Студије и студијски програми

СВАКА НЕЗГОДА ИМА СВОЈУ ЗГОДУ ИЛИ КО МИСЛИ ДА ГУБИ СВЕ – ДОБИЈА ВИШЕ!

Фото галерија Коментари
345 речи, ~2 минута читања

0%

О аутору

Наталија Миленковић Мастер филолог - француски језик и књижевност, Департман за француски језик и књижевност, Филозофски факултет у Нишу

Лета 2020. мислила сам да ме је снашла страшна ствар. Kорона је била крива – а шта би друго. Нисам била позитивна на вирус. Нисам, али сам била лудо негативно наелектрисана, јер замало да своје мастерске студије проведем у фотељи уместо у Поатјеу, у Француској.

Уредно примљена на програм двоструких диплома Универзитета у Поатјеу и Филозофског факултета у Нишу, нисам била у могућности да део студија реализујем у Француској без предвиђене Еразмус+ стипендије. Још једна корона година без конкурса, одзвањало ми је у глави све јаче како се приближавао први септембар – дан када је требало да будем на лицу места међу колегама, на истој стартној позицији.

Онда је уследио позив за остварење мог животног позива. Обрех се том приликом у Алексинцу да цело полугодиште предајем француски језик у тамошњим основним школама. Са већим бројем изазова, моја се срећа само повећавала. Напредовала сам како на личном, тако и на професионалном плану. Kаква благост! Та ја не бих тих месеци радила са две стотине раздраганих дечјих глава да све није пошло наизглед по злу. Добила сам жељени професионални почетак пре него што је моја пракса на студијама то предвиђала.

Потом, стиже стипендија и јануара добијам заслужени семестар студија на смеру Дидактика француског језика као страног и другог језика у Поатјеу. Тада смо са колегама добили прилику да наставу пратимо из клупа. Шта бих боље од овога – размена живе речи и научних знања из непосредне близине, поново оно што сам најјаче желела. Уз дружење, радили смо на пројектима, дидактизовали материјале, писали радове и развијали се као наставници француског језика. Вратила сам се како бих обавила стаж на свом матичном Факултету, заувек најмилијем од свих факултета. Из овог фантастичног искуства изашла сам са још стотинак сати наставе, двеста сати других наставничких активности и својим ауторским уџбеником Allez, hop – C'est parti !.  Уџбеник је посебно намењен студентима треће године на Департману за француски језик и књижевност у Нишу.

И док сам у почетку мислила да не може боље од мојих (срећом) неостварених планова, добила сам академску годину испуњенију и садржајнију мимо свих очекивања. Скроз је вредело „кашњења”.

француски језик и књижевност , студије , мастер студије , двоструке дипломе , методика наставе ,

Фото галерија

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600