Језици и лингвистика

ПРВИ УТИСЦИ СА ЕРАЗМУС+ РАЗМЕНЕ: ИСКУСТВО САЊЕ СТЕВАНОВИЋ

Коментари
858 речи, ~4 минута читања

0%

О аутору

Сања Стевановић Србистика, Немачки језик и књижевност

Студенткиња четврте године Србистике и треће године Немачког језика и књижевности Сања Стевановић прва је спона у научној размени кандидата Филозофског факултета Универзитета у Нишу и Универзитета у Грацу. Сања је у Грац отпутовала средином месеца фебруара, а почетком марта започела је похађање наставе на овом универзитету, на смеру Основне академске студије славистике (језик, књижевност, култура). Тим поводом разговарали смо са њом о мотивима одласка на студентску размену и првим утисцима са овог јединственог искуства.

Шта те је мотивисало да конкуришеш за учешће на Еразмус+ пројекту и због чега си изабрала Универзитет у Грацу?

Особа која ми је предложила да размислим о одласку на студентску размену, која ме је највише охрабривала и помогла ми да прођем кроз целу процедуру јесте професорка Ивана Митић. Она је била ту да ми помогне како са администрацијом тако и са неким практичним стварима, што није био део њеног посла, али она се потрудила да ми да одговор на свако питање и желим то овом приликом да нагласим. Без обзира на то што сам ја била мотивисана, јер је ово одлична прилика да неко време боравим на немачком говорном подручју и значајно унапредим своје знање немачког језика, као и да стекнем нова знања у областима које се односе на мој матерњи језик, процес добијања стипендије је веома захтеван и та подршка коју ми је професорка Митић пружила била ми је изузетно значајна. Не могу да кажем да сам ја изабрала Универзитет у Грацу, али могу да се нашалим и кажем да је он изабрао мене. Наиме, уговор о сарадњи између два факултета потписан је ове године и мени је понуђено да будем прва која ће из Ниша отићи у Грац. То што студирам и Немачки језик и књижевност била је велика предност, јер се настава на Институту за славистику у Грацу одвија делом на Б/Х/С језику, како га овде зову, а делом на немачком. Могуће је конкурисати и са знањем енглеског језика, али то у неку руку компликује ствари. Мени су сви услови готово савршено одговарали и чак могу да кажем да је испало као да је овај пројекат рађен баш за мене.

Опиши нам своје прве утиске са наставе на Универзитету у Грацу. Да ли се и по чему она разликује од наставе на твом матичном факултету?

Морам да признам да ми је било потребно неко време да схватим на који начин функционише студирање овде, јер је систем другачији него у Нишу, него у Србији уопште. Не бих наводила све што је различито, јер би то веома продужило овај текст, али кључна ствар коју бих поменула, а допада ми се, јесте тa што студенти имају већу слободу да изаберу предмете. Наиме, можете слушати и полагати неки предмет не само са другог смера већ са потпуно другог факултета, а да се то исто рачуна као део ваших студија, што наводи на закључак да се овде већи значај придаје интердисциплинарности, што лично сматрам нечим позитивним. Такође, предиспитне обавезе су организоване тако да је једноставније обавити их, с обзиром на то да су студенти различитих година и многи од њих раде уз то што студирају. Мислим да је лакше посао и студије ускладити овде него у Србији и да је просто систем прилагођенији особама које би да се баве још нечим поред факултета. Још једна ствар коју лично сматрам позитивном, а успела сам да искусим за ово време, јесте давање предности практичним стварима и смањено теоретизирање. Чињенице се брзо забораве, а вештина коју смо стекли остаје много дуже и више нам може служити у будућем животу и раду.

Колико је садржајан студентски живот у Грацу?

Грац је студентски град. Постоји много олакшица за студенте, много садржаја који су прилагођени младим људима, Универзитет ради на повезивању студената и организује различите радионице и сусрете. Невоља је у томе што се сада све одржава онлајн, пошто су установе културе и образовања затворене, па је теже повезати се са другима и уживати у чарима студентског боравка у  другој земљи. Ипак, надам се да ћу наћи начин да максимално искористим све могућности које су ми тренутно доступне, склопим пријатељства и сакупим утиске и сећања.

Иако се утисци тек формирају, да ли су за сада твоја очекивања у вези студентском разменом испуњена?

То не могу још увек да кажем, с обзиром на то да сам у Аустрији тек неколико недеља, а треба да проведем овде четири месеца. Што се тиче свих ствари које је требало урадити пре доласка, оне су успешно завршене захваљујући томе што сам сарађивала са људима који су добро обављали свој посао. Међутим, има доста тога још да се уради, а највећи део зависи од мене. Када се будем вратила кући са успешно положеним испитима и лепим сећањима, тек тада ћу моћи да кажем да су моја очекивања испуњена, јер највећим делом не очекујем од других људи, него од себе саме. Тако једино знам да је урађено све што је требало и могло да буде. А у овом тренутку очекујем од себе да у наредним месецима достојно представљам свој град и своју земљу и урадим све што могу да побољшам своја знања и компетенције у областима које сам изабрала.

 

србистика , немачки језик , Еразмус+ ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600