Језици и лингвистика

Кратка историја изучавања немачког језика на високошколском нивоу у Нишу

16. новембар 2022. Језици и лингвистика
Коментари
349 речи, ~2 минута читања

0%

О аутору

Николета Момчиловић и Бранка Огњановић наставници на Департману за немачки језик и књижевност
Филозофски факултет у Нишу / Алекса Ивић

Да ли сте знали да је у згради данашњег Филозофског факултета у Нишу од 1954. све до 1971. године било могуће студирати Немачки језик и књижевност? Тада још увек није постојао Филозофски факултет, већ његова претеча – Виша педагошка школа у Нишу.

Студије на Групи за немачки језик и књижевност на Вишој педагошкој школи завршио је 151 студент, трајале су две године и њихов циљ је био образовање кадра који би био стручан да предаје немачки језик и књижевност у школама. Студенти су учили граматику, књижевност, превођење, педагогију, психологију, социологију и методику. Сем тога, имали су велики број часова говорних вежби недељно.

Виша педагошка школа у Нишу укинута је 1971. године, а пошто није било довољно стручног кадра, на новооснованом Филозофском факултету у Нишу није било могуће понудити студије германистике.

Немачки језик се дуго изучавао само као страни језик у оквиру других студијских програма на Филозофском факултету, као и на другим факултетима Универзитета у Нишу: Правном, Економском, Машинском и Грађевинском.

Прва генерација студената уписала је Основне академске студије немачког језика и књижевности на Филозофском факултету у Нишу 2018. године, а ове године је и завршила четворогодишње студије, на шта смо веома поносни.

Иако је основа коју чине обавезни предмети слична, данашње студије се разликују од изучавања немачког језика и књижевности на Вишој педагошкој школи у Нишу по томе што су темељније и нуде више могућности за развој каријере. Као дипломирани германиста можете бити и наставник, и преводилац, и стручњак у другим областима где је познавање немачког језика од кључног значаја, као што су нпр. дипломатија, култура, издаваштво, медији, привреда, маркетинг, туризам итд.

Ви одлучујете о томе како ћете изградити и развијати свој професионални профил.

Текст је део рада на пројекту Популаризација и представљање научних сазнања у германистици, који финансира Филозофски факултет у Нишу, и у њему су представљени резултати истраживања објављени у: Николета М. Момчиловић, Бранка Б. Огњановић, 2021, „Немачки језик и књижевност на Вишој педагошкој школи и Филозофском факултету у Нишу”, у: Ђорђевић, Ј. и В. Симовић (ур.), Страни језици на друштвено-хуманистичким департманима Филозофског факултета у Нишу: ретроспектива у част јубилеја: тематски зборник радова, Филозофски факултет, Ниш, 37–55.

германистика , немачки језик , немачка култура , немачка књижевност ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600