Студије и студијски програми

Како су ми студије социологије помогле у томе да могу да живим од тога што радим занимљиве ствари

Коментари
516 речи, ~3 минута читања

0%

О аутору

Зовем се Драган Стоиљковић, и социолог сам по професији. Замолили су ме да напишем пар реченица у циљу промоције Департмана за социологију Филозофског факултета Универзитета у Нишу (надам се да је ово исправан назив), што врло радо чиним, јер сам ту провео најбоље године свог живота, а такође сам и студирао, што је захтевало и читање књига. Радим у државној управи, као шеф одсека за административно техничке послове. Kреирам стратешка документа и акционе планове, који утичу на то како ће се одвијати живот у нашем граду, и дају смернице доносиоцима одлука, радим пројекте које финансира ЕУ, као и неки други донатори, и бавим се HR (у преводу на СФРЈ српскохрватски „кадровски послови“). Радим и у једном социјалном предузећу, које се бави производњом и 50% свог профита даје социјално угроженима, као и у једном Удружењу грађана које помаже маргиналним групама. Лиценцирани сам тренер/едукатор за неколико области које се тичу државне управе, функционисања ЕУ и пројектног менаџмента, тако да могу да држим радионице и пренесем информације без бојазни да будем ухапшен или процесуиран као шарлатан. А мислим и да могу да пренесем неку мрвицу знања о томе, која је, замислите, и применљива. Радио за велики број фирми, удружења и фондација у Београду, Нишу, и широм Србије, као консултант. Алумниста сам и Friedrich Naumann фондације, био код њих у Немачкој на едукацији (замислите срећу једног социолога када присуствује предавању у сали Ралф Дарендорф, а вежбе има у учионици која носи име Kарла Попера?). Сарађивао са Универзитетом у Бону, радио са DOT (Digital Opportunity Trust, фондација компаније IBM). Мислим да је то све, можда сам нешто изоставио, вероватно да јесам, али је вероватно и небитно.

Да ли је и како помогла социологија у свему томе?

Одговор је потврдан. Ево и због чега:

  • Ако сте гледали филм Matrix, социологија вам је управо то: алат за гледање света кроз јединице и нуле, видите код помоћу којег функционише друштво, па можете да посматрате реалност мало другачије, чак и да предвидите неке ствари. Не баш као Нео, али врло близу.
  • Научићете како да размишљате. Подвлачим како, не шта.
  • Читаћете доста, стећи ћете знање, које вам се можда неће учинити применљивим на први поглед, све док се не отиснете на тржиште рада, а ту знање игра велику улогу.
  • Лако ћете учити нове ствари, и прилагођавати се разним ситуацијама и задацима, баш због тога што сте научили KАKО да размишљате.
  • Научићете како да спроводите емпиријска истраживања, како да препознате манипулацију, и најважније, научићете се стрпљењу и раду.
  • На крају, доминираћете у дијалозима на разним скуповима (славама и осталим породичним окупљањима), што вам неће донети много симпатија, јер социолози су познати да оповргавају устаљена мишљења, или како би се рекло, да „руше снешка“ (што је прилично забавно, ако ништа).

Наравно, ниједна наука, ниједан факултет или струка не дају вам све ове алате и прилике тек тако. Много тога зависи од вас, и оно што ће вас социологија научити, на првом месту, јесте чињеница да ћете морати да се константно усавршавате и учите нове ствари. У данашњем свету, када се све мења невероватном брзином, ово је велика предност и велика шанса, коју свакако морате да искористите.

sociologijafilfakniš , sociologijastudiranje , studijesociologije ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600