Интернационализација

ПРВО МЕСТО ЗА НАШУ СТУДЕНTКИЊУ НА МЕЂУНАРОДНОМ ТАКМИЧЕЊУ: ПУТ КА УСПЕХУ

Коментари
409 речи, ~2 минута читања

0%

О аутору

Ненад Благојевић

Јелена Ристић, студенткиња IV године ОАС руског језика и књижевности Филозофског факултета у Нишу, освојила је у конкуренцији 9500 кандидата прво место на Другој интернационалној онлајн олимпијади руског као страног језика, коју организује Државни универзитет у Санкт Петербургу. Поводом овог изванредног успеха обавили смо кратак интервју са Јеленом.

- Јелена, како сте сазнали за такмичење које организује Универзитет из Санкт Петербурга?

За ово такмичење сазнала сам путем друштвене мреже Facebook, у једној јако корисној и информативној групи која је посвећена предавању руског језика као страног.

- Који је био Ваш мотив да се пријавите за то такмичење?

Знајући репутацију универзитета који је организовао ово такмичење, желела сам да одмерим снаге са младим познаваоцима руског језика из свих делова света, јер до сада нисам имала прилике да учествујем у такмичењу са тако озбиљном конкуренцијом. Додатни мотив било је и то што награђени учесници добијају додатне бодове уколико одлуче да школовање наставе на Универзитету у Санкт Петербургу.

- Како сте се припремали за такмичење?

Није било неке посебне припреме, јер је за овакво такмичење потребно вишегодишње усавршавање. Важна је и свакодневна употреба језика, јер су неки од задатака захтевали познавање сленга и фразеологије, што је могуће вежбати само кроз разговор са изворним говорницима језика. Након што сам погледала примере тестова са прошлогодишње олимпијаде, осетила сам се довољно спремном и одлучила сам да одмах урадим тест.

- Опишите нам укратко како је изгледало само такмичење, и какви су били Ваши утисци након њега?

Само такмичење је било подељено у две етапе – квалификациону и финалну. Прва етапа садржи два теста: лексичко-граматички, који се састоји од педесет задатака и тест у коме се обрађује текст. Ради се онлајн, време је ограничено, а тест обезбеђен софтвером који спречава покушаје варања. Финална етапа је нешто другачија. Састоји се од само једног теста, али он садржи широк спектар задатака – разумевање идеја текста, пословице, фразеологизме, као и осмосмерке, дешифровање руског курзива, сленг, различите креативне задатке…

- Шта Вам је било најтеже на такмичењу?

Најтежи ми је био задатак са састављањем пословица, у коме је требало наћи одређене антониме за све речи у датим реченицама и правилно формулисати пословице.

- Шта бисте могли да назовете „тајном“ Вашег успеха на такмичењу?

То што такмичење нисам доживела као тест, већ као занимљиву игру. :)

- Шта бисте поручили Вашим колегама који студирају или планирају да студирају руски језик?

Својим колегама бих поручила да никад не одустају од себе, да теже својим циљевима и да свакодневно уче и оплемењују себе.

међународно такмичење , руски језик и књижевност , русија ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600