршумлији) и једанаест основних школа (ОШ „Бранко Миљковићˮ, ОШ „3. октобарˮ у Бору, ОШ „Петар Петровић Његошˮ у Бањој Луци, ОШ „Браћа Барухˮ у Београду, ОШ „Владимир Роловићˮ у Београду, ОШ „Вук Караџићˮ у Пироту, ОШ „Иван Вушовићˮ у Ражњу, ОШ „Иван Горан Ковачићˮ у Станишићу, ОШ „Бранко Радичевићˮ у Бољевцима и Прогару, ОШ „Миливоје Боровићˮ у Мачкату, ОШ „Вук Караџићˮ у Алексинцу).

Скуп је организован кроз два пленарна предавања и седам сесија. Проф. др Снежана Божић, први пленарни предавач, изложила је реферат „Не/искоришћени ресурси хибридне и онлајн наставеˮ, а доц. др Тамара Костић Пахноглу, други пленарни предавач, говорила је о изазовима у настави грчког језика на Филозофском факултету Универзитета у Нишу током пандемије.

Тема „Изазови учења у пандемији у теорији и праксиˮ била је подједнако инспиративна ученицима, студентима, наставницима свих нивоа студија, као и научним саветницима. Овој теми допринели су својим излагањима, и то кроз две сесије (24. 9. од 15 до 16. 30 ч.), следећи учесници: Милија Јевремовић, дипломирани филолог за књижевност и српски језик у Српској допунској школи у Француској (Париски регион), Јелена Стојковић Стојанов, професор српског језика и књижевности у Гимназији у Босилеграду и докторанд Софијског универзитета „Свети Климент Охридскиˮ, др Мирјана Бечејски, научни сарадник Института за српску културу Приштина – Лепосавић, др Јелена Младеновић са Департмана за србистику Филозофског факултета Универзитета у Нишу, Јелена Станковић, професор српског језика у ОШ ,,Бранко Миљковић”, мср Наталија Стевановић (Департман за англистику Филозофског факултета Универзитета у Нишу) и мср Василиса Цветковић (Департман за србистику Филозофског факултета Универзитета у Нишу), Сања Стевановић, студент ОАС Србистике и Немачког језика и књижевности Филозофског факултета Универзитета у Нишу, др Саша Чорболоковић, професор у ОШ ,,3. октобарˮ у Бору, Предраг Барјактаровић, наставник српског језика у ОШ ,,Иван Вушовић” у Ражњу, Катарина Барјактаровић, ученица првог разреда Прве нишке гимназије ,,Стеван Сремац”, и мср Наташа Лујић Новић са Универзитета у Поатјеу (Француска).

Током две сесије на тему „Настава у пандемији из угла ученика, студената и предавачаˮ своја искуства разменили су: Јасмина Вељковић, студент ОАС Педагогије Филозофског факултета Универзитета у Нишу, Александра Стошић, студент МАС Књижевности и српског језика Филозофског факултета Универзитета у Нишу, Наталија Пахноглу, студент ОАС Англистике Филозофског факултета Универзитета у Нишу, мср Александра Грубер, студент ДАС Филологије на Филозофском факултету Универзитета у Нишу и професор српског језика у ОШ „Свети Сава” у Нишу, мср Никола Татар и мср Милош Милисављевић из Центра за стране језике Филозофског факултета Универзитета у Нишу, доц. др Ивана Митић, мср Нина Судимац и др Александар Новаковић са Департмана за србистику Филозофског факултета Универзитета у Нишу, Виктор Билан са Катедре за међународну комуникацију и превођење Универзитета у Бечу, Јована Дељанин са Тјенцинског универзитета за стране студије у НР Кини, мср Ана Хубер са Катедре за иберијске студије Филолошког факултета Универзитета у Београду, Јован Ђорђевић, Јована Цакић, Тамара Аврамовић и Александра Вукић, студенти ОАС Србистике Филозофског факултета Универзитета у Нишу, затим Ања Поповић, Милица Дисић, Петра Денић, Наталија Миловановић, Ива Николић, Нађа Милутиновић, ученици Гимназије „Бора Станковић” у Нишу (под менторством др Данијеле Петровић, професора српског језика и књижевности), Даница Леповић, Снежана Радоичић, Исидора Тамбурић из Гимназије у Куршумлији (под менторством Јасмине Рочкомановић, професора српског језика и књижевности) и проф. др Предраг Мутавџић са Катедре за неохеленске студије Филолошког факултета Универзитета у Београду.

