Социологија

Социологија као стил живота

6. март 2020. Социологија
Коментари
744 речи, ~4 минута читања

0%

О аутору

Марио Цекић Студент IV године социологије
Марио Цекић / Марио Цекић

СОЦИОЛОГИЈА КАО СТИЛ ЖИВОТА

Здраво! Зовем се Марио Цекић и тренутно сам студент четврте године основних академских студија Социологије на Филозофском факултету у Нишу. Поред редовних студија, дуги низ година сам активно ангажован у невладиним организацијама, најпре као учесник разних семинара и радионица, потом као волонтер, па и координатор одређених пројеката, а недавно сам и покренуо своју невладину организацију са групом пријатеља, која за циљ има хуманитарни рад, као и промоцију науке и младих талената. Када је реч о самим студијама морам признати да приликом уписа факултета нисам знао какве све могућности пружају студије социологије. Међутим, пошто сам сада студент четврте године и ускоро Дипломирани социолог, могу пренети своје искуство које можда некоме може бити значајно.

Пре свега, социологија је општа наука о друштву и то је једна од њених најзначајнијих карактеристика, па се свако у складу са својим интересовањима може пронаћи у некој области социологије. Могућности су огромне, али примера ради, уколико вас занима религија – можете бити социолог религије, уколико вас интересује култура – можете бити социолог културе, уколико вас занимају породица и породични односи – можете бити социолог породице, ако пак више тежите ка политичким темама – можете бити социолог политике, итд.

Међутим, оно што је мени највише привикло пажњу и одушевило ме код студија социологије су три ствари:

  • Наиме, на основним студијама имате неколико методолошких предмета који вас, када их савладате, оспособљавају да можете и ви сами да урадите неки научни рад. Као студент основних студија написао сам и објавио неколико научних радова, због чега сам и добио најпрестижнију награду коју додеље Министарство просвете, науке и технолошког развоја – Светосавску награду. Наравно, награда је резултат мојих укупних постигнућа, али исто тако ове награде у мојим рукама не би било без Департмана за социологију и нашег Факултета, који су ми дали основу, пружили ми основно знање које ме је оспособило да самостално кренем са даљим развијањем и писањем својих радова.
  • Друга ствар је повезана са малочас поменутом ширином и могућностима које пружа социологија као наука, а то је да се у социологији на научни начин можете бавити неким темама и истраживати оне које можда не делују релевантно за научно истраживање. Примера ради, на први поглед рекло би се да јутјубери немају неких додирних тачака са науком. Међутим, у овоме се управо огледа занимљивост социологије, јер се јутјубери апсолутно могу посматрати са научног становишта. У једном свом раду сам управо указао које све утицаје јутјубери имају на младе људе који их прате, а истовремено и колики је утицај јутјубера и њихових клипова на социјализацију младих који конзумирају њихове садржаје.
  • Трећа ствар је та што су предавања и вежбе интерактивне, што доприноси опуштеној атмосфери и слободи студената да искажу своје мишљење. Вероватно сте гледали у многим филмовима и серијама сцене у којима професори имају монологе испред масе студената, што доводи до опадања концентрације. Међутим, на Департману за социологију на Филозофском факултету у Нишу то није случај. Предавања и вежбе су конципирани тако да у сваком моменту студент може да се јави и каже своје мишљење о некој теми или постави питање, а и сами професори током свог предавања постављају мноштво питања. Управо таква настава држи пажњу студената, јер је занимљива и омогућава им да буду активни, а не пасивни учесници у наставном процесу. Такође, групе студената су мале што доприноси већој опуштености и бољим односима између самих студената, као и између студената и професора, јер због величине групе од 30-ак студената долази до брзог међусобног упознавања.

Такође, додао бих и то да социологија пружа доста широка  знања која су практично применљива. Примера ради, студије социологије су ме наоружале изузетним знањем о узроцима различитих друштвених проблема што ми је омогућило основу за реализовање пројеката кроз НВО сектор, у циљу ублажавања и решавања тих проблема. Један од пројеката имао је за циљ покретање младих на креативно провођење слободног времена, па су неки од предавача били су предстваници културних институција и спортисти, који су својим инспиративним причама настојали да мотивишу младе.

Важно је истаћи да бити социолог није само професија. Бавити се социологијом није само бављење науком, већ је један стил живота, један начин гледања на свет, јер смо у свакодневном животу окружени бројним друштвеним појавама које су у интересовању проучавања социолога и социологије.

Да могу да вратим време, поново бих уписао социологију, јер је она постала саставни део мене и мог живота. Охрабрујем све младе људе којима је социологија занимљива и желе је уписати да то и учине, јер се неће покајати, а ја верујем да ћемо се дружити и сарађивати у будућности.

sociologijafilfakniš , sociologijastudiranje ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600