Студије и студијски програми

Од Шамца, преко Поатјеа до Ниша – искуство Наташе Лујић Новић са праксе у Центру за српски језик као страни и нематерњи

Коментари
304 речи, ~2 минута читања

0%

О аутору

Наташа Лујић Новић Универзитет у Поатјеу, мастер студије дидактике

Ја сам Наташа, долазим из Шамца у Републици Српској и тренутно стажирам у Центру за српски језик као страни и нематерњи на Филозофском факулттеу Универзитета у Нишу. Основне студије сам завршила на Филолошком факултету у Бањој Луци на Катедри за француски језик и књижевност.

Праксу одрађујем у оквиру мастер студија из дидактике на Универзитету у Поатјеу у Француској. Тренутно радим са студентима из Русије: Марином, Дианом и Дмитријем који уче српски као страни језик. Сама креирам материјал за часове што је уједно и једна од обавеза коју морам да испуним током праксе. За овакав стаж сам се одлучила првенствено из љубави према матерњем језику, нашој књижевности и култури. Такође, моју одлуку је учврстила чињеница да материјала за учење српског језика недостаје и да је већина уџбеника са којима се сурсрећемо старијег датума и да користе застарјеле методе. Стога сам жељела да допринесем креирањеу материјала за српски као страни језик. Циљ мојих часова је да се студенти извјеште у комуникацији са изворним говорницима, да се упознају са српском културом и књижевношћу, да постану самостални говорници српског језика. Током часова, студенти могу да говоре о себи, о ономе што воле и не воле, о својим плановима за будућност, о свом окружењу, о различитим типовима активизма и о њиховом искуству у разним хуманитарним организацијама, књижевности, дају критике на прочитана дјела и одгледане филмове, раде интервјуе са изворним говорницима српског, пишу блог, итд. Све у свему, трудим се да им часове учиним што занимљивијим и припремим их за живот у окружењу у коме се говори српски језик. На Филозофском факултету као и на самом Универзитету сам имала прилику да се сусретнем са дивним људима и предавачима који ми много помажу током стажа.

Све у свему, искуство на Универзитету у Нишу ће ми остати у јако лијепом сјећању.

Наташа Лујић Новић

Центар за српски као страни и нематерњи језик , студије србистике , студентска размена ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600