Језици и лингвистика

О СРПСКОМ КАО СТРАНОМ ИЗ УГЛА ПРЕДАВАЧА – ИНТЕРВЈУ СА СТЕВАНОМ САВИЋЕМ

Коментари
808 речи, ~4 минута читања

0%

О аутору

Ивана Митић, Александар Новаковић Департман за србистику Филозофског факултета Универзитета у Нишу
Предавање о српском као страном језику / /

1. Када си одржао први час српског као страног?

Први пут сам се опробао у улози предавача српског као страног на трећој години академских студија Србистике. Професорка Марина Јањић и проф. Александар Новаковић су нам пружили прилику да радимо са нашим људима из дијаспоре, те је то било једно занимљиво искуство. Кажем занимљиво јер сам први час одржао и касније радио са студенткињом која је била на високом Ц1 нивоу. Након тога, када сам стекао искуство, схватио сам да је много лакше радити са студентима који имају тако велики ниво знања језика.

2. Када си одлучио да отвориш школу српског као страног?

На ту идеју, морам да будем искрен, нисам дошао ја, већ мој пријатељ, видевши ваљда колико студената имам и колико волим тај посао. Чинило ми се као добра идеја посветити се више том послу и радити озбиљније на очувању и ширењу нашег језика. 

3. Шта је потребно да би се отворила школа?

Када је реч о поступку и папирологији, увек бих саветовао да се будући заинтересовани студенти распитају у Националној служби за запошљавање. Тамо постоје много компетентнији људи од мене који ће засигурно изаћи у сусрет и помоћи младим људима вољним да раде и стварају нешто за нашу земљу.  Укратко, папирологија и писање пројекта у вези са реализацијом читаве идеје, која даље иде на разматрање, до потпуног одобрења.

4. Ко је био твој први ученик у школи и зашто си баш ти био његов професор?

Како је https://www.learnserbian.online/ школа која постоји само на интернету, и то у виду сајта, студенти сами бирају профил предавача у зависности од личних критеријума. Мој први ученик са ове платформе је био један млади Пољак који и данас учи српски језик са мном из породичних разлога. Интересантно је да када питам ученике зашто су баш мене одабрали, увек кажу због претходних рецензија студената или занимљивог видео-представљања.

5. На који начин проналазиш ученике сада када држиш школу, а како си то чинио раније?

Они проналазе мене! Студенти, претпостављам, трагају за најбољим решењем за себе, у смислу да им лекције одговарају и финансијски али и временски. На нашем сајту постоји могућност бирања лекција у трајању од 30, 45 и 60 минута и исто тако флексибилност у смислу одабира термина током дана или вечери. Студенти то воле јер и поред свих обавеза треба разумети да морају да пронађу време и за ову додатну активност. Како данас, тако и раније, студенти изаберу мој профил и јаве се. Мада, с развитком професионалног пута, дешава се и да студенти долазе по препоруци других студената без претходног гледања мог профила, што ми заиста буде драго, и што је још једна потврда да добро радим свој посао.

6. Које платформе користиш за држање наставе?

Као главну и најважнију користим своју платформу, learnserbian.online, али ту се може додати и justlearn као једна од исплативијих и у смислу искуства али и зараде.

7. Ко су данас твоји ученици?

Тешко питање. Тешко је направити било какву класификацију јер их заиста има доста, и то из различитих земаља, тачније са различитих континената. Слагао бих ако бих рекао да их однекуд има највише јер сарађујем са људима из Аустралије, Азије, Европе, Америке, па чак и Африке! Велики број студената учи српски због својих родитеља или родбине генерално, али ништа није мање ни оних који имају мужа, жену, дечка или девојку из Србије, ту су и студенти који уче српски како би полагали и добили сертификате који су им потребни из приватних или пословних разлога. Један од мени важнијих таквих пројеката је био рад са симултаним преводиоцем из Шпаније, који је за нешто више од годину и нешто дана толико усавршио језик да је на завршном испиту имао максималне поене, то је нешто чиме бих се похвалио. Наравно, сви знамо да је та заслуга колико моја толико и мојих студената, просто некад неком и не иде, па одустане, све је то нормалан део процеса учења неког страног језика. 

8. Да ли је бити професор српског као страног исплативо? 

Зависи како бисмо дефинисали исплативо. Дефинитивно доноси зараду, али не и ако сте почетник. Саветовао бих будућим колегама да буди опрезни са креирањем цене, јер знате, неће вас неко платити неколико десетина евра по сату јер сте нови на платформи и без искуства. Просто, као и за све, потребно је време да се изградите. 

9. Како си савладао методику наставе српског као страног језика?

Многе ствари учили смо на Факултету. Моја генерација није имала конкретно предмет у вези са наставом српског као страног, али смо имали могућност у виду курса ’српски језик као нематерњи’ где сам се упознао са неким општим формама, али сам доста научио и сам кроз своје часове, ипак је иза мене пет година рада. 

10. Ако би могао да у једној реченици опишеш шта ти је предавање српског као страног донело, која би то реченица била?

Срећу да упознам јако велики број људи из различитих сфера и да са многима од њих постанем и пријатељ. 

српски језик , српски језик на интернету , српски језик као страни , српски језик као нематерњи ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600