Педагогија

Породичне рутине и ритуали – ситнице које живот значе

25. новембар 2021. Педагогија
Коментари
683 речи, ~4 минута читања

0%

О аутору

Аника Станковић Студенткиња четврте године на Департману за педагогију
People Sitting Beside Table / Pexels

Свако од нас се свакодневно суочава са бројним обавезама и хаотичним распоредом. Од непрестаног трчања за обављањем послова, често занемарујемо себе као и своје ближње. Некако нам се увек чини да ипак немамо времена за ту једну кафу са сестром пре одласка на посао или породични ручак код маме, па спремимо нешто на брзину и једемо с ногу. Али зар ће нам стварно та једна ситница одузети толико времена да нећемо постићи све што смо планирали? А можда ће нам управо увођење неких ситних рутина и ритуала помоћи да боље организујемо дан и скупимо снаге за остваривање свега зацртаног. Нисмо ни свесни колико мале ствари могу да нам улепшају живот. Треба видети вредност у ситницама, то ће нам помоћи да пронађемо радост и мотивацију. Управо те ситнице, од којих треба почети јесу рутине и ритуали.

Због чега се често занемарује њихов значај? Рутине и ритуали су присутни у нашем свакодневном животу, али им се не придаје велика пажња. Међутим, рутине и ритуали  имају вишеструку корист како за развој личности, тако и за нормално функционисање породице.

Рутине се односе на свакодневне активности које породици пружају стабилност и ослобађање од стреса. Свакодневни живот доноси много обавеза и стресних ситуација. Породица управо треба да буде сигурно уточиште, где ће чланови пронаћи свој мир. Није добро кад у породици влада хаос и дезорганизација. Управо због тога су важне рутине и ритуали.

Рутине и ритули одржавају ред и стабилност породице. Развијање радне навике код деце олакшаће им сналажење кроз живот. Деца са устаљеном радном навиком ће успешније савладати школске, али и остале животне обавезе. Сваки члан породице треба да буде укључен у обављање кућних послова, наравно према могућностима. Мале свакодневне обавезе особу чине организованијом и педантнијом. На пример, намештање кревета сваког јутра, прање зуба, одлазак у шетњу, трчање... Све ово  особу чини испуњенијом, а самим тим и задовољнијом.

Заједничке рутине и ритуали држе породицу на окупу и учвршћују везе међу члановима. На пример заједнички оброк је значајан како за супружнике, тако и за децу. Породични ручак је прилика да чланови разговарају о свом дану, о својим плановима, жељама. То је јединствена прилика у току дана када баш сви (треба да) имају времена једно за друго. У савременој породици сваки члан је заузет својим бригама и због тога се често губи заједништво. Међутим, рутине и ритуали су јединствена прилика да се чланови повежу и проводе време заједно.

Под ритуалима најчешће подразумевамо устаљене породичне обреде који се одвијају према тачно утврђеном обрасцу, унапред добро познатом свим члановима породице. Најчешће су то они празнични обреди. То је свечана прилика да се породица окупи како међусобно, тако и са осталом родбином и пријатељима. Ишчекивање неког догађаја који се понавља на пример једном годишње или месечно деци ствара радост. У ритуале спада прослава рођендана, Божића, Ускрса итд. Одлазак у цркву једном недељно такође може спадати у породични ритуал који помаже одржавању заједништва.

Рутине и ритуали повољно утичу на развој деце. Њихова предвидљивост и сазнање шта могу да очекују деци пружа сигурност. Оне такође могу деловати и као васпитно средство. Помажу родитељима да смање анксиозност код деце, ублаже стрес, да устале здраве навике и живе срећније. Такође, устаљено време одласка на спавање сан чини квалитетнијим те ће деца имати организованији живот и више енергије за игру и испуњавање обавеза.

Постојање рутина и ритуала може повољно утицати и на друштвени живот и социјализацију. На пример, породица треба да се организује тако да један дан у недељи или чешће, ако обавезе тако дозвољавају, посвети обиласку породице и пријатеља. Једном недељно то може бити шетња, а једном месечно излет, или посета музеју, биоскопу, одлазак на концерт. У породичне рутине и ритуале може спадати и берба грожђа на породичном имању сваке године, или заједничко прање породичног аутомобила једном месечно, на пример.

Породичне рутине и ритуали породицу и пријатеље држе на окупу и уносе мир и радост у животе свих чланова. Њихов значај не треба занемарити и треба више промовисати како би и други схватили њихову вредност. Зато, када се следећи пут запитамо шта можемо учинити да би свим члановима у породици живот био испуњенији и лепши, сетимо се ових моћних ситница које живот значе: породичних рутина и ритуала!

rutine , rituali , porodica , praznici ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600