Студије и студијски програми

Зашто студирати српски језик и књижевност на Филозофском факултету у Нишу?

Коментари
528 речи, ~3 минута читања

0%

О аутору

Александар Новаковић Департман за српски језик

Како започети причу о студијама Србистике на Филозофском факултету у Нишу ако не искуствима оних који су их завршили!?

„На студије Србистике треба се уписати из више разлога. Прво, Српски језик је базични предмет, први у рубрици и први по важности јер је садржан и присутан и у осталим наставним предметима. Друго, ниједан други предмет не пружа толико могућности за унутарпредметно и међупредметно повезивање, а самим тим за развој креативног и критичког мишљења. Треће и најважније, рад са децом је инспиративан и мотивишући јер ученици увек уложени труд наставника препознају, а залагање награде.” (С. Ч.)

,,На студије Србистике сам се уписала јер сам одувек хтела да радим у просвети. Током студија схватила сам да је предавати српски језик и књижевност другачије него предавати неки други предмет. На тим часовима се деца уче да постану велики људи, а нема веће награде ако је макар и најмањи део те величине наша одговорност. А док дођеш до тог ,,одговорногˮ дела, имаш прилику да упознаш дивне и смеле људе, квалитетне професоре и пријатеље са истим интересовањима и вером у сличне идеале.ˮ (Д. Л.)

,,На факултету сам научила да лепо причам и стекла сам много знања које може на све да се примени. Из сваке прочитане књиге се нешто научи. Ми смо овде јер волимо српски језик и много нам је лепо!ˮ (Ј. Ј.)

Студирати српски језик и књижевност на Филозофском факултету у Нишу представља изузетну част и посебно задовољство за сваког младог човека који размишља о својој будућности и свом образовању. Дивни професори и радни асистенти, који су у највећој мери и сами завршили студије на Филозофском факултету у Нишу и усавршавали се у земљи и иностранству, младог човека усмеравају ка науци и култури, уводећи га у чаробни свет филологије и развијајући његово стваралачко и критичко мишљење о појавама у друштвеној заједници. Студент српског језика и књижевности научен је да о свему више пута размисли и сагледа проблем из различитих углова како би донео праву одлуку.

Захваљујући таквом приступу у настави, млади људи постају лидери своје генерације, отварајући врата просвећености и култури, за шта је неизбежно знање српског језика и књижевности, јер језик и књижевност једног народа чине стуб његове културе и националног идентитета. Осим лингвистичких и књижевних знања, млади човек стиче знања из свих животних сфера, настојећи притом да понесе титулу наставника следећи пут добро познатих професора о којима се пише и говори. Добија, дакле, привилегију, али и одговорност, да стечена знања савесно пренесе будућим генерацијама, али и могућност да новим идејама надгради постојећа знања.

Осим тога, професор српског језика и књижевности најцењенији је у школи, а његов предмет први у дневнику! Поред рада у школи, студије Србистике отварају младом човеку и низ других могућности за запослење. Студенти имају прилику да раде као новинари, као лектори у издавачким кућама и позориштима, држе часове српског језика странцима и др., у чему најчешће имају прилике да се опробају још за време студија.

Студенти који су завршили студије Србистике на Филозофском факултету у Нишу веома су успешни и цењени у послу којим се баве. Не заборављамо на њих ни након завршених студија, већ им омогућавамо да кроз различите врсте усавршавања и семинара напредују у свом послу.

ИЗАБЕРИ СРБИСТИКУ ЗАТО ШТО ТИ ОТВАРА ВРАТА ПРОСВЕЋЕНОСТИ!

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600