Језици и лингвистика

Руски Риђи кловн

Коментари
375 речи, ~2 минута читања

0%

О аутору

Јелена Трајковић студент руског језика и књижевности

- Кад сам био дете, мајка ми је рекла: „Ако си војник, постани генерал. Ако си монах, постани папа“. Уместо тога, био сам сликар и постао Пикасо.

            Ово су речи чувеног Пабла Пикаса, имам их на уму кад год радим нешто важно за себе и, подразумева се, друге људе. Рецитаторска уметност, као и уметност уопште, производ је људске делатности која има за циљ стимулисање људских чула као и људског ума и духа. То значи да оно што прочитате морате осетити душом, па да га тек онда казујете другима, једино ћете на тај начин пренети емоцију коју неко дело садржи – ова уметност препознаје фалш, и зато га не признаје.

За Међународни фестивал Рыжий клоун у Кемерову, који је назван по заслужном уметнику Руске Федерације, А. В. Панину, сазнала сам од професорке Олге Трапезникове, која је такође и лектор на Департману за руски језик и књижевност нашег факултета. Знајући да се већ дуги низ година бавим рецитовањем, као и да сам учествовала у многим активностима тог типа, понудила ми је да снимим видео који ћемо послати на конкурс. Искрено, сав тај процес припреме иде много лакше када знате да радите нешто за ужи круг људи, али сама помисао да ће озбиљни стручњаци, и то управо у мојој вољеној Русији, да оцењују мој рад са више аспеката, уносио ми је тензију. То више није било само питање умећа рецитовања, већ и дикције руског језика, боје гласа и много других ствари. Психолошка припрема трајала је много више него сам чин рецитовања. Консултовала сам се са професорком Олгом и одлучила се за поему Демон, Михаила Љермонтова. Знам, доста амбициозно. Пар дана сам размишљала о поеми и када сам осетила да је наишао тај тренутак инспирације – то је било то. Искрена да будем, заиста нисам очекивала да ћу бити примећена, а камоли да ћу баш на Светски дан поезије да добијем мејл у коме ми професорка честита и обавештава ме да сам добила диплому I степена. Била сам у шоку јер сам доста самокритична, плима различитих осећања ме је запљуснула - од среће, па до суза.

Ово, наравно, не значи да ћу сваки следећи пут мање да се плашим, али саветујем свима да не престају да се боре за остварење својих снова. Где нема покушаја, нема ни резултата.

руски језик и књижевност ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600