Социологија

Социологија – мој избор

2. април 2020. Социологија
Коментари
352 речи, ~2 минута читања

0%

О аутору

Нина Сретеновић ОШ „Ратко Вукићевић“, Ниш, Стручни сарадник
Нина Сретеновић / Нина Сретеновић

Зовем се Нина Сретеновић. Студије социологије на Филозофском факултету у Нишу завршила сам 1998.године. Данас је много тога промењено у односу на период када сам ја студирала, али оно што је евидентно је да су ми ове студије пружиле могућност бољег разумевања себе и других, односа са другима и окружења у коме живим. Дешавало се да ме други питају: „Шта ћеш радити са тим?“ Увек сам говорила да је социологија занимљива и изазовна наука и да је поље социолошких изучавања веома широко; да студије социологије омогућавају да посматрамо друштво из другачијег угла и да мислити социолошки заправо значи имати шири поглед на свет. Студирајући уз професоре и асистенте са личним и професионалним интегритетом, учила сам како се истражују и објашњавају друштвене појаве и промене, како друштво утиче на појединца и развијала сам критичко мишљење и добре комуникационе и организационе вештине. Захваљујући њиховој подршци и подстицају, градила сам сопствени пут успеха. Иако то није био мој први избор, био је прави.Уколико су студије социологије ваш избор, могу вам рећи, вођена сопственим примером, да ћете бити у прилици да научите како функционишу различите сфере друштва и како се истражује и да ћете се бавити креативним послом. Упознаћете много људи из различитих области и моћи ћете стално да се усавршавате, како лично, тако и професионално. Као социолози можете бити професори, истраживачи, новинари, саветници..., али и стручни сарадници у школи. Ја сам након дипломирања почела да радим као стручни сарадник у основној школи. У школи реализујем различите активности са ученицима, од радионичарског рада до учешћа у школским пројектима. Посебну пажњу у раду са њима посвећујем стварању подстицајног окружења, позитивне социјалне климе у одељењу, као и развијању позитивног односа између наставника и ученика, заснованог на узајамном поверењу, поштовању, уважавању и сарадњи. Истакла бих и менторски рад са студентима социологије, кроз који их мотивишем и подстичем да своја знања примењују у пракси упознајући их са радом школе. Веома волим свој посао јер је креативан и динамичан и трудим се да стално напредујем.Најважније је да студирате оно што волите и да изаберете занимање које ће вас чинити срећним и задовољним на послу, а самим тим и у приватном животу.

sociologijastudiranje , stručni saradnik , osnovna škola , sociologijafilfakniš ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600