Језици и лингвистика

Студентски пројекат: Упознајте Филозофски факултет у Нишу кроз брошуру на немачком језику

Преузимање Коментари
378 речи, ~2 минута читања

0%

О аутору

Бранка Огњановић асистенткиња на Департману за немачки језик и књижевност

Листањем брошуре коју су израдили наши студенти на часовима писања у оквиру предмета Савремени немачки језик 4, који се реализује на нивоу Б2[1] на другој години студија Немачког језика и књижевности, можете стећи увид у знања и вештине будућих германиста.

Настава је, иначе, конципирана тако да се састоји од развијања активних вештина усмене и писане комуникације и превођења, пасивних вештина разумевања прочитаног и одслушаног текста и савладавања лексике и граматике. Седмични фонд обухвата чак девет часова, док се повремено реализују и додатни часови с гостујућим немачким и/или аустријским лекторима.

На часовима писања на немачком језику састављају се како професионалне врсте текстова попут пријава за посао, радне биографије, формалних писама – упита, жалби, извештаја, тако и креативне, као нпр. есеји, лична писма, кратке приче и – новине.

Пројекат израде новина осмишљен је на основу идеје из уџбеника, а за циљ има интензивније повезивање стечених знања с практичним ситуацијама с којима ће се студенти сусрести током свог будућег рада. Наиме, дипломирани германисти могу се бавити и писањем садржаја на немачком језику, што је тренутно актуелно занимање, а поред писања, имали су прилику и да визуелно и тематски осмисле изглед новина.

Група коју су чинили Дамјан Стевановић, Лазар Милисављевић, Александра Арсов, Александра Фелингер, Анђела Илић, Катарина Јанчетовић, Јанко Мицић и Милица Илић дошла је на идеју да новине изради у виду брошуре о студирању на Филозофском факултету у Нишу, представљене из угла студената. Обрадили су при том теме као што су:

  • упис на факултет;
  • могућности које су на располагању за студентску размену, додатне активности или слободно време;
  • основне информације о настави, испитима, предавачима;
  • како организовати време и учење;
  • шта након студија.

Позивамо вас да прочитате брошуру и тако подржите рад наших студената, а уједно верујемо и да ће вам бити корисна и занимљива, као и да ће вас инспирисати да сазнате више о студирању на Филозофском факултету у Нишу.

[1] Б2 је напредни ниво знања према Заједничком европском оквиру за живе језике. Подразумева разумевање главних идеја комплексних текстова о конкретним или апстрактним темама; интеракцију с матерњим говорницима језика која је довољно течна и спонтана да не захтева нарочити напор ни с једне ни с друге стране; као и вештину писања јасних, детаљних текстова уз навођење различитих перспектива, предности и мана везаних за широк спектар тема.

германистика , немачки језик , немачка књижевност , немачка култура ,

Преузимање

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600