Другог дана конференције организоване су сесије посвећене школским и високошколским секцијама, методици наставе филологије у пандемији и перспективама наставе књижевности у условима онлајн-образовања.

У којој мери и на који начин су се школске/високошколске секције прилагодиле раду у пандемији говорили су: Марина Ђорђевић са Филозофског факултета Универзитета у Нишу, Мср Милица Живковић, мср Татјана Вукановић, професор у ОШ „Петар Петровић Његошˮ у Бањој Луци, Татјана Голијанин, професор српске књижевности и језика у СШЦ „Милорад Влачићˮ у Власеницу, мср Милица Живковић, Јелена Ђорђевић, професор српског језика и књижевности и Милош Петровић, професор српског језика и књижевности, Милан Громовић са Одсека за српску књижевност Филозофског факултета Универзитетa у Новом Саду, доц. др Јелена Стошић и доц. др Мирјана Бојанић Ћирковић са Департмана за србистику Филозофског факултета Универзитета у Нишу.

У сесији „Методика наставе филологије у пандемијиˮ говорили су: Марија Живковић, професор у ОШ „Иван Горан Ковачић” у Станишићу, др Наташа Кљајић, професор српског језика у ОШ „Бранко Радичевић” у Бољевцима и Прогару (Београд – Сурчин) и просветни саветник ШУ Београд, Антонина Костић и Маја Баћић са Катедре за неохеленске студије Филолошког факултета Универзитета у Београду, доц. др Марта Величковић са Департмана за англистику Филозофског факултета Универзитета у Нишу, проф. др Јелена Даниловић Јеремић са Катедре за англистику Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу, мср Драгана Ткалац са Катедре за неохеленске студије Филолошког факултета Универзитета у Београду, Олга А. Трапезникова са Кемеровског државног института културе (Руска Федерација), доц. др Ненад Благојевић и мср Милица Ђорђевић са Филозофског факултета Универзитета у Нишу, мср Стефан Здравковић и мср Софија Филиповић са Департмана за француски језик и књижевност Филозофског факултета Универзитета у Нишу.

У оквиру сесије „Перспективе наставе књижевности у условима онлајн-образовањаˮ своја искуства разменили су: Татјана Крповић, професор српског језика и књижевности у ОШ „Миливоје Боровићˮ у Мачкату, Слађана Ђокић, професор енглеског језика у ОШ „Миливоје Боровићˮ у Мачкату, Миливој Башјански са Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, Јована Стевановић са Филозофског факултета Универзитета у Нишу, мср Јелена Павловић Јовановић са Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу и из Центра за проучавање језика и књижевности и мср Данијела Милчић Ђошић, професор у ОШ ,,Вук Караџић” у Алексинцу.

Одобрени материјали са сесија биће постављени на сајт Центра за савремена филолошка проучавања младих истраживача како би користили свима који и сами несебично деле своја наставничка, ученичка и истраживачка искуства. Дигитални зборник радова са научног скупа биће објављен почетком 2022. године.

Центар за савремена филолошка проучавања младих истраживача основан је 2021. године на Филозофском факултету у Нишу са циљем повезивања младих истраживача и студената, размене искустава међу њима, популаризације филолошких истраживања и промовисања постигнућа младих филолога на пољу савремених теоријско-методолошких, аналитичких и емпиријских изучавања српског језика и страних језика, књижевности у европском и светском контексту, те научних и образовних постигнућа младих нараштаја, у чему је његова јединственост у погледу таквог деловања у оквиру образовних установа у Републици Србији.

 Информације о Центру за савремена филолошка проучавања младих истраживача могу се наћи на сајту Филозофског факултета у Нишу, на Филоблогу и на друштвеним мрежама.

ПАНДЕМИЈА , учење , онлајн настава , учење на даљину , учење у пандемији , филологија , српски језик и књижевност , француски језик и књижевност , грчки језик , енглески језик и књижевност , изазови у настави , методика наставе , српски језик као страни ,

Фото галерија

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600