Језици и лингвистика

Јутјубери и њихов утицај на говор омладине

Коментари
331 речи, ~2 минута читања

0%

О аутору

Александар Новаковић Департман за српски језик
Јутјуб / www.youtube.com

Сведоци смо да се свакодневно говори и пише о утицају јутјубера на понашање омладине. Док једни сматрају да јутјубери немају посебан утицај на омладину, други су мишљења да својим вербалним и невербалним понашањем и те како утичу на младе. Најновија спроведена истраживања показују да омладина већи део слободног времена проводи поред рачунара пратећи Јутјуб канале. За четрнаест година свога постојања Јутјуб је постао планетарно популаран веб-сајт за прегледање и дељење видео-садржаја, који корисници дневно посете више од две милијарде пута на свим континентима. Растућа популарност ове мреже довела је до тога да добије доминантно место у многобројним сферама живота и рада друштвене заједнице – од забаве до наставе и науке. Организације, телевизијске куће, универзитети, политичке партије, невладине организације и појединци (јутјубери) свакодневно додају садржаје како би своју поруку пренели широј јавности.

Реч јутјубер је крајем 2016. године ушла у Оксфордски речник енглеског језика и дефинише се као чести корисник веб-сајта за дељење видео-снимака Јутјуб, посебно неко ко производи и појављује се у снимцима на сајту. Чињеница да свако ко има приступ интернету може објавити видео-садржај и постати јутјубер, наводи на закључак да Јутјуб може имати и негативан утицај на омладину и њена постигнућа у школи. Наиме, вођени жељом за што већим бројем прегледа и жељом за крупнијом зарадом, појединци додају свакојаке видео-садржаје не придржавајући се основних културних начела и не водећи рачуна о своме говору − поштовању граматичких и ортоепских правила. Имајући у виду социокогнитивну теорију, ученици долазе до сазнања посматрајући (и слушајући) друге из свога окружења. Другим речима, проналазећи у таквим видео-записима ,,лаку” и јефтину забаву, ученици усвајају неправилне говорне обрасце својих ,,узора”, који, поновљени неколико пута, постају део њиховог језичког инвентара. Говор јутјубера припада разговорном функционалном стилу, који карактерише поједностављена граматичка структура и сиромашан језички израз. У складу са претходно реченим, представља негативан пример употребе српског језика у званичним приликама и потенцијалну опасност по говор ученика.

Ако те је ова тема заинтересовала, рад ,,Јутјубери и њихов утицај на говорно понашање ученикаˮ можеш пронаћи у часопису "Philologia Mediana".

јутјубери , Јутјуб , ИКТ , српски језик на интернету ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600