Језици и лингвистика

Десет класика немачке књижевности за читање у изолацији

Коментари
691 речи, ~4 минута читања

0%

О аутору

Бранка Огњановић Асистенткиња на Департману за немачки језик и књижевност

 Поводом Светског дана књиге, препоручујемо вам десет класика немачке књижевности уз које можете квалитетно провести слободно време у изолацији:

  • Фридрих Шилер, Разбојници (1781)

 Разбојници су прва објављена драма Фридриха Шилера, у којој је породични конфликт између браће Карла и Франца Мора уједно и друштвени конфликт. Карлово наравоученије из последњег чина да је непромишљено очекивати да ће се лошим делима улепшати свет, а безакоњем подржати закони одјекује као критика друштва у коме се живот ван законских оквира намеће као једино прихватљиво решење за оне који трагају за правдом.

  • Теодор Фонтане, Ефи Брист (1894–1895)

Ефи Брист се због браколомства суочава са осудом породице и приморана је да живи усамљеничким животом. Последица делања противно устаљеним моралним вредностима и конвенцијама заступљеним у прускоме друштву деветнаестога века је губитак свих права те се у роману истиче поражавајуће неповољна позиција жена. Ефи, након растанка од супруга, сме да се врати у кућу својих родитеља једино у тренутку у коме је тешко оболела, а њена смрт неминовна.

  • Томас Ман, Буденброкови (1901)

Под утицајем филозофије Артура Шопенхауера и Фридриха Ничеа, централна нит романа су декаденција и постепено пропадање Буденброкових у друштвено-економском и здравственом погледу. Четири генерације ове имућне трговачке породице са севера Немачке верују у посве друкчије идеале. Но, осим потраге за узроцима пропадања и преображаја вредности, верно су приказане и друштвено-историјске околности, као и начин живот ханзеатског грађанства у деветнаестоме веку.

  • Ханс Фалада, Мали човече, шта сада? (1932)

Крах берзе из 1929. године проузроковао је светску економску кризу те су последње године Вајмарске републике биле обележене хиперинфлацијом, незапосленошћу, сиромаштвом и бедом. Роман Мали човече, шта сада? фокусира се на љубавни пар који, упркос суровим околностима, покушава да преживи и сведочи о животу обичних људи у периоду немачке историје који је директно претходио доласку националсоцијалиста на власт.

  • Елијас Канети, Заслепљеност (1935)

Протагониста романа Заслепљеност је Петер Кин, бечки стручњак за кинески језик и културу и поносни власник приватне библиотеке са преко 25000 примерака књига. Но, након неуспелог брака са помоћницом задуженом за одржавање књига, низа халуцинација и лутања, махнити Кин спаљује библиотеку и ишчекује сопствену смрт. Описима Киновог лудила и односа према књигама, упозорава се на опасности слепог интелектуализма и догматизма.

  • Херман Хесе, Игра стаклених перли (1943)

Радња романа Игла стаклених перли одвија се у 23. веку, а њен протагониста Јозеф Кнехт одлучан је у својој намери да савлада такозвану игру стаклених перли која захтева синтезу знања и вештина из области математике, музике, логике и филозофије. Роман представља својеврсну медитацију на тему интелекта и образовања, као и вечите егзистенцијалне потраге за смислом и просвећеношћу.

  • Фридрих Диренмат, Физичари (1961)

Тројица физичара у приватној психијатријској клиници главни су ликови ове швајцарске гротескне (траги)комедије посвећене етичким питањима. У периоду након Другог светског рата, Диренмат истиче кључни значај питања у којој мери је човек способан да прихвати одговорност за научно-технолошки напредак и за начин примене нових изума и достигнућа.

  • Марлен Хаусхофер, Зид (1963)

Јунакиња романа Зид је у току боравка у природи мистериозно изолована од цивилизације невидљивим зидом. Шта се заправо догодило и да ли је једина преживела у постапокалиптичноме свету питања су која остају неразјашњена, а у првоме плану романа су њен психолошки осећај изолације и усамљености, као и поновни повратак животу у хармонији са природом.

  • Хајнрих Бел, Изгубљена част Катарине Блум (1974)

Живот Катарине Блум неочекивано се променио када се испоставило да за човеком у кога се недавно заљубила трага полиција. Полицијско испитивање, а потом и неконтролисана медијска хајка, у оквиру које су у таблоидима објављивани непримерени, увредљиви и сензационалистички текстови о Катарини, условили су њено изопштење из друштва. Прича нуди један од могућих одговора на питање из свог поднаслова: како може настати насиље и куда може водити?

  • Бернхард Шлинк, Читач (1995)

Као студент права Михаел Берг се изнова сусреће са знатно старијом Ханом, са којом је у младости био у вези, а којој се суди за почињени злочин. Роман Читач посвећен је проблематици односа послератних генерација према генерацијама које су директно учествовале у ратним дешавањима – као сведоци, жртве или починиоци злочина и део је суочавања немачког друштва са сопственом националсоцијалистичком прошлошћу.

 

Уживајте у читању и останите код куће.

германистика , немачка књижевност , немачки језик ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600