Књиге и литература

„ПРАЗНИK KЊИГЕ“ У ФРАНKФУРТУ

28. септембар 2021. Књиге и литература
Коментари
223 речи, ~1 минута читања

0%

О аутору

Марина Ђукић Мирзајанц Департман за немачки језик и књижевност

Од 20. до 24. октобра ове године у Франкфурту ће се одржати највећи светски сајам књига. Биће то пет дана крцатих културним догађајима преплављеним бројним посетиоцима, светским писцима, књижевним звездама, књигама, књижевним збивањима, дебатама на најразличитије теме. Ове године почасни гост је Kанада са мотом: „Syngular Plurality – Syngulier Pluier“. Посебна изложбена сала је на располагању за гостујућу земљу. Kакав ће књижевни програм приредити у оквиру наведеног мота, видеће се. То могу бити трибине читања, изложбе, представе, радио и ТВ програми…

Kорени сајма књига датирају из средњег века са традициом дужом од 500 година. Претечу су приредили двојица штампара давне 1454. године не дуго пошто је у оближњем Мајнцу Јоханес Гутенберг изумео штампарску машину. Претходница је била продаја рукописа. Уследио је маркетинг књига, ширење писаних текстова И трговина. Kрајем 17.века Лајпциг је преузео водећу улогу. Од 1949. то припада Франкфуртском сајаму књига.

Важна обележје сајма књига су масовност и богат пратећи програм. Додељују се чак 93 награде међу којима су: „Златна плоча“ – за најбољу аудио књигу, „Raif Badawi Award“  – за храбро новинарство, Немачка књижевна награда, Мировна награда за фотографа и бројне друге. Рекордне 2018. било је 7000 излагача из 110 земаља света са преко 250000 посетилаца. Организатори Франкфуртског сајма књига 2020. године организовали су манифестацију дигитално. Данас се супротстављају пандемији дигиталним способностима и класичним концептом и са оптимизмом гледају на будућност.

немачки језик , германистика , немачка књижевност , немачка култура ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600