Социјални рад

Master studije u inostranstvu- ne dozvoli da te strah sputava

5. април 2022. Социјални рад
Коментари
846 речи, ~4 минута читања

0%

О аутору

Prilikom završavanja osnovnih studija socijalnog rada na meni su bile dve odluke šta činiti posle, da li nastaviti master u rodnom gradu i nastaviti život starom rutinom ili izaći iz zone komfora i pokušati da uplivam u nešto novo i nepoznato. U tom trenutku ta odluka je bila veoma laka i studiranje u inostranstvu je delovalo kao najbolje rešenje. Odlučila sam da nastavim da usavršavam svoje znanje koje sam dobila na osnovnim studijama Socijalne politike i socijalnog rada na master studijama na Fakultetu za socialno delo u Ljubljani. O studiranju u Sloveniji sam dosta slušala ranije i čula sam različita iskustva, koja su bila pretežno pozitivna i koja su me još više podstakla da krenem detaljno da se raspitujem o celom procesu. Ono što navodi mnogobrojne studente sa Balkana i širom sveta da dođu da studiraju u Sloveniji, je to što su studije u potpunosti besplatne i postoje mnoge beneficije za studente, od studentske prehrane, raznih popusta, programa… Ono što je meni predstavljalo barijeru je što, uprkos generalno velikom broju naših studentata u Sloveniji, nisam pronašla nijednu osobu koja je upisala, studira ili završila Fakultet za socialno delo i nisam imala sa kim da razmenim iskustvo i nisam  znala šta me očekuje, ali sam se prepustila nekom ličnom nahođenju i informacijama koje su bile dostupne na internetu. Drago mi je da ove godine mogu svoje iskustvo da prenesem svim studentima koji imaju želju da upišu ovaj fakultet i kažem sve ono što je i meni bilo potrebno da znam pre upisa.

Ljubljana je jedan mali, skockan i veoma uređen studentski grad, sa prelepom arhitekturom, zelenilom, dosta mladih ljudi i turista, a kada ne pada kiša meni jedan od najlepših gradova u kojima sam bila. Grad je u svakom smislu prilagođen studentima i studentskom životu.

Fakultet za socialno delo u Ljubljani je u potpunosti usmeren na socijalni rad, sa profesionalnim kadrom socijalnih radnika, od kojih veliki broj i radi u različitim oblastima socijalne zaštite. Zgrada fakulteta je izuzetno lepo uređena i moderno opremljena, unutar fakulteta se nalazi biblioteka namenjema socijalnom radu. Princip rada  na fakultetu je, čini mi se, donekle drugačiji nego kod nas, možda postoji i razlika jer su ovo master studije, ali iz priča drugih studenata sam zaključila da je tako pretežno i na osnovnim studijama - ne fokusiraju se toliko na klasične ispite  već na grupne radove, indivudualne, seminarske radove i često sam tok ispita je ishod dogovora profesora sa studentima, dosta se potencira  na razmeni mišljenja i pokretanju diskusije, a ne  samo čisto načenog gradiva.  Iskreno, sama još uvek nisam razvila mišljenje o tome koliko je to dobar sistem, ali svakako mislim da je to bitan deo studiranja kako bi postao akademski građanin sa razvijenim načinom razmišljanja i stavom u budućnosti. Ono što smatram jednom od najvećih prednosti ovog fakulteta je praksa, kojoj se daje dosta na značaju. Na master studijama je neophodno da se obavi 100 sati prakse i da se pritom vodi veoma pažljiv dnevnik prakse svakoga dana. Praksa je veoma bitan deo socijalnog rada, ako ne i najbitniji, a oni su to i prepoznali. Ovde se ona shvata veoma ozbiljno i mentori su veoma predani studentima, šta više, sa veseljem prihvataju studente i njihovu pomoć. Na praksi nisi samo pasivni posmatrač, već aktivno učestvuješ u svim aktivnostima. Praksa za koju sam se ja (slučajno) odlučila mi je čak i pomogla da odlučim koja je to oblast socijalnog rada kojom bih sutradan volela da se bavim. Do tada samo “kradem zanat” i nadam se da ću sve ono drugačije i bolje što vidim ovde moći nekada da prenesem u naš sistem rada.

Naravno, na početku nije sve bilo tako sjajno. Susrela sam se sa brojnim preprekama, a jedna od tih je bila jezik. Pošla sam sa predumišljajem da je slovenački jezik znatno bliži srpskom i da neću imati problema sa razumevanjem, međutim, nije bilo baš tako. Bilo je potrebno vremena da se prilagodim i da slovenački jezik uđe u uho. U tom istom periodu morala sam i da završavam redovno studentske obaveze, a i da nađem neki studentski posao, jer stipendije za inostrane studente su izuzetno retke. Taj prvi period je bio dosta turbulentan i pitala sam se hiljadu puta „Zašto mi je sve ovo trebalo, zašto sam učinila ovo sebi, u šta sam se „uvalila“, možda propuštam neke prilike kod kuće, posao? “. Budili su se strahovi koje nisam bila svesna da imam, a pritom nisam imala nikog od mojih bližih pored sebe, jer koliko god bila Ljubljana blizu kuće, to nije tvoj dom. I onda se setim koliko sam to sve jako želela i koliko bih se kajala da ovo nisam uradila, jer mi je oduvek bio san da studiram u inostranstvu. Nakon nekog vremena sve dođe na svoje i shvatiš koliko možeš i šta si sve uradio sam, na kraju dana budeš ponosan na sebe i koje si sve svoje granice pomerio, upio novog znanja, upoznao drugih ljudi, osamostalio se, uvideo neki potpuno novi način života i upoznao drugog sebe.

Ukoliko se odlučite na ovakav korak želim vam da budete hrabri i nikada ne dozvolite da vas strah sputava!

Šaljem vam podrav iz sunčane Ljubljane!

                                                                                        

socijalni rad , master studije ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600