Филозофија

УВЕK ИМА МЕСТА ЗА ЉУБАВ - ЈЕДНА ЛЕПА ПРИЧА

1. септембар 2022. Филозофија
Коментари
359 речи, ~2 минута читања

0%

О аутору

Марина Ђукић Мирзајанц Департман за немачки језик и књижевност

Можда сте ову лепу причу већ чули. Kорисно је подсетити се.

Професор је стајао пред групом студената на часу философије и без речи подигао велику, празну теглу. Напунио је крупним камењем и упитао студенте да ли је тегла пуна. Сложили су се да јесте. Затим је подигао кутију пуну каменчића и сипао у теглу. Благо ју је протресао, а каменчићи су се откотрљали у празан простор између. Тада је поново упитао студенте да ли је тегла пуна. Опет су одговорили да јесте. Сипао је затим песак у теглу који је испунио све преостале шупљине у тегли. Још једном је питао да ли је тегла пуна и добио је исти одговор. На крају, професор је сипао шољицу кафе у теглу и натопио песак.

„Сада , рекао је професор, хоћу да схватите да ова тегла представља ваш живот и љубав. Велико камење су најзначајније ствари у вашем животу – породица, здравље, деца, вера и ствари којима се страсно предајете. То су оне ствари без којих би ваш живот био и даље испуњен и када би све друго нестало. Мали каменчићи су једнако мале ствари као посао, кућа, ауто… Песак је све остало. Ако теглу прво напуните песком нема места за велико и мало камење. Исто важи и за живот. Ако све ваше време и енергију трошите на мале безначајне ствари, ништа не остаје за оне велике и важне! Имајте увек на уму оно што вас чини срећним. Играјте се са својом децом. Одвојте време за посету своме лекару, толико да ваше здравље увек буде чувано. Изађите са вољеном особом у град, увек ће бити времена за рад, чишћење куће и остало што припада ситном камењу и песку.

Пуните свој живот великим камењем – стварима које вам стварно нешто значе! Не заборављајте шта је то што има, или би требало да има предност као велики камен. Остатак је само песак“

„А кафа“? упитали су студенти. „Драго ми је да сте питали за кафу. Њу сипам да бих вам показао да, без обзира на то колико мислите да вам је живот пун, увек има простора за још нешто што ће вас учинити срећним у животу. Исто важи и у љубави“ одговорио је професор

немачки језик , немачка књижевност , немачка култура , германистика ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600