Књиге и литература

Триоглиф (Тим „Девети круг паклаˮ)

15. децембар 2022. Књиге и литература
Коментари
560 речи, ~3 минута читања

0%

Предложак

Црни коњи бијаху помахнитали па су престрављени јурили узагрепце односећи Јахаче у воду што је надирала. Њихови продорни крици бијаху заглушени хуком ријеке која их је односила са собом. Тад Фродо осјети како пада, и учини му се да хука и вртлог воде подижу и њега гутајући га заједно с његовим непријатељима. Ништа више није чуо ни видиo.

Џон Роналд Руел Толкин

 

Триоглиф

Одејк напрслих шлемова вибрирао је барама крви са којима су се стапале мртве главе успаничених ратника. Мирис натопљене земље се уливао у вртложни круг црвених мачева и људских јаука из ког је избијало сечиво борбеног војника чинећи општу хармонију хаоса и смрти. Борбеност његова бића скупила се на врх оштрице која је светлосном брзином прошла кроз леђа и стомак. Зраци осивелог сунца  одбијали су се о оштре крајеве сребрног мача, ударајући право у Дантеове крваве очи које су биле усредсређене на Фрода.

Фродо бесним погледом скамени читаву слику ратне агоније окрећући своје оружје стени у којој је утиснут стајао топаз у облику анха. Данте је укочено посматрао Фродо како одводи свет у нови поредак. Капљице крви падале су са тела и оклопа, повећавајући Дантеов страх. Цео тренутак оснажи хладан зној који је преплавио уморне руке што су кретале против себе. На један трептај ока он осети како му топла игла проби месо урањајући у његову унутрашњост. Хладноћа обори тело, ускрепки јаук Фродових гласних жица. Сузе му преплавише лице, вид му се замагли, он стеже свој мач и зари га у центар топазног знака бесмртности.

Прштало је на све стране, прашина преплави човечанство леонским златом. Лепећи се за тела око њих, стварајући непробојне ауре. Од тог трена све постаде бесмртно, а Фродо, ошамућен експлозијом погледа у небо сивих облака, који су својом обликованошћу сачинили триоглиф смрт је живети. Ове речи посрнуше језом низ његово тело, кнедла му западе у грло, а ноге му се одсекоше. Рат напросто престаде, а човечанство доби бесмртност.

Схватајући то, Фродо  пропаде у своју сенку, безуспешно дозивајући већ иструлело Дантеово тело. Људи су стали. Рат више није имао смисла. Општи хаос настаде међу свим војницима који су на неки начин победили смрт, одазивајући се вечности. Сви су удахнули осећај слободе који је одисао мирисом праха бесмисленог топаза. Фродо се поче гушити као да га је нешто стезало са немогућством одбране. Од понесе тело и придружи се осталим војницима у победничком маршу. Марш збуњених војника пролазио је поред реке у којој Фродо положи Дантеово тело и оно се изгуби у таласу. Крај рата се славио недељу дана,  људи су били насмејани, атмосфера на улицама била је освежена лепотом људског живљења. Фродо је посматрао сва та срећна лица, упорно мислећи на Дантеову смрт и њену загонетку.

Мирним корацима ходао је кроз полу-разорен град, враћајући се ка уништеној стени. Одсјај Дантеове крви још је прекривао суво земљиште људске катастрофе. Замишљеног погледа посматрао је пламен те крви, понављајући речи смрт је живети. 

У једном тренутку зачу се галоп коња. Црни коњи бејаху помахнитали, па су престрављени јурили узагрепце, односећи јахаче у воду што је надирала. Њихова продорна рика бејаше заглушена хуком реке која их је односила са собом. Тад Фродо осети како пада, и учини му се да хука и вртлог воде подижу и њега, гутљајући га заједно с његовим непријатељима. Ништа више није чуо, ни видео.

Толкин , Фан фикција , креативно писање ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600